Posted on

5 ízesítési mód, hogy még izgalmasabb -és diétásabb- legyen a kávéd

Hajnali fények, fáradtság, nyírfacukros, eritrites, esetleg édesítőszeres fekete egy kis másfeles tejjel – ismerős? Ha imádsz kávézni és reggel az első dolgod egy kis zajt csinálni a géppel vagy beteríteni a lakást a kotyogós illatával, akkor itt az ideje egy kicsit kreatívabbnak lenned: ismerkedj meg olyan fűszerekkel és ízesítési módokkal, amik nemcsak az ízlelőbimbóidat és a napjaidat dobják fel, de a diétádat is! Menj végig a listán és váltakozva idd a napi kávé(i)dat, hadd pörögjön még jobban az anyagcseréd!

1. AZ EGZOTIKUS: KARDAMON

Az egyébként eredetileg India déli részein és Ceylonon őshonos lágyszárú növényt már az ókori egyiptomiak is rágcsálták a fogaik épségének érdekében, a görögök és a rómaiak pedig fűszerként, gyógyszerként és illatosításra is használták, nem véletlenül: szuper gyomorerősítő és szélhajtó hatása van, szóval az emésztésed csak hálás lesz érte. Szórj a feketédbe egy kis őrölt kardamont és élvezd az egzotikus ízek mellett a jótékony hatásokat is!

2.A KLASSZIKUSOK: FAHÉJ ÉS VANÍLIA

Néha egyszerre a kettőt, néha külön-külön: a tejeskávé isteni lesz, ha fahéjjal vagy vaníliával ízesítik, arról nem is beszélve, hogy a fahéj kifejezetten zsírégető hatású, és egy ily módon felturbózott kávétól jó időre elmegy majd az éhséged, ráadásul cukor sem kell mellé! Próbáld ki, hogy mandulatejjel, szójatejjel, esetleg kókusztejjel iszod a kávédat és megszórod fahéjjal, plusz egy kis kikapart vaníiliával felturbózod – ezt a receptet imádni fogod!

3.A FURA: SÓ

Hallottad már, hogy sokan a sóra esküsznek a tejhab és a cukor helyett? Bár mi ezt maximum tévedésből tettük meg bármikor is, nagyon sokan használják, mégpedig kifejezetten a keserűség csökkentésére – ha eddig mindig cukorral vagy zsíros tejjel oldottad a kemény ízt, próbáld ki inkább ezt a módszert, sokat nem veszíthetsz (maximum pár kalóriát, annak meg örülünk)!

4.A PALEO: VAJ

Biztos hallottad már, hogy a paleo-kávézás fő összetevője a vaj. Az ötlet egyébként valószínűleg a tibeti jakvajas teának köszönhető, és valóban kedvező élettani hatásokkal bír, persze csak akkor, ha nem margarint vagy sóval és kemikáliákkal teli vajat használsz. Ha így készíted el a kávédat és természetes, füvön legeltetett forrásból előállított vajat keversz a feketédbe, tökéletes zsírforráshoz juthatsz reggel, ráadásul az íze is isteni lesz. Sokan arra esküsznek, hogy reggelizni sem kell, ha vajas kávét iszol, de azért ennyire messzire nem kell elmenni: egy kis fehérje reggelire és egy vajjal felturbózott fekete viszont tényleg jó választás!

5.A KICSIT IJESZTŐ: TOJÁS

Az tény, hogy a tojás szinte mindenre és mindenbe jó: össze nem álló sütik, toastok, pizza teteje, hamburger, angol reggeli és még sorolhatnánk, de hogy a kávéba is jó? Elsőre kicsit ijesztően hangzik, de a skandinávoknál bevett szokás a tojásos kávé. A recept szerint össze kell keverni egy egész tojást a már ledarált nyers kávéval, majd forró vízben megfőzni, leszűrni és élvezni a különleges színt és ízt – hát, kinek mi a heppje; de azért érdemes kipróbálni, hiszen a tojás -elvileg- csak jót tehet mindennel!

AMI MÉG TETSZENI FOG NEKED:

egy furcsa “kávé”trend – ismered a kurkuma-lattét?

“nem vagyok függő.” aha. egy hét kávé nélkül

a legjobb kézműves sütőtökös latte receptje

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *