Posted on

Itt a hülyeség netovábbja: terjed a neten a 72 óra, 10 kiló-diéta

Elérkezett. Eljött. Ez. Is. Kész.

Nemrég szorgosan böngésztem az internet különböző női portáljait, hogy anyagot gyűjtsek a következő “mit ne tegyél”-cikkhez. És akkor jött az agyrobbanás.

Nem linkelném be, amit találtam. Meg is magyarázom, miért: nem szeretnék forgalmat generálni egy olyan site-nak, aki hajlandó lehozni egy cikket és KOMOLYAN ajánlani a 72óra-10kiló-diétát. Viszont cserébe most itt, leírt szavakban megkapja a magáét.

A bomba-diétaként is emlegetett remek módszert állítólag Miley Cyrus találta ki, sőt még azt is hozzáköltötte az okos értelmi szerző, hogy a híres énekesnő szép alakját és fittségét ennek a fogyókúrának köszönheti. Az a csaj, aki lépten-nyomon hirdeti, hogy vegán, kiáll a világ vegánjai nevében, állatkísérletek ellen harcol és folyamatosan közzéteszi a jobbnál jobb vegán menüket, amiket eszik, állítólag azzal fogy, hogy ilyen salikat csinál magának:

“Tépdess fejes salátát egy tálba, karikázz hozzá paradicsomot és kígyóuborkát. A tetejére vágj csíkokba 10 dkg PULYKAMELLSONKÁT. Készíts dresszinget 2 teáskanál olívaolajból és 1/2 citrom levéből vagy borecetből.”

Idióta diéták helyett tömd magad inkább ilyen tálakkal! Yumm…

Na kéremszépen, akkor remélem, most sikerült bebizonyítani, hogy Miley Cyrusnak az égvilágon semmi köze ehhez az idiotizmushoz, úgyhogy menjünk is tovább. Az ásványvíz-pulyka-zöldsaláta kombó véleményem szerint már legalább 5-6 éve kiment a diétadivatból, de akkor se működött soha, amikor még javában tombolt. Persze jól hangzik, hogy “ebből aztán annyit ehetsz, amennyit csak akarsz”, de tiszta szívemből könyörgöm, hogy ne kattints egy ilyen címre se, mert nem, nem fogja elhozni a megváltást, és nem, nincs benne csodaszer, és nem, Anna (45) nem ezzel dobott le 20 kilót 6 nap alatt. Ha meg igen, akkor az egy orvosi csoda, ne te foglalkozz vele, ez annak a dolga, aki majd újraéleszti Annát.

És akkor most nézzük meg egyben az egész diéta lényegét, és jöhet az elemzés:

Alapelvek:

  • Kerüld az állati zsiradékokat, a zsíros tejet és tejtermékeket. Fogyaszthatsz viszont olíva- és repceolajat.”

Ezer éve kiderült már, hogy a zsír igenis jó. Aki 2018-ban zsírszegény diétába kezd, az vagy nem szereti a zsíros ételeket, vagy nagyon le van maradva. Persze ne margarint egyél baconre kenve minden reggel, de azért a jó minőségű -és igen, bizonyos állati eredetű- zsírok igenis jó hatással lesznek a fogyókúrádra, szóval ez a tévhit már itt megdőlt. 

Erről bővebben egyébként itt olvashatsz!
  • “Felejtsd el a készen kapható salátaönteteket, levesporokat, pudingokat. Sok ízfokozót és tartósítószert, sót és cukrot tartalmaznak. Ezek szintén megterhelik a máj működését.”

Na, micsoda nagy igazság! Valóban, a készen kapható termékek és levesporok egészségtelenek. De nem ettől a tudástól fogsz 3 nap alatt 10 kilót fogyni, az biztos. 

  • “A méregtelenítéshez sok oxigénre van szükség, ezért naponta sétálj jó levegőn 20-30 percet. Közben végezz erőteljes ki- és belégzéseket.”

Milyen az erőteljes ki-és belégzés? Minden diétázó, lélegzésre fel! Ez a mondat egy vicc: oxigénre az élethez van szükséged, a sétát meg azért ajánlja, mert futni valószínűleg nem nagyon lesz kedved három levél sali után. Egyél egészséges zsírokat és tápanyagdús, szénhidrátban nem bővelkedő ételeket, fuss és tilts le minden ilyen oldalt inkább!

  • “Egyél sok teljes kiőrlésű készítményt és zöldségeket. A ballasztanyagoknak köszönhetően természetes módon felgyorsul az emésztésed.”

Persze, a rostok jók és erről írtunk is már, de ha valóban sok teljes kiőrlésű kenyeret kezdesz el enni, akkor 3 nap múlva nemhogy 10 kilóval, de 10 miligrammal se leszel kevesebb, arról nem is beszélve, hogy a tömény szénhidrát csak újabb sóvárgásokat indít el a testedben. Maglisztekből készült kenyérből 1 szelet pirítós, 3 tojás, zöldségek reggelire: bőven van benne rost és mégsem rontottál el semmit!

  • “Alaposan mosd meg a gyümölcsöket. A héjukon sokszor maradnak vegyszermaradványok, amelyek elősegítik a zsírok elraktározását. (Melegvízzel többször mosd meg, majd töröld szárazra. Így a vegyszerek 90 százaléka biztosan lejön.)”

Sajnos a gyümölcsök belsejében is sokszor van vegyszer, de persze, mossuk meg őket. De könyörgöm. MI KÖZE VAN ENNEK a fogyáshoz? Köszönjük az alapelveket, ezek aztán szépen megalapozták a fogyásunkat…

ÁÁÁ de megennék egy ilyen egészségtálat! Ja, nem, nem lehet, mert tolom a 3 nap-10kiló-diétát!

 

És akkor most lássuk az étrendet:

“1. nap

Semmi szénhidrát!

Ahhoz, hogy a zsírégetés gyorsan beinduljon, ki kell üríteni a szénhidrát-raktárakat. Ezt leggyorsabban úgy érheted el, ha sok fehérjét fogyasztasz. Már az első nap után beindul a zsírdepók elleni támadás. Nem kell mást tenned, mint kb. 2 óránként egy fehérje-italt lehajtanod. A kettő között is innod kell 2-3 dl szénsavmentes ásványvizet, hogy a salakanyagok távozni tudjanak.”

Megjegyzés: a fehérje-túladagolás nem fogyaszt, sőt a “zsírdepókat” (jézusom) sem bontja le azonnal. Mehetünk tovább:

“8 és 10 órakor :Frissítő turmix

Elkészítheted egyszerre, és a felét hűtőben nyugodtan tárolhatod. Turmixolj össze 3 dl leszűrt zöld teát 2 dl natúr almalével és 3 dl íróval. Öntsd ketté, a felét tedd el tízóraira.”

Megjegyzés: ha az emberlánya egész nap a vécén szeretne számkivetettet játszani, akkor bátran hajtson le egyet ebből a csodás (ám az almalé miatt igencsak cukros, csak szólok) turmixból, de ha nem hasmenés a mai programod, akkor inkább kerüld el!

“9 és 11 órakor: egy-egy pohár szénsavmentes ásványvíz”

Megjegyzés: azt köszi.

“12, 14 és 16 órakor: Vitamin-bomba

Ez az ital frissen a legjobb, ezért adagonként készítsd el. Önts turmixba 1 dl cékla-, 1 dl répalét és 2 dl natúr joghurtot és keverd meg picit. Azonnal kortyold el.”

Megjegyzés: ezzel nincs akkora baj, de nagyjából senki nem ezt kívánja egy fél nap éhezés után… Cékla,répa, joghurt – kiegészítésnek tökéletesek, de ha éhes vagy, akkor bizony enni kéne inkább!

“13 15 és 17 órakor: 2 dl szénsavmentes ásványvíz”

Megjegyzés: azt így megint köszi.

“18 órakor: Salátatál

Ebből annyit ehetsz, amennyi csak jólesik. Tépdess fejes salátát egy tálba, karikázz hozzá paradicsomot és kígyóuborkát. A tetejére vágj csíkokba 10 dkg pulykamellsonkát. Készíts dresszinget 2 teáskanál olívaolajból és 1/2 citrom levéből vagy borecetből.”

Megjegyzés: ez egyébként megint nem rossz, de könyörgöm, ha dolgozó ember vagy és van anyagcseréd, akkor valószínűleg nem paradicsomot fogsz kívánni uborkával, hanem előbb teletömöd magad a sonkával, beleszagolsz a párod pizzájába és nyálcsorgatva bevered a salátádat, aztán -ki meddig bírja- engedsz a kajarohamnak. Van ennek értelme?

“19 órakor: 2 dl szénsavmentes ásványvíz”

Megjegyzés: még egyszer nem fogom megköszönni. Igyál.

“2. és 3. nap: Sok-sok gyümölcs!”

Megjegyzés: a sok-sok gyümölcs telis-televan cukorral, ami ugye szénhidrát, ami raktározást indít be, amitől hízol. Így nem fog lemenni az a 10 kiló, de még cukorrohamaid is lesznek, szóval ezt úgy ahogy van, felejtsd el! Gyümölcsöt ehetsz desszertként, joghurtba belevágva, turmix formájában, kicsi nasinak, de ne törekedj az egésznapos fogyasztásra, mert nem, nem tesz jót.

“8 órakor: Dinnye-mix

Pucolj meg és kockázz föl 30 dekányi sárgadinnyét (mondjuk 15 deka sárga, 15 deka zöldes árnyalatút). A maradék gyümölcsöt ted el későbbre!”

Megjegyzés: ez megint ugyanaz, nem kell gyümölccsel tömnöd magad, főleg, ha nem kívánod. Főtt tojás, avokádó, lazac, pulyka, sajtfélék, zöldségek – inkább ezeket válaszd!

“9 órakor: 2,5 dl szénsavmentes ásványvíz”

Megjegyzés: De nehogy 3 legyen a végén, mert nem fogsz lefogyni!

Ha turmixot innál, akkor inkább próbáld ki az esti turmix-receptünket! A képre kattintva odajutsz!

 

“10 órakor: Banán – egy közepes nagyságút karikázz föl, és szép lassan, alaposan megrágva edd meg. Sokáig laktat.”

Megjegyzés: persze, már majd’ éhenhalsz, egész nap cukrot ettél, most pedig tömj be egy banánt, de jó lassan. Viccelek, ne tegyél ilyet. Egyél egy jó zöldséglevest vagy süss egy kis paleo kenyeret!

“11 órakor: 2,5 dl szénsavmentes ásványvíz”

Megjegyzés: ugyanaz, mint a 9 órás vízadagra.

“12 14 és 16 órakor: Gazdag gyümölcssaláta

Aprítsd össze a reggelről megmaradt dinnyét. Kockázz hozzá egy szem almát, 2 kivit és 2 nektarint. Szedd három adagra, és locsold meg friss citromlével. Behűtve fogyaszd.”

Megjegyzés: ne aggódj, a citromlé semlegesíti a rengeteg cukrot, amit megeszel a gyümölccsel! (Ja, nem.) Hagyd abba a nektarinzabálást és edd meg azt, ami jólesik, nincs benne fehérliszt és cukor, de cserébe rengeteg zöldséget és jó minőségű húst, vagy húspótlót tartalmaz!

“13, 15 és 17 órakor: 2,5-2,5 dl szénsavmentes ásványvíz”

Megjegyzés: aztán nehogy tea legyen mert még a végén kövér maradsz!

És akkor még jön a 18 órás zöldségtál (ami amúgy egészen elmegy), meg további pár pohár víz. Kell még valamit hozzátennem? Érted már, hogy miért felelőtlenek ezek a portálok? Lehet, hogy Te és én röhögünk ezen, aztán becsukjuk a böngészőt és bemegyünk a konyhába valami táplálót és egészségeset sütni, de ki tudja, hányan állnak neki ennek a diétának és utálják meg magukat a harmadik “2.5 dl szénsavmentes ásványvíz” kikötésnél, amikor ásványvíz helyett egy mekis burgert gurítanak le az éhezés jegyében… Legyünk végre felelősek azért, hogy az önbizalomhiánnyal küzdő, gyors fogyásra vágyó, igenis kitartó (dehát mint mindenki, emberből faragott) fogyózók megkapják azt, amit annyira megérdemelnek: információt a hosszútávú, egészséges életmódról!

Írta: Pölz Kitti
Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *