Posted on

most akkor jó a zsír vagy nem?



A zsírral kapcsolatban már lassan akkora a káosz a diétázók fejében, mintha egy ovis kiscsoporttal próbálnánk megértetni a deriválás fortélyait – telített, telítetlen, transzzsírsavak, halak, magok, vaj, étolaj, kalóriák, úszógumi… Ugye, hogy elég kusza? Nyilván azt már tudod, hogy vannak a szervezetednek kifejezetten szükséges zsírok (például ami a lazacban található) és azok, amikre egyértelműen nincs igazán igénye a testednek (például a pálmazsír) – de azzal is tisztában vagy, hogy mennyit, mikor és miből kéne enni? És hogy a zsír most akkor fogyaszt-e vagy nem? Tegyük egy kicsit rendbe ezt a témát!

tuna-1957234_960_720.jpg

Bár biztos hallottad már, hogy bizonyos zsírok jót tesznek, és hogy a halak meg az olajos magvak szükségesek, azért inkább kezdjük az elején: akkor eszel egészségesen, ha a napi kalóriamennyiséged 30%-a zsírokból származik. Az viszont már nagyon nem mindegy, hogy hamburgerrel vagy avokádóval viszed be ezt a számot; ugyanis vannak a ‘jófiúk’, a telítetlen zsírok, és a ‘rosszfiúk’, a telítettek. Egy kevéske rosszfiúra azért mindenkinek szüksége van; nagyjából egy a háromhoz az aránya a kétféle zsírnak egy ideális étrendben (természetesen a telítetlenek javára). Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk, melyik élelmiszer hova tartozik!

zsírfajták.png

És akkor jöhet a magyarázat: a telítetlen zsírsavak azért jobbak az egészségedre nézve, mert csökkentik a koleszterinszintedet, erősítik az immunrendszeredet, segítenek a stressz legyűrésében és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, ráadásul csökkentik a szívbetegségek, a cukorbetegség és a depresszió kialakulását is! Szóval mindenképpen ezek a zsírok legyenek többségben a hétköznapokat illetően, de mértékkel kajálva a telítetlen zsírok sem fognak problémát okozni (de azért a chipset és a zacskós levest így is felejtsd el!). A kétféle zsírt úgy tudod a legegyszerűbben megkülönböztetni, hogy megnézed a halmazállapotukat szobahőmérsékleten: az egészségtelen telített zsírok így is kenhetőek, míg a telítettek többségében folyékonyak!

zsírok

Biztos feltűnt, hogy a kókuszolaj a két kategória között szerepel a listán. Egy csomó hír foglalkozott mostanában azzal, hogy a kókusz zsírja tényleg egészséges-e, vagy kamu egész: ez azért sem annyira egyértelmű, mert mint kiderült, magas a telített zsírsavtartalma – tehát nem számít hiperegészségesnek-, de mégsem olyan rossz a hatása, mint a vörös húsokénak, hiszen vizsgálatok alapján a koleszterinszintet nem emeli meg annyira, sőt különböző betegségekre kifejezett gyógymódot jelent, úgyhogy ne félj használni, persze mértékkel!

ha sportolsz

A mindennapos edzések különösen sok omega-3 zsírsavat igényelnek, úgyhogy fogyassz sok tengeri halat, len-és chiamagot, vörös áfonyát és kivit! Ezek segítenek majd az izomláz és a sérülések elkerülésében, sőt a stressz feldolgozásában is! A szebb bőrért pedig egyél sok tökmagot, olívabogyót, kukoricát, avokádót, tojást és mogyorót (persze, csak ha nem pattogsz ki tőle)!

a szép lábak titka.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *