Posted on

a híres másnapos éhség – mi okozza?

Egy tonna kaját tudnál megenni, amikor hazaérsz a baráti összejövetelről, ahol még így is “csak” 3 pohár bort ittál? Útba ejted a gyrosost már másfél-két sört követően? Akkor is rohadt éhesen ébredsz, ha este teleeszed magad a fröccsözésből hazaérve? Nem vagy egyedül!

wine-glasses-2403116_960_720.jpg

Hát igen, a legtöbb belvárosi kajálda a bulizókból él: az alkohol rendszerint a diéta hatalmas ellensége, de meglepő módon nem a kalóriatartalma miatt – az még önmagában elmenne -, hanem a másnapos zabarohamok miatt! Ha egy iszogatással töltött este utáni reggelen a melegszendvics és a pizza hamarabb jut eszedbe, mint megnézni, hogy írtál-e az exednek fél 3-kor, akkor nem árt tudnod, mi zajlik a háttérben, és hogy mit tehetsz ellene!

Vércukorszint

blood-1813410_960_720.jpg

Tudtad, hogy az alkoholtól -idővel- annyira leeshet a vércukorszinted, hogy ez is okozhatja a nasirohamokat másnap? Természetesen egy ilyen este után a szervezeted reggel azonnal fel akar töltődni glükózzal, szóval nem véletlen, ha szénhidrátot ennél zsírral és cukorral. Pont emiatt ne is tagadd meg magadtól ezeket a tápanyagokat, csak az egészséges változataikat edd a tocsogó pizza és cukros brownie helyett! Próbálj meg két nagy szelet teljes kiőrlésű pirítóst egy hatalmas avokádóval, rengeteg zöldséggel, tojással és zabpalacsintával – nagy adag reggeli, amivel azonnal beindítod a regeneráló folyamatokat!

Szomjúság

bloody-mary.jpg

Ha a tested nagyon dehidratált állapotban van – márpedig nyilván abban van egy átiszogatott éjszaka után -, hiába nem ezt érzed, az éhséged nagy része igazából szomjúság. A baj az, hogy a legtöbb egészségtelen és szénhidrátdús kaja ráadásul nagyon sós, pedig nem igazán erre lenne másnaposan szükséged! Próbálj meg a napi ajánlott sómennyiségnél (5-6g) maradni, és 3-4 liter vizet vagy -koffeinmentes- teát meginni!

A hős máj

tomato-316743_960_720.jpg

Általában amíg alszol, különböző fehérjéket termel a tested, amik segítenek a májnak a méregtelenítésben. Mivel az alkohollal jelentősen belenyúlsz ezekbe a folyamatokba, a májadnak nem jut elég ideje méregteleníteni, a tested mégis ezerrel dolgozik a feldolgozásban, emiatt gyakorlatilag úgy ébredsz, mintha nem is aludtál volna – az energiahiány pedig végül éhséghez vezet. Jobb inkább kevesebbet inni, hogy elkerüld a másnapi sóvárgásokat!

Tippek

Bárkivel előfordul, hogy eléggé másnapos lesz, úgyhogy keep calm és fogadd meg a diétaguru tippjeit, hogy ne kelljen szenvedéssel töltened a következő két napot pár esti sör miatt!

tippek másnaposságra.png

7 ártatlannak tűnő, mégis gyilkos kaja.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *