Posted on

5 módszer, amik miatt dobni fogod a mérleget

bjones_merleg.gif

Hetente állj rá a mérlegre… Ezt a mondatot te is biztos ezerszer hallottad már, hiszen statisztikailag nagyjából egyforma előfordulási arányban van az időjárás és az éppeni kormány anyjának az emlegetésével. Ez az elképesztően indokolatlanul berögződött szokás kábé akkora diétaközhely, mint a 6 után nem evés vagy a “sok-sok zöldséget gyümölccsel”. Ezek persze mind tudnak jó tippek is lenni – pont azért közhelyek -, de könyörgöm: tényleg szükséged van arra, hogy egy hét fogyókúra után ráállj a mérlegre, mintha kötelező lenne? Nem elég tükörbe nézni és elgondolkodni: jobban vagyok múlt hét óta?

tükörbenézés.gif

A legtöbbször, ha mérleget látok, hátborzongató emlékek kapnak el, hiszen a rettegett iskolai mérlegeléseken – amik egyébként feleslegesen megalázóak voltak, mert hát nem olyan nagy öröm egy 12 éves gyereknek kínos csendben azt nézni, ahogy a kiküldött esztékás nővér rárak még két súlyt a mérlegre, hogy végre kijöjjön a még megalázóbb eredmény – az osztálytársaim nyilván mindig megszégyenítően könnyűek voltak, én meg évről évre több és több ‘stresszoldó’ pattogós cukrot vettem magamhoz, sőt aludni sem bírtam az ilyen alkalmak előtt, nehogy kiderüljön bárki előtt, hogy hány kiló vagyok. Persze kiderült. Mindig. De most, hogy ezúton is megköszöntem az oktatási rendszernek, hogy megtanított arra, ami nem számít, jöjjön a lényeg: sajnos a felnőttek meglehetősen sokszor még a gyerekek gonoszságain is túltesznek; a súly jelent mindent. Az határozza meg, hogy ki vagy, és mit akarsz. És akkor még nem is esett szó a mániákus mérlegelőkről; azokról, akik nap nap után minden reggelüket a fürdőszobai készüléken kezdik kakilás előtt és után, aztán este ott is fejezik be. És a legtöbbször csalódnak, emiatt pedig a belső GPS-ük azonnal a hűtő felé koordinálja őket. Ja. Mert sajnos a mérleg túl sokszor okoz csalódást, de még akkor is, amikor jó úton jársz! Sejtetted, hogy vannak sokkal jobb eszközök a fogyókúrád lemérésére, mint egy semmitmondó mérleg? Nem? Akkor csak figyelj!

SZELFINAPLÓ

selfiek.png

Persze nem kell japán turistát játszanod minden nap munkába menet, de érdemes naponta-kétnaponta csinálnod magadról egy képet, amikor fogyózol. Egyrészt elképesztően jó érzés lesz visszakövetni azt, hogy mennyit dobtál le és mikor kezdett el látszódni, másrészt csomó más dolgot is láthatsz a képeken: a karikás szemek eltűnését, a toka-összeszűkülést, a szemek fénylését vagy szomorúságát, a kimerültséget, jó esetben a kiegyensúlyozottságot. Hetente egyszer, amikor elvileg a mérlegre állnál, nézd végig a napi szelfijeidet! Tudni fogod, hogy jó úton haladsz-e.

ÉTKEZÉSI NAPLÓ

pexels-photo-52649.jpeg

Majdnem minden diétás cikkben ott rejlik valahol – az egyébként egyetlen használható – tanács, miszerint naplót kell írnunk, ha fogyózunk. Ideje is ezt elkezdened, mert elképesztő motivációs erővel bír, pedig csak pár sorról van szó naponta; ráadásul ezzel is egy olyan kézzelfogható tárgyat hozol létre a végére, amit örömmel nézegetsz majd, ha már kialakult az új életmódod és elérted a célod.

Beach VACATION.png

SZŰK FARMER… AHA!

szukfarmer.gif

Hát igen, az egyik legnagyobb klasszikus a szűk nadrág. Ha még nincs ilyen farmered – bár szerintem mindenkinek van egy olyan méretű ruhadarabja otthon, ami a célt jelképezi -, a legközelebbi vásárlásnál vedd meg! Egyre figyelj: ne egy nyolc számmal kisebbel kezdj! Olyan gatyát válassz, ami egy, max. két mérettel van a mostanid alatt, és hetente próbáld csak fel! Motiválni fog, plusz amikor azt érzed majd, hogy már kevésen múlik, hogy bármikor felvedd, na az katartikus érzés lesz. Inkább így mérj, mint szalagokkal; sokkal örömtelibb lesz.

JÓ A KEDVEM!

smile-mouth-teeth-laugh-65665.jpeg

Ez a mérleget teljesen elnyomó módszer meglehetősen egyszerű és olcsó, hiszen az nem kerülhet túl sokba, hogy megkérdezd magadtól, jól vagy-e. Ha épp stresszes időszakodat éled és más miatt nem vagy teljesen kiegyensúlyozott, azt ne számítsd bele; inkább gondold végig ezeket:

kérdések_magadhoz.png

Ha a kérdésekre többségben igennel válaszolsz, dobhatod is ki a mérleget; tök mindegy, hány kilót mutatna, minden oké veled! Ha pedig azt érzed, mostanában gyengébb vagy, rosszul alszol, nem jó a közérzeted, akkor valószínűleg változtatnod kell az étrendeden; töltsd ki ezt a tesztet, hogy közelebb kerülj a válaszhoz!

FIGYELD A BŐRÖD!

pexels-photo-167704.jpeg

Nagy igazság, hogy az életmódunk tükre a bőrünk, mert hát minden meglátszódik rajta. A kevés alvástól a dehidratáltságon át a junkfoodon keresztül a cigizésig minden, minden, minden. Ha megfelelően kajálsz és eleget edzel, elfelejtheted a bőrhibákat, a narancsbőrt és elszíneződéseket. Figyeld csak meg magadon az összes ilyen tünetet és csináld kitartóan az életmódváltást; észre fogod venni a változásokat, egészen hamar!

Megosztás

One thought on “5 módszer, amik miatt dobni fogod a mérleget

  1. […] igyekszünk betartani. Persze azt mindenki tudja, hogy a mérleg néha csal, és egy csomó más módszer van arra, hogy a fogyásodat mérd, mégis óriási a ragaszkodás, indokolatlanul. Ahelyett, hogy […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *