Posted on

6 tipp a megfelelő futótechnikához

futi.gif

Amikor az atletikai vb futás-szekcióját nézzük, valahogy mindig egy kicsit elgondolkodunk, hogy milyen emberfeletti teljesítményt nyújt egy csomó sportoló, mi meg néha már ahhoz is képesek vagyunk lusták lenni, hogy kilépjünk a lakásból vagy felkeljünk hamarabb, hogy 20 percet kocogjunk; pedig mennyire megérné! Arról már megpróbáltunk meggyőzni, hogy miért is válaszd ezt az egyszerű, de mégis nagyon-nagyon fogyasztó és hangulatjavító sportot, most pedig jöhetnek a tanácsok azoknak, akik már űzik, vagy legalábbis közel vannak az elkezdéséhez! Jöhet egy-két könnyítő technikai tanács?

HOVA NÉZEL?

8260256387_91c0e3cee4_b.jpg

Az egyik leggyakoribb hiba futás közben, ha lefelé, a cipődre nézel, és ez sajnos elég gyakori látvány a kezdő futók körében. Az a helyzet, hogy ettől hamarabb fogsz elfáradni – rossz testtartás -, úgyhogy mostantól az álladat szegd felfelé, nézz előre, messze, és szúrj ki egy távoli pontot, amit folyamatosan el akarsz érni; ettől a testtartástól javul majd az oxigénellátásod, és tovább fogod bírni a gyűrődést!

LAZA VÁLLAK

runner-1734836_960_720.jpg

A kocogásnak / futásnak egy laza, könnyed mozgásnak kell lennie – ha te felhúzott, görcsös vállakkal állsz neki, akkor nem fogod sokáig élvezni. Elvonod az erődet saját magadtól, ha feleslegesen feszegeted az izmaidat! Csinálj edzés előtt pár vállkörzést és feszítsd meg, aztán engedd el! Az elengedett állapotot próbáld végig, a futás alatt is fenntartani!

A KAROK FONTOSSÁGA

fut.png

Elképesztően fontos futás közben, hogy a karjaidat megfelelően tartsd, hiszen szinte ők ‘hajtanak’; erre bizonyítékként próbáld ki, hogy legközelebb, amikor edzel, elkezded a két kezedet gyorsabban lendíteni; na, mi történik? A lábaid is utánagyorsulnak! (Sprinteknél tudod ezt a technikát alkalmazni, ha már fáradtnak érzed magad.) Pont ezért kell, hogy mindkét karod a könyöködnél derékszögben legyen behajlítva, a kézfejeid félig ökölbe szorítva a leghatékonyabbak; a mozgás pedig ne oldalra kifelé történjen, hanem magad előtt, szinte keresztezve!

MINDIG EGYENESEN

runner-305375_960_720.png

Sokan azt hiszik, hogy ők aztán nem görnyednek futás közben, pedig nagyon is, csak akkor, amikor már fáradtak, és észre sem veszik – próbáld meg ezt elkerülni és rendszeresen ellenőrizni, hogy kihúztad-e magad! Ha nehéz szakasz jön, vagy már nem olyan könnyű tovább nyomni, csak egyenesíts – meglátod, hogy új erőre kapsz majd az oxigénellátásnak köszönhetően!

TÉRDEMELÉS?

runner-2214008_960_720.jpg

Ha sík talajon futsz és nem óriási tempóval, akkor hagyd a felesleges térdemelést, csak hamarabb elfáradsz tőle. Lazán, könnyen fuss, ne erőltess magadra semmilyen technikát!

A LÉPÉSEK

131205-F-WE773-203.JPG

A lábad a medencéd alatt landoljon a talajon; ha ezt nem így szoktad csinálni, mostantól irányítsd a lépéseidet! Különben túl hosszúakat lépsz, és az megint csak gyors kifáradáshoz vezet. Kezdetben a sarkad és a talpad hátsó része érjen a földhöz – kocogáshoz ez a tökéletes talajfogás -, és gördítsd végig a lábfejed! Így nem akad majd meg a mozgás és nyomhatod ezerrel, amíg ki nem dőlsz!

gyümik.png

Megosztás

One thought on “6 tipp a megfelelő futótechnikához

  1. […] Prev 6 tipp a megfelelő futótechnikához […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *