Posted on

mit egyek és mikor? – harmadik rész: a délutáni nasi

snack_dietstartsnow.gif

Folytatódó sorozatunk első két részében már végigmentünk az anyagcsere 1-es és 2-es fázisain, tehát a reggelin és az ebéden; tisztába tettük, mikor milyen hormonok és enzimek működnek a testünkben, most pedig jöhet a harmadik, mindenkikedvence-rész: a délutáni nasizás!

az anyagcserefázisai

Persze itt is igaz a tény, hogy mindenkinél máskor történik meg az anyagcsere fázisainak változása, hiszen – pláne délutánra – függ attól, hogy mennyit alszol, mikor feküdtél le, mikor keltél, mennyit ettél reggel és délben, sőt attól is, hogy mennyit stresszelsz vagy mozogsz; de egy biztos: a délután közepére mindenkihez bekopogtat az “uzsi” igénye, amikor egy kicsit fel kell tölteni az elemeket; na ez a harmadik fázis.

cukkini-spaghetti.png

Erre az időszakra az inzulinszinted egy picikét megemelkedik, a proteintárolóid pedig veszélynek vannak kitéve: ha nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, könnyen enervált, rosszkedvű és punnyadt lehetsz már délután 4-re. Ez nem hangzik valami jól, úgyhogy mindenképp oda kell figyelned, hogy az uzsi normális uzsi legyen!

food-peanuts.jpg
a mogyoró délutánra kifejezetten jó választás!


MIT EGYEK?

Délutánra eljön a kényeztetés a szénhidrátok ideje: a mogyoró, a pisztácia, a különböző pudingok, a fagyi; ezek ilyenkor kifejezetten jót tesznek! De persze a legjobb, ha a cukormentes verziót választod, gyümölccsel. Ez ad egy kis kedvbéli és tápanyagbeli lendületet is, a tested pedig kifejezetten hálás lesz a pótolt vitaminokért. Egy cukormentes, teljes kiőrlésű, szedres muffin például tökéletes választás!


MIT NE EGYEK?

Amit ilyenkor mindenképpen kerülj el, az a zsír. A testednek kifejezetten szénhidrátra van szüksége (leginkább gyümölcscukorra), úgyhogy az egész tábla csoki, a zsíros tejtermékek és a hamburger is szörnyű választás! Ja, és még egyre figyelj: az egész zacskó mogyoró se tesz jót, szóval csak mértékkel kényeztesd magad, úgyis nemsokára vacsora-idő!

borda.png

Ha az első, második és harmadik fázisban is követed a leírtakat, garantáltan király napod lesz; a tested feltöltődik, te egész nap töretlen lendülettel tudsz működni és leküzdöd az összes sóvárgásodat. Jól hangzik, igaz? A következő részben a vacsin fogunk végigmenni, hogy pontos legyen minden fázis, minden napra!

10 napos bikini-kihívás.png

kattints!

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *