Posted on

20 kérdés, amivel kiderítheted, te milyen kajától függsz

getmeapizza.gif

Amikor az embert megállítja a rendőr, megfújatja vele a szondát és az alkoholt jelez, tök természetes dolog, hogy elveszik a jogosítványát és gondatlannak találják az ittas vezetését. Ha viszont valaki sültkrumplimámorban úszik, azt nem vizsgálják meg, pedig hadd mondjak egy megosztó, de érdekes és nagyon is igaz tényt: a kaja pont annyira tud függőséget okozni és megrészegíteni, mint az alkohol.

addikció.png

Sajnos kevesen ismerik még el, hogy az evés is egy addikció és nem is az a veszélytelen, bélyeggyűjtős fajta. Vajon miért olyan izzasztóan rohadt nehéz lerakni a chipses zacsit? Miért szégyelli magát az ember, ha mások előtt eszik? Miért muszáj mindenáron megenni azt az utolsó muffint? Miért lesz egy pogácsából minimum tíz? Nagyon sajnálatos, de a kényszerevőt még mindig nem függőként, hanem kínosan gyenge és lusta emberként kezelik, pedig az ettől a fajta addikciótól való megszabadulás az egyik legnehezebb dolog ezen a világon. A dohányzásról is menő leszokni, de a kajáról a legmenőbb. Normális akkor a negatív diszkrimináció? Határozottan nem.

hellno.gif

Mivel mindannyian más és más függőségek rabjai vagyunk – cigi, pia, drogok és muffin -, van, akinél ez soha nem jelentkezik, van, akinek viszont egészen addig ott a kis cukrot vagy zsírt felfalásra buzdító hang a fejében, amíg le nem rakja végleg az adott kajafélét. Miért szeretem annyira? – hangzik a kérdés, miközben a negyedik adagot esszük. Azért, mert biokémiai függőséget okoz. Igen, a sültkrumpli, a zsíros húsok, a só, a fehérliszt és a cukor mind-mind addiktív anyagok, amikre valamiért boldogsághormon-termeléssel válaszol a szervezetünk. Más magyarázat nincs arra, hogy miért eszik meg egy ember két liter fagyit, nem? Ha ismered ezt az érzést; azt, amikor már rosszul vagy, de eszel tovább; azt, amikor az egy szemből három zacskó lesz; azt, amikor alig várod, hogy egyedül maradj és bekajálj – akkor sejtheted, hogy ez a dolog nem gyengeség meg akaraterőhiány, hanem rossz fizikai válasz az adott ételre, extázis, amit újra és újra át akarsz élni, pont, mint egy drogos. Hadd legyek kicsit szemét: egy drogosnak könnyebb dolga van. Neki nem kell a túléléshez az étel, neki le kell raknia a szert. Neked, nekünk is le kell raknunk, de közben mégis muszáj fogyasztanunk, hogy ne haljunk meg. Szarul hangzik, de nem ennyire gáz a helyzet; ha megtudod, mi a te igazi gyengéd, akkor már félúton vagy afelé, hogy el is felejtsd azt az adott élelmiszert, ami nélkül – szerinted – nem tudsz élni. Válaszolj pontosan és lelkiismeretesen erre a 20 kérdésre, és derítsd ki, mi pontosan az a kaja, ami nálad a függést okozza!

kérdőív_kajafüggés.png
ragadj papírt és tollat, vagy nyiss egy jegyzetet és járj utána!

Valószínűleg, ha alaposan és őszintén válaszoltál az összes kérdésre, akkor világos lett, hogy melyik étel, pontosabban összetevő rabságából kell kitörnöd. Erre pedig nem igazán akad más mód, mint a teljes elkerülés: ha lisztfüggő vagy, ne csökkentsd a fehérliszt-adagodat, hanem totálisan felejtsd el és az összes terméket is, ami belőle készül! Készíts magos kenyeret, vagy kétszersültet egyél helyette, de semmiképp se engedj meg magadnak egy falatot se; meglátod, hamar el fog múlni a sóvárgás, ha nem viszel be semennyit sem az adott anyagból! Ettől még lehetsz tele, ehetsz annyit, amennyi jólesik – a hangsúly a függőségtől való megszabaduláson van.

katt_reggeli.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *