Posted on

5 újabb ok, amiért megéri futni

Szinte a legnehezebb dolog, amire az ember ráveheti magát, az – persze a takarításon, az ügyintézésen, az első randi kínjain és a csekkbefizetéseken kívül – a futás. De amilyen negatív értelemben nehéz elkezdeni, olyan pozitívvá válik már 1-2 alkalom után, 10-20 alkalomnyi futkorászást követően meg már szinte függőséget okoz. Na persze mind tudjuk, hogy jó hatással van ránk és a fogyókúrában is támogat, de milyen érvek szólnak még mellette? Ha még mindig hezitálsz, hogy nekiállj-e, vagy csak a motivációdat keresed, hogy elindulj, akkor nézd végig a listát és kapd fel a cipődet, mert futni minden szempontból megéri!




depresszió elleni küzdelem

Depi,depi,depi, kaja, lustaság, fáradtság, motiválatlanság, hízás, még több depi… A mozgás, főleg a kocogás-futás rengeteget segít a mélypont-spirál kikerülésében. Ha te is bedugultál ötleteket és jókedvet illetően, kapd fel a cipőd és kocogj negyed órát a kedvenc zenéidre! A boldogsághormonok segítenek abban, hogy visszatérjen a motivációd és a vidámságod – ebben se kell hinni, csak csinálni kell. Azonnal, amint elkap a rosszkedv!

kreativitásfejlesztés.png

Ha bármivel kapcsolatban új impulzusokra, ötletekre van szükséged, arra is tökéletes megoldás ám a futás. Legközelebb próbáld ki: amint elakadsz egy problémával kapcsolatban – legyen az magánéleti vagy munkával kapcsolatos – azonnal vedd fel az edzőcipőd és indulj neki! Nagyjából az 5-10. percnél lesz egy épkézláb terved. Ez nem véletlen, hiszen a futás olyan hormonokat termel, amik pozitivitásra sarkallnak, ergo azonnal a megoldásra fogsz fókuszálni, és nem a bajokon rágódsz majd. Az agyad előremozdítása pedig serkenti a kreativitásod, ami azt jelenti, hogy sokkal eredményesebb lehetsz az életed minden területén – úton vagy már?




kardio.png

Mindamellett, hogy rettentően jó mentális hatásai vannak, a futás a lehető leghatékonyabb kardió mozgásforma. Egy óra alatt akár 6-800 kalóriát is elégethetsz, ami komolyan megdobja a zsírégetésedet! Plusz a szíveddel is csodát teszel, ha majdnem minden nap futsz valamennyit. De ha mindez nem elég: ultragyorsan fogyaszt! Király, nem?

fittség az ágyban is!.png

Igenigen! Nem csalás, nem ámítás: a rendszeres futás növeli a libidót, a teljesítőképességet, az önbizalmat, a kitartást és a feszességet – ezeknek pedig nem utolsósorban az ágyban is durva hasznát veheted… Kényes téma, de rengeteg példa volt már rá, hogy impotenciával küzdő férfiak “gyógyultak meg” szimplán futástól. Nem véletlen: a pszichés problémákon könnyebb továbblépni rendszeres mozgással és a vérkeringést is nagyon megdobja, ha állandóvá válik a jogging. Mindig jó, ha az ember új erőre kap: kezdj el kocogni járni és figyeld az extrán élvezetes hatásokat is!




jobb alvás.png

Ha bármikor a nap folyamán futsz, sokkal pihentetőbbet fogsz utána aludni. A stressz-szinted csökken, jó értelemben terheled az izmaidat-ízületeidet, és feszegeted az energiahatáraidat, úgyhogy ez nem véletlen. Ja, és hogyha jobban alszol, akkor az étvágyad is csökken. Az össze-vissza pihenés az, ami állandó szénhidrátéhséget okoz – az energiahiány miatt. Ha mondjuk már egy hete nehezen vagy keveset alszol és emiatt folyton csak eszel, akkor próbáld ki, hogy amikor legközelebb hulla fáradtan hazaérsz, nem leülsz a tv elé enni, hanem – tudom, nagyon nehéz, de vedd rá magad, csak egyszer próbáld ki – felkapod a futócipődet, hogy elmenj egy könnyed, negyedórás kocogásra! Elmúlik az éhséged és energikusabb leszel – aztán mélyebben alszol majd, így kikerülsz a kimerültvagyokúgyhogyeszemvalamit-spirálból.




Megosztás

One thought on “5 újabb ok, amiért megéri futni

  1. […] hogy 20 percet kocogjunk; pedig mennyire megérné! Arról már megpróbáltunk meggyőzni, hogy miért is válaszd ezt az egyszerű, de mégis nagyon-nagyon fogyasztó és hangulatjavító sporto…, most pedig jöhetnek a tanácsok azoknak, akik már űzik, vagy legalábbis közel vannak az […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *