Posted on

Fogyni akarsz? Megmondjuk, mikor egyél!

A testedre hallgatva könnyebben elérheted a céljaid – hallgass a belső órádra!

Valószínűleg már eléggé unod a fix étrendes diétákat és szeretnéd végre kialakítani azokat a mindennapokat, amik során nem kell túl sokat agyalnod és az egészséges döntések mégis automatikussá válnak – sok gyakorlással és kitartással ez is elérhető, de mi lenne, ha addig is mutatnánk egy módszert, ami az időzítésen alapul? A testünk ugyanis nem minden pillanatban emészt ugyanúgy, nem minden percben dolgozza fel a táplálékot ugyanúgy, sőt még a zsírt sem ugyanolyan tempóban égeti egész nap – használd ki ezt!

alarm-clock.gif

Mindannyiunknak van egy belső biológiai órája, ami a napi ciklusunk köré szerveződik: ébredés 6-kor, éhség 8-kor, edzés délután, nasimánia késő délután, fáradtság 10-kor. Ezért is jó, ha nagyjából minden nap ugyanakkor kelsz és fekszel: így könnyen kialakíthatod, hogy milyen időpontokban egyél, mozogj és pihenj, sőt a tudatos és egészséges döntéseket is könnyebben tudod meghozni. Emiatt van az is, hogy a kialvatlanság hosszútávon hízáshoz vezet: az energiahiány és a rendszertelen kajálás rossz döntéseket szül, amik motivációhiányhoz vezetnek, aminek a vége újfent csak túlevés lehet (ördögi szénhidrátkör) – előzd meg ezt az egész folyamatot azzal, hogy hallgatsz a belső órádra és időt szánsz a rendszerességre és annak gyakorlására.

Ahhoz, hogy megértsd a dolgok hátterét, egy kicsit meg kell ismerned a bélrendszered működését, ami -lebutítva- eléggé hasonlít a saját működésedre: te is nappal vagy ébren és végzed a munkádat, éjjel viszont jobb esetben pihensz. Ehhez pedig nyugalom, relaxáció és sötétség kell köréd – szerinted az emésztő szervrendszerednek megadatik ez a lehetőség, ha két zacskó chipset pakoltál a gyomrodba közvetlenül lefekvés előtt? Nos, a választ nyilván te is tudod, pedig az emésztési folyamatok, a szénhidrát elraktározásának kérdése és még millió más, a fogyásod és egészséged szempontjából fonos dolog zajlik le a beleidben, akkor is, amikor ébren vagy, és akkor is, amikor alszol. Ha nem hagysz időt a jótékony baktériumoknak, hogy pontosan és megfelelően végezzék a dolgukat -könnyű és támogató alapanyagokkal-, totálisan összezavarod az emésztésed, megváltoztatod a bélbaktériumok minőségét, mennyiségét és összetételét, és egész egyszerűen hízni fogsz. Ezzel szemben, ha jókor eszel jót, megsokszorozódik a jólléted, normalizálódik az étvágyad és beindul a fogyásod is – vágj bele azonnal és tervezd a napi mutató szerint a következő étkezéseket! Természetesen eltérhetsz ezektől az időpontoktól, hiszen mindannyian máskor kelünk és fekszünk, de próbálj meg a rendszerességre és a jó kajákra még több hangsúlyt fektetni!

biologiai-ora-dieta.png

amik még érdekelhetnek téged:

A NAGY ANYAGCSERE-ENCIKLOPÉDIA
10 TIPP A TELJES ÉRTÉKŰ FOGYÁSHOZ 
3 FURCSA SZOKÁS, AMI SEGÍT LEFOGYNI
Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *