Posted on

miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk?

barneyrobinkover.gif




Komoly kapcsolat = hurkák. Házasság = toka és hurkák. Persze ez egy óriási sztereotípia, de viccen kívül -nyilván tisztelet  a kivételnek -, sajnos a kapcsolati elhízás valóban létező probléma, és hadd legyek őszinte: ez az egyik legösszetettebb és leginkább kihívást jelentő téma a fogyással kapcsolatban. Nemcsak a személyes érintettség, nemcsak a környezetem megfigyelése és nemcsak a kaja érzelmekhez való óriási köze miatt merem ezt a kijelentést tenni, hanem amiatt is, mert tudom, mennyire egyszerű beleesni ebbe a csapdába. Gondold végig a folyamatot: a kezdetekkor nagyjából mindenki fogy, ez természetes; a szerelem, a lángolás, a bizonytalanság, az endorfin és az ismeretlen terep mind-mind olyan tényezők, amiktől rögtön eltűnik a kompenzálási igény, minden, ami körülvesz bőven elég, sőt sokkal több, mint amit bármikor is akartál volna… Aztán jön a kapcsolat. A populáris nevén nászutas időszak után viszont elérkezik az a nemnagyonvárvavárt mélypont, amikor az ember már nem annyira a másik mosolyában látja a megnyugvást, inkább benéz a hűtőbe, hátha talál valamiféle vigasztalást a hosszú, munkával töltött nap után. Hát igen. Emberek vagyunk, sajnos sokszor előfordul egy már hosszú ideje tartó kapcsolatban, hogy a pikáns szalámi jobban felvillanyozza a kedélyeket, mint a szex vagy egy komolyabb beszélgetés. Egyet hadd kérjek: félre ne érts! Attól még, hogy éppen kajaflashben vagy, az nem azt jelenti, hogy a kapcsolatod rossz, vagy ellaposodott, vagy kihűlt, itt inkább az igények kielégítésének minél egyszerűbb módjára való törekvésről van szó. Persze nem kell mindennap két órát ülni egy terapeutánál vagy hallgatni a másik fáradalmait, de valahogyan rá kéne jönni, hogy mi az az apró rés, amit egy idő után csak a sajtos stangli tud betölteni. Persze, jön a kérdés, hogy ez a szinglikre is igaz, nem? De. Csak ők egy kicsikét könnyebben tartják magukat formában, hiszen minden szombat este, szerda délután, sőt hétfő reggel, tehát gyakorlatilag bármikor megvan rá az esélyük, hogy összefussanak valaki olyannal, akivel aztán egy évvel később együtt lehet punnyadni a kanapén. Ergo, ők egy kicsit motiváltabbak tudnak maradni a hétköznapokban, míg a kapcsolatban élő embereknek nem mindig egyszerű ezt abszolválni. De vegyük is át, hogy mik azok az okok, amik hízáshoz vezethetnek, ha az ember tartós rilésönsipben él:

NEM KELL MINDENKINEK TETSZENI

giphy (3).gif

Hát igen, ez egy nyomós indok: ha az ember nincs egyedül többé, akkor nem kell állandóan topformában utaznia a villamoson, és mivel a szeretett nő/férfi imád minket meztelenül, arról is le van a gond. Szóval könnyű az elkényelmesedés, főleg ha a másik fél odavan érted, és ennek rendszeresen hangot is ad, de egyre figyelj oda: hiába tökéletes a lelki kapcsolat köztetek, érdemes fenntartani az állandó szexuális szenvedélyt is – ez pedig csak a testedre való folyamatos odafigyeléssel lehetséges!

MÁS ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK

Ha összejöttél valakivel, aki tészta-és pizzaimádó, sosem sportol és a kedvenc elfoglaltsága a számítógép vagy tévé előtt üldögélés, te pedig sportos és vegán életmódot folytattál a kapcsolat előtt, akkor igencsak érthető a nehézséged – együtt élni valakivel, akinek szögegyenesen mások a szokásai, mint neked, elég nagy kihívás. Próbáljatok meg kompromisszumokat kötni: mozduljatok ki együtt, süss-főzz egészséges fogásokat – meg ne mondd neki, hogy cukormentes az adott süti! Csak és kizárólag miután megette, és ízlett is neki! Biztosan ő is tekintettel lesz a te igényeidre, arra, hogy neked ez a táplálkozási forma fontos, néha pedig te is megehetsz egy szelet pizzát, abból nagy bajod nem lesz. Dióhéjban: muszáj egymás felé közeledni gasztro-téren is, de normális kommunikációval ez is megoldható, fel ne add a fogyó-elveidet a kapcsolatban sem! Folyamatosan avasd be, hogy az az adott fogás miért egészséges, és miért szeretnél rakott karalábét csinálni a hagyományos rakott krumpli helyett. Meg fogja érteni. És ízleni is fog neki.




TÚL SOK PUNNYADÁS OTTHON

etetes.gif

Tök jó, ha két ember imád együtt lenni és otthon is tökéletes az összhang, de gondolj bele: mikor mozdultatok ki utoljára (nem étterembe)? A legtöbb régóta együtt lévő párral az a baj, hogy konstans enni mennek, ha egyáltalán kimozdulnak otthonról… Pedig iszonyú sok programot tudnátok együtt folytatni – itt a nyár, próbáljatok ki sportokat, járjatok el együtt úszni! A szexuális étvágyat is fokozni fogja, ha együtt edzetek vagy vágtok bele egy új projektbe…

NEM HALLGAT MEG ELÉGGÉ

lalalalala.gif

Most ne a szélsőséges gondokat vegyük, itt inkább arról van szó, hogy a párod kimerült vagy más foglalkoztatja, és egyszerűen önkéntelenül is elhanyagol téged. Elég egyértelmű a kompenzálás részedről – csoki, édességek, sós rágcsák, ilyenkor bármit előveszel, hogy oldd a benned felgyülemlő feszültséget és enyhítsd az érzelmeidet. Tudom, hogy gagyi tanácsnak tűnik, de csak egy dolog működik: legközelebb, amikor nehezetekre esik normálisan beszélgetni, ne a spájzba siess, inkább állítsd le egy pillanatra és beszélj hozzá, kérd, hogy hallgasson végig, és foglalkozzon egy kicsit a te nehézségeiddel is, mert éppen nagyon rossz időszakot élsz, és attól tartasz, hogy ebből ered a sok evés – rögtön fel fog figyelni rád. Csak ne szégyelld soha elmondani (őszintén), hogy mi bánt!

NINCS ÉN-IDŐD

massage-therapy-1612308_960_720.jpg

Amint végeztetek a munkával és minden kötelezettséggel, rögtön együtt töltitek a szabadidőtöket, de igazából némi randizás, esetleg beszélgetés után azonnal elalszotok vagy bámuljátok a tévét? Érdemes lenne ezen változtatni, mert ha nincs kijelölve a fejedben hetente 4-5 én-óra, az hamar a súlyod rovására mehet. Minden szoros teendőtök ellenére is muszáj néha időt szakítani saját magatokra, így persze alkalmazkodás és kompromisszumok mellett ugyan, de sikerülni fog dolgozni a testeden, el tudsz menni masszázsra vagy egy tanfolyamra, ami motivál annyira, hogy ne a hűtőn vezesd le a feszkót. Ennek meg kell történnie. Hidd el, ha ez nem fér bele egy kapcsolatba, akkor ott több beszélgetnivaló van…




Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *