Posted on

mindfulness a diétában? igen, működik!

mindfulness_creative.gif

Biztosan hallottál már a legújabb önsegítőkönyv-őrületről: ez a 21. században való lelassulásról szóló, a meditációt és egyéb tudatos jelenlét-technikákat alkalmazó pszichológiai irányzat, a mindfulness. Ez az egész dolog tulajdonképpen a tudatosságot járja körbe; azt, hogy a legőrültebb bolondokházában se kapjunk pánikrohamot, inkább csak kapcsoljuk ki az elménket és pihentessük egy kicsit. Meg arról is szól, hogy értékeljük az életünket, javítsunk a minőségén és élvezzük a mindennapokat. Sokak szerint ez kuruzslás és egy újabb pénzhajhász irányzat, sokaknak pedig megváltást hozott az életébe; mindenesetre érdemes kipróbálni, mert a különböző technikákat végigcsinálva rájövünk, hogy mennyi minden mellett megyünk el állandó jelleggel, és ez hiába hangzik nagyon klisésen, így van, ez van. Ezt kell szeretni. Pontosan ez a mondat – ‘ezt kell szeretni’ – lesz hangsúlyos, ha kicsit beleásod magad a mindfulnessbe: észreveszed majd, hogy mi a szerethető a villamosozásban, a takarításban vagy abban, amikor a negyvenedik telefonod jön egy óra alatt. És ebben az a szép, hogy nemcsak a mindennapok stresszes helyzeteire jelent megoldást, de a helyes kajálásban is durva segítséget nyújt.

pexels-photo-253580
a mindfulness segít felfedezni az ízeket és abbahagyni az evést akkor, amikor kell!

Igen, az egész őrületnek van egy fogyókúrára nagyon is hasznos aspektusa: a figyelem és a felébredés-rész a legnagyobb segítséget jelentheti a diétában. Először is ajánlatos elkezdened naplót vezetni, amibe a különböző evéssel kapcsolatos tapasztalataidat írhatod bele (egyébként a kajanapló-írásról bővebben itt olvashatsz). Ebbe rajzolgathatsz, beszámolhatsz szabadon, a lényeg, hogy minden egyes étkezésnél leírj egy benyomást, amit visszaolvashatsz, értelmezhetsz és újra elővehetsz. Valójában ez egy szinte mindennél hatásosabb önterápia: a különböző érzelmek és tapasztalatok segítenek majd neked abban, hogy rájöjj, mit imádsz az adott ételen, és miért nem tudod abbahagyni a fogyasztását. Ez a módszer arra is rávilágít majd, hogy hol tartasz éppen a célod felé vezető úton, milyen buktatók állnak jelenleg előtted és milyen típusú koncentrációval juthatsz túl rajtuk. Magyarul: a mindfulness-szel le tudsz fogyni. Nem is akárhogyan, a kajáidat élvezve.

Mindfulness.jpg

Érdemes beruháznod egy könyvre, ami az összes technikát megtanítja, hogy javíthass a mindennapjaidon és a hozzáállásodon, de most foglalkozzunk az úgynevezett ízlelés-technikával, amit konkrétan étkezés közben kell bevetned. A feladat a következő: az ebédedet/vacsorádat/reggelidet/nasidat/bármidet, amit éppen elfogyasztani készülsz, tedd egy tányérra magad elé, és ülj le vele úgy, hogy csak az ételre tudj figyelni! Se tévé, se beszélgetés, se semmi ne történjen, miközben ezt a gyakorlatot végzed. Kicsit hülyén fogod magad kezdetben érezni, de ez van, kit érdekel, hogy ki lát? Fontosabb a fogyás, minthogy valaki a kajájára meredő bolondnak néz. Te most egy gyakorlatot végzel, ennyi. Szóval: ha ezt letisztáztad magadban, még mielőtt a szádba vennéd az első falatot, kezdd el vizsgálni az adott ételt, és menj át a különböző kérdéseken lassan, a választ jól megfontolva:

mindfulness_1.png

Ha alaposan végignézegetted a falatot, amit már biztos nagyon kívánsz, jöhet az evés! Kezdj el iszonyú lassan, részletről részletre ízlelni (még ne nyeld le!) és pontosan fogalmazd meg magadnak 1-1 mondatban a következőket:

mindfulness_2.png

És most nyeld le a falatot! Jöhetnek a következő kérdések:

mindfulness_3.png

Miután minden harapást ebben a formában megettél – biztos vagyok benne, hogy nagyjából a felére lesz szükséged annak, amit kitettél magadnak -, első körben legyél büszke magadra, és írd le a tapasztalataidat! Milyen volt így elfogyasztani az ebéded? Sikerült-e végig koncentrálnod? Mennyi kajára volt szükséged? Most tele érzed magad? Jól érezted magad közben? Szeretnél mindig így “kielégülni”, mikor eszel? Hova kalandoztak a gondolataid, amikor nem tudtál teljesen a kajára figyelni? Mit tudnál javítani a tudatos evés-technikádon?

Hidd el, ez egy olyan technika, amit ha minden egyes étkezés közben alkalmazol, ‘szörnyű’ dolog történik: elkezded érezni, hogy mire és abból mennyire van szükséged, a maradékot meg ott fogod hagyni. Pontosan tudjuk mind, hogy kezdetben idegőrlő, idegesítő, nevetséges és furcsa lehet így elkezdeni étkezni, de ezekkel az érzésekkel ne foglalkozz, csak állj neki és csináld! A hízás sajnos alapvetően az evés közbeni elgondolkodás, nem odafigyelés eredménye, szóval ha magadévá teszed ezeket a kérdéseket és részletesen, türelmesen végig tudsz menni rajtuk minden fogásnál, egész nap, akkor nem kell sokat várnod az eredményre: már pár nap alatt érezni fogod a gyomrod összeszűkülését, a pontos érzelmeidet és igényeidet, és végre megtanulod abbahagyni az evést! Készenállsz a nagy mindfulness-élményre? Hajrá!

5 napos gyomorszűkítő étrend

Megosztás

One thought on “mindfulness a diétában? igen, működik!

  1. […] > érdekel, hogyan fogyhatsz a minfulness-technikák alkalmazásával? akkor kattints! > […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *