Posted on

“Jól ment minden, aztán abbahagytam” – így teremts flow-t a diétában

Lehet, hogy nem olyan részletesen, de azért mindannyian ismerjük egy kicsit a flow-érzést, ha máshonnan nem is, akkor gyerekkorunkból, amikor megkaptuk azt a rég áhított játékot és órákon keresztül a szőnyegen térdelve, fittyet hányva mama és papa bármiféle kommunikációs próbálkozására mi csak játszottunk. Na ez az érzés, ez az állapot a flow. A szerencsésebbek nap mint nap érezhetik, hiszen a munkájuk szenvedéllyel tölti el őket, a nagyobb, ám szintén szerencsés tömeg pedig a hobbijában éli meg az

‘elérhetetlenvagyokmertannyiraélvezekerreadolografigyelni’-élményt.

Ha tudod, mi ez, akkor azzal is tisztában vagy, hogy nehéz elkapni a fonalat és valamit ilyen élvezettel csinálni, de iszonyúan megéri. Van egy jó hírünk: a fogyás, pontosabban az életmódváltás is simán okozhat flow-t.

Ha bármikor is hirtelen abbahagytad a fogyókúrát, akkor logikus, hogy felmerül benned a kérdés: viszonylag jól ment, egészen sokat sportoltam, betartottam a szabályokat – akkor miért áldoztam fel mindent a cukor oltárán? Valószínűleg mert még nem kapott el ez flowfeeling – no para, van remény! Mondjuk is, hogy hogyan:

A KIÚT AZ IDŐSÍKOKBAN KERESENDŐ.

Oké, elég interstellar-osan hangzik, de most nem egy újabb idő-és dimenzióutazós film ajánlója jön; a megoldás sokkal egyszerűbb: a múltbéli rágódásainkon való túllépésről van ugyanis szó. Nincs azzal semmi baj, ha a sikertelen fogyókúrákat felidézzük; inkább az élmény pozitív kilátásba való helyezése a cél, hiszen, ha rájössz, hogy bizonyos negatív élményekért és kudarcokért nem te vagy a felelős, sőt azoknak jó is lehet a kimenetele, akkor nem a negatív tapasztalatokból fogsz táplálkozni a jövőt illetően. Hidd el, működik. Ha pedig folyton pozitív képek – és az ok, amiért tudod, hogy most sikerülni fog – lebegnek a szemed előtt, akkor nem is tud nem sikerülni! Ez egy 100%-os, szemléletváltáson alapuló módszer. Ha valamiről meggyőződésed, hogy az úgy lesz, akkor az – hiába hangzik túlságosan önsegítőkönyvesen – úgy lesz. Ilyen egyszerű – és meg is érkezett körünkbe a sokat emlegetett flow – készenállsz rá?

Itt egy példa, hogy hogyan tudod átfordítani a kudarcokat: ugye, hogy ha 10 nap fogyózás után elcsábulsz és tartasz egy chipsorgiát, utálni fogod magad? Naja. De mi van akkor, ha megdicséred magad azért a 10 kitartó napért? Tudtad, hogy ezt kéne tenned? És miért csábultál el? Mert túl kemény elvárásokat támasztottál magad elé! Nyilván, 10 nap után szükséged volt egy kis megerősítésre, jutalomra – és az evésben találtad meg azt. Nem baj, és nem a te hibád. Legközelebb már élvezhetőbb étrenddel fogsz foglalkozni, és több jutalmat adsz majd magadnak (ami nem kaja), ugye?

tipp

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *