Posted on

íme a feketelista: 7 ártatlannak tűnő, mégis gyilkos kaja

 

Egy teljesen átlagos ismerettel rendelkező diétázó tudja, hogy a cukor rossz és diabéteszt okozhat, sőt elhízást és egy csomó más betegséget is. Azt is tudja, hogy érdemes elkerülni az E-betűs felvágottakat, az előre becsomagolt kajákat, a mikrós leveseket és nagyjából mindent, ami instant. De még a legnagyobbak is meglepődnek néha, amikor kiderül a kedvenc, “nagyonegészséges” kajájukról, hogy tele vannak ártalmas összetevőkkel. “Jaj, ugyan, mi baj lehet ezzel a liszttel?”-összeállításunk következik; ha odafigyelsz ezekre az élelmiszerekre és jobban olvasol a sorok között, kiderül, hogy mit érdemes megenned és mit nem!

pizzalike.gif

dobozos gyümölcslé

ami rossz benne: rostmentes gyümölcs, magas fruktóztartalmú szirupok

gyümölcslé.png

Biztos imádod a narancs-és őszilevet, sőt a meggylénél kevés finomabb létezik a boltok polcain, de biztos mindig jó terméket választasz? Az a durva, hogy nemcsak a gejl levek tesznek rosszat: még a 100%-os juice-ok is tartalmaznak adalékanyagokat és szinte mindegyik sűrítményből készül, túl magas cukortartalommal! Ha friss gyümölcslevet akarsz inni, facsarj magadnak vagy azokat válaszd, amik nem sűrítményből, hanem friss gyümölcsből készültek és felbontás után hamar meg kell inni őket!

szintetikus édesítőszerek

ami rossz benne: szukralóz

édeske.png

Gondoltad volna, hogy egyes édesítők – amik szukralózt tartalmaznak – növelik az étvágyadat? Hiába 0 a bevitt kalóriák száma, ha utána rádtör a sóvárgás! Kutatások igazolták, hogy ez az anyag amellett, hogy rosszat tesz a szívműködésednek, az étvágyadat is durván befolyásolja, úgyhogy messziről kerüld el ezeket az édeskéket! Használd a diétaguru mivel édesítsek – összeállításában említett, természetes cukorpótlókat!

kínai kaja

ami rossz benne: túl sok só és cukor

kinaikaja.png

Tudtad, hogy egy csomó kutatás a kínai gyorskaját választotta a legsósabb ételnek a világon? Persze lehetnek kivételek, de a legtöbb édes-savanyú szósz a napi ajánlott mennyiségednek a többszörösét tartalmazza, arról nem is beszélve, hogy mennyi cukor van egy-egy kínai fogásban: a szezámmagos-mázas csirke például extra kalóriabomba, mert nemcsak rengeteg cukor és só, de olaj is van benne; ha lehet, inkább magadnak főzz kínait, az éttermeket viszont kerüld el messziről! (A sófogyasztás és a hízás összefüggéseiről bővebben itt olvashatsz.)

instant zabkása

ami rossz benne: színezékek, cukor

oatmeal_instant.png

Biztos csábító az okos marketinggel rendelkező gyártók instant zabkása-pora a boltok polcain, de semmiképp se vedd meg ezeket a termékeket! Elképesztően sok cukor, állagjavító, és – a legrosszabb – egészségre veszélyes színezék van benne. Amellett, hogy nagyon egészségtelen, a világ legfeleslegesebb terméke is: nem egyszerűbb pár kanál zabpelyhet összekeverni egy kis növényi tejjel és banánnal édesíteni? Hidd el, minél kevesebb a zacskós kaja a konyhádban, annál jobban fogod érezni magad!

kávétejszín

ami rossz benne: transzzsír, cukor, színezékek

coffecreamer.png

Ha sűrűn teszel a kávédba kicsi csomagolásba rejtett tejszínt, azonnal hagyj fel ezzel a szokásoddal! Hogy mi a baj vele? Semmi köze a tejszínhez! Gyakorlatilag egy kis cuki csomagba zárt kemikália-halmaz: tele van transzzsírokkal, hidrogénezett szójabab-olajjal, cukorral és mesterséges színezékekkel. Kell még magyarázni? Mindenképpen kerüld el ezeket a termékeket, inkább idd feketén a kávédat, ha nincs tej a környékeden!

finomított liszt

ami rossz benne: rostszegény összetevők, kemikáliák, mint azodikarbonamid

liszt.png

Még ha a polcról levett kenyered összetevőinek első eleme a búzaliszt is, akkor is olvass tovább! Egy csomó kenyérféle tele van kemikáliákkal a lisztek ‘hígítása’ érdekében, és amiatt, hogy a kenyérnek megfelelő színe és állaga legyen; pont emiatt őrülünk meg egy-egy pékárutól. Segítünk: ha valami nem csak és kizárólag teljes kiőrlésű rozslisztből készült, ne vedd meg! Léteznek persze még egészségesebb alternatívák, de mindenképpen kerül el a fehér lisztet, mert szinte semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, pont emiatt nem bírod időben abbahagyni a fogyasztását.

rántott kaják

ami rossz benne: olaj, fehérliszt

olajbansült.png

Ha otthon rántasz ki magadnak zöldségeket megfelelő liszttel és olajjal, azzal alapvetően nincs nagy gond, de étteremben, ha lehet, sose rendelj olajban sült fogásokat! Rettentően egészségtelen a sok zsír és olaj, ami bennük van, a panír pedig szinte biztos, hogy nem egészséges lisztből készült… Még akkor sem, ha zöldségeket kínálnak kirántva! Egy kutatás bebizonyította, hogy a magas hőmérsékleten, olajban kisütött ételek sokkal nagyobb arányban okoznak gyulladásokat a szervezetben, mint a többi élelmiszer – nem éri meg!

5tevekenyseg_amivel_meggyorsabban_fogyhatsz

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *