Posted on

Miért akarsz lefogyni? – az okos célkitűzés ereje

“Holnaptól nem eszem”, “lefogyok 10 kilót”, “változtatok végre” és társaik – biztos, hogy te is mindig megfogalmazol magadban valamit, amikor nekivágsz egy diétának, de stratégiailag is át szoktad gondolni a kitűzött cél helyességét? Nem? Akkor csak figyelj!

business

Ugyanúgy, mint az üzleti tervezésben, a marketingben vagy gyakorlatilag bármiben, érdemes okos célokat kitűznöd magad elé, hogy 100%-os legyen a sikered. Igen, jöhet a marketing egyik alappillére: ismerkedj meg a SMART-célokkal! Ez a szó több összetevőt jelöl, és a célodnak mindegyiknek meg kell felelnie, külön-külön és egyben is. Ha egy ilyen okos végpontot jelölsz ki magadnak, a fogyás többé nem álmodozás és megközelíthetetlen végcél lesz, hanem végre egy sikeres tervvé válik! Nekiállsz te is a kidolgozásnak? Lássuk, mi is az a SMART-cél!

1.smartcél.png

A legelső kritérium, aminek meg kell felelned, az a specifikusság, tehát a célodnak mindenképpen konkrétnak kell lennie. Kezdd a következő kérdésekkel:

Mit akarok elérni? Kivel akarom elérni? Mi a fő motivációm? Megvan mindenem ahhoz, hogy elérjem?

2.smartcél.png

Ha a specifikusság megvan, jöhet a fogyókúra egyik legkönnyebben meghatározható része: hány kilót akarsz leadni? Legyen meg a konkrét szám, de vigyázz! Hetente egy, nagyon maximum 2 kilóval számolj. És akkor jöhetnek a kérdések:

Mennyi idő alatt tudok ennyit lefogyni? Heti hányszor kell edzenem hozzá? Hány “póthetet” engedélyezek magamnak?

3.smart.png

Nagyon fontos, hogy mindig átgondold: megvalósítható a kitűzött cél? Tehát: 5 hét alatt akarsz mondjuk 5 kilót lefogyni – ez eddig teljesen okénak tűnik -, de maximum 5 kiló a felesleg rajtad, nem akarsz mozogni és ragaszkodsz a gyorskajához? Így már nehéz lesz. Tedd fel magadnak a következő ellenőrző kérdéseket:

Mit kell konkrétan tennem a célom eléréséhez (mozgás, étrend)? Így kényelmesen elérhető a célom? Az energiám mekkora részét kell a fogyásomra áldoznom? Menni fog ez a napi rutinom mellett?

4.smart.png

Jöhet a negyedik ellenőrzési szempont: a relevancia. Ez nemcsak azt jelenti, hogy van-e létjogosultsága a tervednek, egy kicsit összetettebb nézőpont. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Megfelelő körülmények között állok neki a diétának? Úgy érzem, megéri az erőfeszítés? Jobbá teszi majd az életemet a fogyás? Reális a célom?

5.smart.png

A legtöbb okos cél nemcsak mérhető (időben és jelen esetben kilókban), hanem idő-orientált is! Ez persze nemcsak arról szól, hogy mikorra akarod leadni a felesleget, hanem arról is, hogy ilyen formán ellenőrizd magad:

Mit tudok már most megtenni a fogyásért? Naponta hány órát kell a célomra áldoznom? Bele fog ez férni a beosztásomba? Mennyit akarok az első-második-harmadik-stb. héten fogyni?

Vegyünk egy komplex példát: X-en 13 kiló felesleg van; ő eldönti, hogy lefogy 10-et (releváns), 11 hét alatt (megvalósítható). Megtervezi a csökkentett szénhidráttartalmú diétáját és azt, hogy mit fog sportolni, hányszor hetente (mérhető, időhöz kötött). Azért szeretne fogyni, hogy magabiztosabb legyen a munkahelyén és jobban szeresse önmagát (specifikus). Ebben van egy támogató társa, aki fogyózik vele, és kiszámolta, hogy nagyjából napi 3 órát szán a fogyásra (edzés, főzés, bevásárlás). Na, ez egy komplex stratégia!

people-woman-coffee-meeting
a jegyzetelés nemcsak a megfelelő munka, de a megfelelő fogyás kulcsa is!

Szeretnél marketingeseket megszégyenítő módon fogyni? Vedd elő a diétanaplódat és tervezgesd meg te is a stratégiádat! Így sikerülni fog egy 100%-osan teljesíthető célt magad elé állítanod, elkerülöd a buktatókat és a fogyás végre valóság lesz, nem álmodozás – csinálj üzletet a fogyásból!

a tökéletes felhőkenyér

Megosztás

One thought on “Miért akarsz lefogyni? – az okos célkitűzés ereje

  1. […] motiválása, az önbizalmad fejlesztése vagy egyszerűen a jobb közérzet – nos, a helyes célmeghatározásról már beszéltünk, de itt az ideje egy kicsit jobban elmélyedni egy egyszerű kérdésben: elég […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *