Posted on

fogyhatok attól, hogy eleget alszom?

jimcalszik.gif




Egy dolgot már biztos tudsz: a kevés alvás jelentősen befolyásolja az étvágyadat, sajnos nem túl jó irányba – egy átvirrasztott éjszaka után nem csoda, ha zombimódra kajtatsz a bolt polcai között chips, szendvics, zsíros cuccok és cukor után. Kevés alvás – kimerültség – energiahiány – éhség. Elég egyszerű a képlet. De változtathatunk a fogyásunk ütemén megfelelő mennyiségű és minőségű alvással? Abszolútli! Ha a következő napokban nekiállsz a kipihentségedre figyelni és komolyan véve, 7-8 órát, nyugodt körülmények között alszol, tuti könnyítesz a fogyókúrán! Lássuk, miért:





Ha eleget alszol, jobb döntéseket hozol. Kifáradtan, kevés pihenéssel az ember egyfajta kótyagos, részeges állapotba tud kerülni – biztos érezted már az ‘annyira fáradt vagyok, hogy mindenen röhögök’-érzést: na pont az ilyen vicces, de kicsit infantilis állapotok vezetnek túlevéshez. Egy csomó kutatás kimutatta, hogy azok, akik alig alszanak, 80%-kal zsírosabb és szénhidrátdúsabb ételeket választanak másnap, mint azok, akik egy alvásilag kielégítő éjszakán vannak túl. Nyilvánvaló, hiszen éhségedben az ítélőképességed is máshogy működik. Ez még oké, de hulla fáradtan annak is nagyot nő az esélye, hogy nem mész el edzeni – ami azért már elég nagy baj, ha a kettőt együtt nézzük. Gyakorlatilag a kialvatlanságod miatt ronthatsz el egy tökre működő fogyókúrát… Inkább aludj többet!

alvo.png




Az elégséges alvás elengedhetetlen a hormonjaid megfelelő működéséhez. Naja, gyakorlatilag az éjszakai pihenés a táplálkozás a hormonrendszered számára: totálisan megváltozik az étvágyért és a televagyok-érzésért felelős hormonok működése, ha kimerült vagy; gondolom kitaláltad, hogy nem éppen jó irányba: egész nap kapod a testedtől a jeleket, hogy ideje enni, egyél már, nem ettél eleget, mit eszel? Remek, mi? Ugye most már te is fontolgatod a korai takarodót?




Hadd mondjunk még egy okot arra, hogy miért jó időben lefeküdni: minél tovább vagy fenn, annál többet nassolsz, ne is tagadd! Ha minden nap korán kelsz és 10 körül elfáradsz, nem lesz éjféli fagyizás a tévé előtt.. Ami nem egy hátrány, ha fogyni akarsz. Ha reggel kipihenten ébredsz, az anyagcseréd sokkal jobban üzemel majd, így komolyabb zsírégetést tapasztalsz 8 óra alvás után, mint mondjuk 6 után. Ma mikor fekszel le?

tippek a tökéletes alváshoz.png




Megosztás

One thought on “fogyhatok attól, hogy eleget alszom?

  1. […] amit muszáj kompenzálnia, mégpedig azzal, hogy téged zabálásra késztet! Próbálj meg minden nap megfelelő mennyiséget aludni, amikor pedig nincs erre időd, akkor is támogasd a tested smoothiekkal, proteindús reggelivel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *