Közzétéve:

mikor eddzek? – az ideális időpont

futas_hegyek
forrás: youtube

Egyszer azt hallottam, hogy a kiadós reggeli utáni edzés a lehető legjobb a testnek, beindítja az anyagcserét, endorfint szabadít fel és fitté tesz egész napra. Aztán azt hallottam, hogy este kell mozognom, mert akkor már az egésznapos működéstől minden testrészem „be van melegedve”, megemésztettem a napi kaját, így a szervezetem a lehető legjobban tudja hasznosítani a bevitt kalóriákat. Aztán egy ismerősöm ajánlotta, hogy mielőtt bármit ennék, korán reggel menjek el kocogni, közvetlenül felkelés után. Nem sokkal ezután pedig azt hallottam a rádióban, hogy megterheli a szívemet a kora reggeli, intenzív mozgás. Most akkor mi van?
Mivel mindenki mást mond, biztos vagyok benne, hogy nincs egy objektív igazság, hogy mikor a legjobb edzeni. Nyilván nincs, hiszen mindenki máskor fekszik és máskor kel, mást eszik más időpontban, és máskor hangolódik rá a sportra, ha egyáltalán ráhangolódik. De ahhoz, hogy megtudjuk, személy szerint nekünk mikor kell megmozdulnunk, hogy hatékonyak legyünk, kísérletezni kell. Ehhez következik most pár tipp, hogy kideríthesd, neked mikor kell elindulnod otthonról ahhoz, hogy a lehető legjobbat hozd ki magadból!

Hallgass a belső órádra!

Biztos tudod, hogy milyen típus vagy: a lustálkodós, délelőtt mindenre alkalmatlan éjszakázós, vagy a koránfekvős-koránkelős? Ha ezt tudod – ami elég valószínű -, megvan a kiindulási alapod. (Egyre figyelj: ne keverd össze a depresszív, ágyban zabálós, motiválatlan állapotot az éjjelibagoly-működéssel! Nekem is vannak időszakaim, amikor nem vagyok annyira lelkes, ezért nehezen kelek fel, de attól még alapvetően koránkelős típus vagyok, mert akkor érzem jól magam, ha hajnalban, produktívan kezdem a napot.) Mint minden emberé, a te ritmusod is a 24 órás ciklust követi. Az ebben az időszakban a testedben végbemenő folyamatok jelentősen befolyásolják, hogy mikor vagy kész az edzésre. Ezek a vérnyomás, a testhőmérséklet, a hormonszintek és a pulzus. Figyeld meg, hogy a nap melyik szakában érzed magad a legjobban! Segíthet, ha nem befolyásolod ezt túlevéssel vagy éhezéssel: minden nap egyél meg ötször egy kis adag ételt. Közben figyeld a tested – akkor, amikor a legenergikusabbnak érzed magad, akkor menj el edzeni. Biztosan jól fog esni. Valószínűleg az az időpont a legmegfelelőbb a te ritmusodnak! Persze, ezen kívül érdemes még pár tényezőt megvizsgálni.

A reggel előnyei

Ha problémáid vannak a következetességgel és a kitartással, érdemes lesz reggelente beiktatnod az edzést. Nem véletlen ötlet ez, ha belegondolsz: napközben annyi minden tereli el az ember figyelmét, hogy nehéz kitartani a szigorú étrend és a mozgás gondolata mellett. Arról nem is beszélve, hogy mit csinálsz, ha nap végén a kollégák, vagy a barátok elhívnak egy pár sörre vagy vacsorázni egy nagyot? Ha az a típus vagy, aki ezekre nehezen mond nemet – nehogy félreértsd, ezzel semmi baj nincsen -, akkor érdemes reggel „letudnod” az edzést. Arra viszont nagyon figyelj, hogy a reggeli mozgás előtt több időt kell szánnod a bemelegítésre! Legalább 10-15 percig készítsd fel a tested a ritmusváltásra, utána pedig nyújts le megfelelően! Ugye, milyen jó érzés így kezdeni a napot?
Amikor az alváson múlik

Tapasztalatból mondom, hogy sajnos a szundi nyomogatása nagyjából semmit nem tesz hozzá a reggelekhez, az időn kívül. Kevés nehezebb dolog van, mint egy nem túl ideális, nyugtalan alvás után rögtön felkelni az első ébresztésre – bár még egy jó éjszaka után sem könnyű -, és elindulni edzeni, pedig megéri. Fontos, hogy ha este szeretsz edzeni, legalább két-három órát hagyj a mozgás és a lefekvés között. A testnek sok munkájába telik az állandó ritmusváltásokhoz igazodni, és ez igaz akkor is, amikor „csak” lelassulnia kell. Ugyanezt az elvet kövesd, amikor vacsorázol! Ne zavard meg az alvásodat késői vacsorával, koffeinnel, alkohollal vagy intenzív edzéssel. A pulzusodnak, vérnyomásodnak, hőmérsékletednek és hormonszintednek (és még mennyi latinnevű folyamatnak a testedben) is fel kell készülnie egy nyugodt, pihentető éjszakára, tartsd ezt szem előtt!

amikorarutinonnmulik.png

Megfigyelhető, hogy azok az emberek, akik változó időpontokban edzenek, hamarabb megunják és abbahagyják a sportot – szerinted miért? A válasz nem nehéz: nem igyekeztek arra, hogy napi rutint varázsoljanak a mozgásból. Ha már kitaláltad, mikor érzed a legjobbnak a mozgást, segíts magadon, és minden nap ugyanakkor iktasd be! Tudjuk, nehéz lesz. Tanulás, munka, család: mindegyik hozhat olyan hirtelen változó teendőket, amikkel nehéz számolni, mégis, ha olyan szokássá teszed a mindennapos testmozgást, mint a fogmosást, akkor biztosan nem fogod abbahagyni, mert érzed majd a szükségét. Amint monotonnak kezded érezni, ne az időponton változtass, sokkal hasznosabb, ha magát a mozgásformát váltogatod! Hidd el, ehhez nem kell horror összegeket költened új eszközökre és bérletekre: csinálj 30 napos erősítő kihívásokat, mindig más zenére fuss, más arányban használd a gépeket a konditeremben, vagy próbálj ki új edzésterveket! Ha minden egyes nap ugyanabban az időpontban mozogsz, nemcsak a szervezeteden belül zajló folyamatok gördülékenységét segíted, de a motivációd is nő majd, ami nagyon király. Az is jó módszer, ha heti egy napon – mondjuk hétvégén, hogy legyen rá időd – végigcsinálsz egy olyan edzést, ami gyökeresen más, mint bármi, amit a héten mozognál (például menj el úszni, túrázni, vagy egy kangoo-órára!). Ezzel fenntartod a szenvedélyedet a már egyébként rutinná vált mozgás iránt. Hajrá, nagyon jó lesz!
Megosztás

mikor eddzek? – az ideális időpont” bejegyzéshez ozzászólás

  1. […] is fontos tényezővé vált, hogy mikor menjek el futni. Próbáltam reggelente, mert szeretek korán kelni, de valamiért nem jött be, folyton […]

  2. […] nekivágni, mert hamar el fogsz gyengülni, és a cukroddal is játszhatsz. Kísérletezd ki, hogy melyik napszakban és időpontban esik a legjobban az edzés, mert mindannyian máshogy működünk. Van, akinek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.