Posted on

10 tipp, hogy mindig motivált tudj maradni

5 napos gyomorszűkítő étrend.png

Ahhoz, hogy a célod véglegesen és sikerrel elérd – legyen az fogyás, sport, munka vagy bármi, amihez kitartás kell -, szükséges a megfelelő stratégia (jelen esetben egy edzésterv és egy étrend), a körülmények átalakítása (egészséges ételek beszerzése) és az a motiváció, amit híresen nehéz fenntartani: egy durvább nap után néha akármennyire is lelkesen kezdtük a reggelt, estére már csak a palacsinta utáni sóvárgás marad a tárházunkban; erre ajánlunk most megoldást! Ahhoz, hogy folyamatosan fenntartsd a motivációdat -ami ugye azért nehéz, mert a fogyás nem egy két nap alatt megoldódó dolog-, különböző trükkökre van szükség: próbáld ki mind és érd el a célod, lelkesedéstől kicsattanóan!

  1. ne akarj belehalni

19300545790_82ac2a3444_b.jpg

Ha minden egyes nap kiégsz a futópadon, rosszullétig edzed magad, egyik napról a másikra megvonod  a kalóriákat vagy örömtől mentes ételeket eszel, nagyon hamar eljön a feladás ideje, ami kicsit sem a te hibád, egyszerűen te is ember vagy, szükséged van a pozitív élményekre! Amikor érzed, hogy semmi kedved az egészhez, adj magadnak egy kis szünetet: pihenj egyet, sétálj egy kényelmeset, ne hajszold magad és süss egy paleo-pizzát; ebbe még senki nem halt bele, de egy kicsit visszajön majd az életkedved, meglátod!

2. kérdezgesd magad

pexels-photo-267775.jpeg

Néha muszáj leülnünk és elbeszélgetnünk saját magunkkal: akkor, amikor nagyon csábít a nagyi pogácsája, vagy érzed, hogy ellustulnád a napi kocogást, tedd fel magadnak a következő kérdéseket!

Ha most abbahagyom és feladom, hogy fogok kinézni 6 hónap, vagy egy év múlva?

Ha most abbahagyom és feladom, hogy fogom magam érezni a bőrömben?

Ha most abbahagyom és feladom, mit mondok majd magamnak és másoknak? 

3. rendrakás

holiday-trip-packaging-8434.jpg

Amikor az életünk egy részén totális megakadást érzünk, jobb egy kicsit otthagyni a gubancot és rendet rakni máshol: ha szereted a ruháidat, esetleg a konyhában vagy szívesen, vagy sokszor van barkácsolhatnékod, vonulj vissza és rakj rendet a kis szentélyedben! Ne foglalkozz a diétával és a sóvárgásokkal, csak koncentrálj a rendre: a gyönyörűen elrendezett gardrób vagy konyha látványától sokkal könnyebb lesz inspirációval felszívni magad!

4. NE nézegess modelleket

model-751982_960_720.jpg

A legtöbb motivációs nagyokos azt tanácsolja, hogy amint rádtör az éhség, nyisd meg valamelyik Victoria’s Secret-modell instáját, és máris elszáll a roham! Hát, aki kipróbálta, tudja, hogy egy ilyen profil maximum a sajt és a szalámi iránti elkötelezettséget tudja erősíteni: bizonyított tény, hogy a túl magas elvárásoktól sokkal könnyebben adja fel az ember a diétát, mintha szimplán -ésszel- engedne az éhségnek. Próbáld ki, hogy szép, kisportolt, kerek csajok/pasik képeit nézegeted inkább! Ne a gebe legyen a cél, mert az túl irreális: törekedj inkább arra, hogy olyan fotókat találj, amik közel vannak hozzád, és látod bennük a szépséget!

5. számok helyett érzések

Kristina-Simpson_-Stress-free-To-Do-List.png

Ha a méricskélés a mindened, azonnal próbálj változtatni: arról már írtunk, hogy milyen alternatívák léteznek az állandó kiló-ellenőrizgetés helyett, most pedig elmondjuk, miért inkább érzésekhez ragaszkodj. Gondolj bele, hogy érzed magad egy kiadós futás és hasizmozás után egy light, jó kis egészséges vacsit betolva és reggel lapos hassal felébredve! Mindig emlékeztesd magad ezekre a benyomásokra, sőt írd is le őket, hogy legyen mihez nyúlnod a rosszabb percekben!

6. heti ajándékok

7162065366_7bdd7fcfc2_b.jpg

Ha minden hét végén megajándékozod magad egy kis kényeztetéssel, biztosan fennmarad a motivációd a fogyáshoz! Képzeld el: egy masszázs, egy cellulitisz-kezelés, egy mozijegy vagy egy új könyv – ezek mind szuper ajándékok, amiket magadnak megvehetsz, de szigorúan csak a betartott diéta-heted után! Vezesd minden nap a diétanaplódban, hogy aznap milyen “követelményeknek” feleltél meg; ha 7-ből 6 napot teljesítettél, akkor pedig jöhet a kényeztetés, ami semmiképp se kaja legyen!

7. élvezd az utat!

pexels-photo-515169.jpeg

Hajlamosak vagyunk a jövőbeli célkitűzéseinket ahhoz kötni, hogy “majd, ha lefogytam”… meglátogatom egy barátom, elmegyünk az álomnyaralásra vagy összehívom a volt osztálytársaim. Ne már! Úgy érzed, hogy pluszkilókkal ezeket nem engedheted meg magadnak? Pedig 2-3 kiló fogyás után sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben, és már akkor nekiállhatsz a bakancslistádnak! Sokkal, de sokkal motiváltabb maradsz majd, ha megismétled a kedvenc programjaid és úgy érzed már a fogyókúra közben, hogy van miért csinálnod, és igenis örömet okoz a diétázás.

8. listaírás

pexels-photo-110473.jpeg

Ó, igen, a klasszikus, jól bevált módszer! Az egyik legjobban működő technika, ha csinálsz magadnak egy listát, “miért kell edzenem”-címmel. 10 kifejtett válaszig meg se állj! Amint ezek megvannak, tűzd ki őket vagy a hűtőre, vagy bármilyen látható helyre, ahol sokat járkálsz napközben, és amikor csak elmész ott, olvasd el mind a tízet: hidd el, ha pár percig csak arra koncentrálsz, miért éri meg ma futnod, akkor el is fogsz menni. Ha nem hiszed, járj utána!

a hibátlan futótechnika.png

9. vedd magad körbe egészséggel!

pexels-photo-247685 (1).png

Szigorúan kötelező pontja a listának: rendezd be a lakásod úgy, hogy az új, könnyebb énedet tükrözze! Szanaszét hagyott chipseszacsik, csokipapír és kosz jellemzi azt, akivé válni szeretnél? Nem? Akkor tegyél érte! Dobd ki az összes egészségtelen nasit – vidd el egy házibuliba, add egy hajléktalannak vagy oszd szét a munkahelyeden, ha nem akarsz feleslegesen élelmiszert kidobni -, és vedd elő a legszebb gyümölcsöstálad, mert ezentúl szép és színes terméseknek kell díszíteniük a konyhádat és a nappalidat is!

10. önostorozás off

pexels-photo-185801.jpeg

Sokan úgy akarják magukat motiválni, hogy kritizálják saját magukat másoknak és a tükörbe is, ráadásul úgy érzik, hogy ez működik: lehet, hogy egy-kétszer felszívod magad egy-egy saját beszólásodtól, de ezt a módszer minél hamarabb felejtsd el! Amint magadról valami rosszat mondanál, azonnal fogalmazd át valamilyen pozitív aspektusba – hidd el, hogy sokkal motiválóbb lesz, mint elhordani magadat mindennek. Példa: a feneked nem “nagy és hájas”, hanem tök formás, és egy pár fenékgyakorlattal még jobban fog mutatni abban a szűk farmerben, amibe bele akarsz férni!

pörgesd fel az anyagcserédet pillanatok alatt!.png

Megosztás

One thought on “10 tipp, hogy mindig motivált tudj maradni

  1. […] Érdekelhet téged: 10 tipp, hogy mindig motivált maradhass […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *