Posted on

egyél sok rostot! OK, de miért?

almaosszetetel.gif

Már kiskorunktól kezdve ömlik ránk az egészséges táplálkozás infóáradata, mi meg fel-felkapunk egy-egy okos mondatot és még az unokáinknak is azt fogjuk ismételgetni; na pont ilyen örök érvényű jótanács az is, hogy ‘fiam, egyél sok rostot, mert akkor egészségesek lesznek a beleid’. Igen, valóban, a rost csak jót tud tenni velünk – de azért fejtsük meg, hogy pontosan mi mindenre jó!

1.A LEGFONTOSABB: FOGYÁS

avokadokenyer.jpeg

Kinek mi a legértékesebb információ, de úgy gondoljuk, a DiétaGurun ugyan kezdjük már a fogyással! Nos: jogosan mondhatja egy diétázó, amikor megnézi a maglisztek (mandulaliszt, chia magliszt, lenmagliszt, stb.) kalóriatartalmát, hogy ő ezt márpedig nem veszi meg, hiszen kábé csak 10 kalóriával van benne kevesebb, mint a finomlisztben, finomlisztből meg legalább könnyen lehet pizzát sütni, ésatöbbi. Amikor viszont valaki elkezd igazán tudatosan étkezni, akkor továbbnéz a kJ és Kcal-számokon és rájön, hogy miért is válassza a magliszteket: a tápanyag-és rosttartalom miatt. És ez rengeteg, elsőre ijesztő élelmiszerre igaz. Na szóval, ha visszatérünk a boltban válogató diétázónkhoz, akkor úgy tudjuk őt rábeszélni a maglisztre, hogy elmondjuk neki: haló, hiszen ez tele van rosttal, a rost pedig nem szívódik fel! Tényleg? Tényleg. Itt a helye egy kicsit idézni a wikipédiát:

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe.

Ergo: a rostok nem hizlalnak. Sőt, segítenek fogyni – mostantól ugye te is keresed majd minden csomagoláson a rost-szót?

hirdetés

2. VÍZMEGKÖTÉS

muzlistal.jpg

A vízben oldódó rostok egyik legjobb tulajdonsága, hogy megkötik -mily meglepő- nemcsak a vizet, de az egyéb jó tápanyagokat is, ezért hatékonyabbá teszik a felszívódást. Tehát: ha az ebédedet valamilyen rostban dús körettel(pl. brokkoli) eszed, több jó tápanyag fog hamarabb, zavartalanul, ügyesebben felszívódni – azért ez elég jó, nem?

3.NAGYDOLGOK

poopemoji.jpg

Azt már tuti tapasztaltad, hogy ha rostban dús fogást vacsiztál, reggel elég könnyen intézted a nagy ügyeidet is, és ez nem véletlen – a rostok kíméletesen tisztítanak és könnyítik az emésztést, ezért ha bármilyen gondod akadna a napi rutinoddal, csak kapj be egy zöldségekben dús salátát frissen facsart narancslével! Az eredmény elég meggyőző lesz…

4.TISZTA EGÉSZSÉG

blueberry.jpg

A rostok mindezek mellett még a koleszterinszintedre és a cukrodra is jótékony hatással vannak, sőt! Ha éppen nem tudod tartani a diétádat és muszáj valamilyen kevésbé tápanyagdús dolgot enned -mert mondjuk nincs lehetőséged bioboltba menni és főzni-, akkor csak arra ügyelj, hogy az egészségtelen fogást valamilyen rostforrással vidd be, ugyanis a rostok képesek a megkajált élelmiszer glikémiás indexét csökkenteni, így nem lesz annyira szörnyű hatása annak a kihágásnak – próbáld ki! (Ha például csak pizzát van lehetőséged enni, akkor brokkolisat-zöldségeset válassz!)

6 kaja, amit bármikor, bármilyen mennyiségben ehetsz.png

MENNYI AZ ANNYI?

Persze ez sportszokásoktól, mindennapi aktivitástól, kortól, nemtől és kábé mindentől függ, de az irányadó szám – tehát egy nap alatt ennyi rostot kéne megenned – a 25-35 gramm. Jogos a kérdés: miben van ennyi? Nos, kábé egy kiló karfiolban, 100 gramm lenmagban, 200 gramm fekete babban, vagy 300 gramm mogyoróban. De ahelyett, hogy számolgatnád, inkább csak törekedj arra, hogy minden étkezésnél legyen valamilyen rostos zöldség a tányérodon! Hogyan? Azt megmutatjuk az arány-diétánkban!

MIBEN VAN MÉG?

Hogy könnyebb legyen a választás, felsorolunk jó pár élelmiszerfajtát, amiből válogathatsz, ha rostdús kaját szeretnél enni:

száraz hüvelyesek (bab, lencse, stb.)

olajos magvak (dió, napraforgó, mák, mandula, mogyoró, stb.)

egyéb magvak (lenmag, szezámmag, útifű maghéj, stb.)

zöldségek (brokkoli, karfiol, zeller, spenót, borsó, kukorica, stb.)

gyümölcsök (meggy, alma, szilva, szőlő, banán, eper, stb.)

köretek (barnarizs, quinoa, bulgur, köles – nem, a krumplipüré sajnos nem! de a karfiolpüré igen!)

5 nap, 2 kiló_almadiéta.png

AMI MÉG TETSZENE NEKED:

a feszes test alapszabályai – te betartod őket?

SOS – egynapos diéta, ha jelenésed van

lencselisztből kenyér? igen!

7-nap-dieta-naptar.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *