Posted on

a nemisannyiralusták módszere: fogyás gyaloglással

seta.gif

Az emberek sajnos túl nagy része nem igazán hisz abban, hogy a gyaloglás jó. Pedig olyan természetes módja a kalóriaégetésnek, a fogyásnak, az anyagcserének, meg úgy nagyjából mindennek, hogy érdemes lenne jobban az agyunkba vésni a mindennapos sétákat, komolyabb gyaloglásokat és hétvégi túrákat. Még egy gyakorlott futónak is nehéz néha egy-egy gyalogló edzéstervet teljesíteni, mert iszonyúan igénybe vesz, intenzív és brutális kalóriaégető. Szóval: ha nem igazán szerettél bele a futásba, de váltogatnád valamivel a plankeket és haspréseket, sőt lendíteni akarsz egy nagyobbat a fogyásodon, akkor kapj fel egy edzőcipőt, és irány gyalogolni! Engedd meg, hogy néhány alapos indok rávegyen a sétafikára:

GYAKORLATILAG BÁRKI ŰZHETI

kutyasetal.gif

Hát igen, legyen szó 20-30 kiló túlsúlyról, idősekről, kicsikről, sérültekről vagy anyagilag kevésbé jó helyzetben lévőkről: a gyaloglás mindenkié. Bárhol laksz, bármilyen felszerelésed van, csinálhatod! Kevés idővel, szoros beosztással és szinte 0 kondival is neki lehet állni, és ha megfelelő edzésterveket követsz, simán fenntarthatod a motivációdat, mert fokozatosan haladva nem lesz annyira kifárasztó, hogy abbahagyd, inkább csak előrelendít.

KOCKÁZATMENTESEN EGÉSZSÉGES

kardio.png

Sportsérülések? Persze, gyaloglás közben is van esélyed meghúzni valamidet, vagy kitörni a nyakad -viccelek-, de azért valljuk be, hogy kevesebbszer sérülnek meg emberek gyalogolva, mint mondjuk terepfutás vagy súlyemelés közben. Mindamellett, hogy nem terheli túl az ízületeket és biztonságos, brutálisan egészséges! Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres gyaloglás védi a szívet és javítja az oxigénfelvételt, sőt megelőzi a csontritkulást!

FOGYASZT

2döntés_2kiló.png

Bár sajnos a sétafika önmagában nem elég, a tempós, komoly, edzésszerű gyaloglás már igen! A legjobb, ha elindulsz otthonról, és olyan terepeket keresel magadnak, ahol tudsz lépcsőzni, sőt akár szintkülönbségeken fel-legyalogolni. Ha sikerül kialakítanod magadnak egy útvonalat, és beleölsz heti 4-5 alkalommal egy órát a tempós gyaloglásba, extra mértékben fog beindulni a zsírégetés. Az pedig még jobb benne, hogy napközben is beiktathatod: séta a boltba, gyalog a postára, hétvégén gyalog a piacra,  vagy bárhova! Próbáld meg maximalizálni a lépéseid számát napközben is, így már nem lesz olyan gáz, ha véletlenül lecsúszott 1-2 szelet pizza…

GYALOG? BÁRMIKOR!

walk.gif

Nyilván az is egy előnye a sétának, hogy nem függ egy edző időbeosztásától vagy a konditerem nyitvatartásától. Ez gondolom tiszta, de arra gondoltál már, hogy ne csak egyszer iktasd be egy nap? Akkor érhetsz el brutálisan jó eredményeket, ha napi háromszor 20 percet tempósabb gyaloglásra szánsz. Nincs időd rá? Aha. Lássuk csak: reggel felkelsz, felrakod a kávét főni, és elmész egy 20 perces körre, leviszed a kutyát, vagy csak jársz egyet hajnalban. Délben az ebédszünetben, vagy délután szintén jót tesz 20 perc- bármilyen indokkal, de lépj le a munkahelyedről és adj magadnak ennyi időt! Este pedig zenét hallgatva vagy telefonokat intézve iktasd be azt a kétszer 10 percet. Menni fog? Szerintem simán.

Plusz tipp: minden szombat a gyaloglásról szóljon! Kapd fel a futócipőt meg a családot, és irány egy erdő, túrázzatok! Nagyon jó közös program, és felteszed az i-re a pontot az egészheti edzések után. Ha pedig már megvan a napi egy óra egy ideje, és kezd könnyűvé válni, kezdődhet a kocogás! A tökéletes szokás pedig a futó-gyalogló edzéstervek váltogatása lesz.

Megosztás

One thought on “a nemisannyiralusták módszere: fogyás gyaloglással

  1. […] a minél több –  néha észrevétlen, 10 perces edzésekkel beiktatott – mozgás. Arról is írtunk már, hogy a fogyás nem elképzelhetetlen, sőt egészen elérhető cél lesz akkor is, ha utálsz […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *