Posted on

time to cheat – a bűnözés előnyei

Fogadjunk, hogy te is csaltál már egy fogyókúrában, csak hogy végre hozzájuthass kedvenc ételeidhez, édességeidhez! Persze ez a híres bűnös nap mindig lelkiismeret-furdalással zárul, sőt sokszor feladással, így a lusta, kajálós napból lusta, kajálós hét, majd hónap lesz. Na, ezt felejtsük el! Mit szólsz ehhez:

                                  MINDEN HÉTEN BŰNÖZNÖD KELL EGY NAPOT.

OMG_zpsfd54e805.gif

Jól hangzik, mi? Tudtad, hogy sokkal jobbat teszel a fogyásodnak, ha néha elcsábulsz? Na jó, nem arról beszélek, hogy minden vasárnap rendezz egy magasztos karácsonyi zabálást, itt inkább arról van szó, hogy heti egyszer bőven belefér, hogy elengedd magad és azt a feszültséget, amit a fogyni akarás okoz benned. Azért nagyonnagyonjó ez, mert nemcsak a lelkednek fog jólesni egy kis bűnözés: valójában kémiai háttere is van a merész állításnak, miszerint felgyorsul a fogyás, ha megcsalod a fogyókúrád.

4304b14c6fc0b00076fe4251540adb9f.jpg

Ott kell elkezdeni a cheatday létjogosultságát keresni, hogy megbarátkozunk a ténnyel: mindannyian rosszul vagyunk kódolva.




Jó, nem drasztikusan, de a testünk még mindig nem teljesen úgy működik, ahogy a 21. században kellene. Mert mi alapvetően nem annyira szeretnénk, hogy ez így legyen, de sajnos ez tény: lefogyni rohadtnehéz. Ennek okozója pedig nem más, mint a leptin, ami a zsírégetésért leginkább felelős hormon. Ez a legfőbb fogyási tényező pedig iszonyúan fontos ahhoz, hogy a súlyodon változtass, de már ahhoz is, hogy megtartsd a karcsúságot. Viszont egy rossz hírt már most közölnöm kell veled:

                       HA ELKEZDESZ FOGYÓZNI, A LEPTIN-SZINTED LECSÖKKEN.

giphy (1).gif

Tehát: amint észreveszi a szervezeted, hogy nem kap elég, vagy annyi energiát, mint addig, rögtön raktározó üzemmódba lép, és éhséggel traktál téged éjjel-nappal (ghrelin-hormon), hogy többek között a leptin-szinted is normalizálódjon. Igazából ez logikus, gondolj bele: ha ősemberek lennénk, és nem sikerülne egy vadászat vagy gyűjtögetés megfelelően, mit kellene, hogy azonnal reagáljon a testünk? Hát igen, le kell lassítania a zsírégetést, nehogy hamar elfogyjon minden, amit elraktározott. Tökéletes rendszer. Csak nem ide, a 21. századi Európába, ahol gyakorlatilag minden négyzetméterre jut négy hamburger. Mivel századot és civilizációt változtatni nehezen tudnánk, más megoldás után kell nézni.

lept.png

                          (a leptin-szint változása lebutítva, az evés mennyiségétől függően)

Az első, leglogikusabb lépés a bűnözés. Jelen esetben nevezzük át valami kevésbé önmarcangoló névre, mondjuk kívánságnapra, hiszen a fogyókúrád érdekében teszed, és még élvezettel is jár! Nagyjából ez annyit jelent, hogy a megszokott 1000-1500 kalóriás– reméljük, nem kevesebb – étrendedet megdobod nagyjából 700 plusz kalóriával. Egyél egy nagy szelet, lehetőleg teljes kiőrlésű pizzát, fagyit, vagy ami a kedvenced minden vasárnap, és máris nagyon sokat tettél a leptin-szinted növekedéséért!




Sajnos, mivel a csodás vasárnapot követő, szigorú hétfőn hamar újra lecsökkenhet a fogyásért felelős hormonjaid szintje, érdemes megpróbálni a fenntartást egy kis fehérjével és szénhidráttal. Kezdd a hétfőt teljes kiőrlésű kenyérből készült szendviccsel, vagy egy jó nagy banánturmixszal! Nem fogod megbánni, mert a leptinjeid száma erősen meg fogja hálálni a törődést. Ne aggódj, ezt minden délelőtt lehet – főleg, ha mozogsz egy kiadósat délután!

324D202500000578-3498922-image-a-33_1458315465874.jpg

És, ha már mindezeken túlvagyunk, jöhet a harmadik, nem túl szimpatikus, de annál hatásosabb betartanivaló: az esti nasi tabu. Nagyjából megháromszorozod a fogyód hatását, ha az előírt, nem nagy adag vacsoránál megállsz, hiszen hiába indítod be a leptintermelést pluszkalóriákkal, inkább visszájára fordítod az egészet, ha ezt este teszed meg. Megzavarod az alvásod és emésztésed, eltolod a hormontermelési folyamatokat éjszakáról hajnalra majd reggelre, és felborítod a tested természetes zsírégetési és feldolgozási törekvéseit. Egyszóval tönkreteszed a napot, ha este elrontod a leptin-játékot. A megoldás: akaraterő, esti edzés és uzsonna! Hidd el, ha 5-6-kor tápanyagokban gazdag fogást eszel, nem akarod majd 10-kor felfalni a hűtőt. Leptinre fel!




Megosztás

2 thoughts on “time to cheat – a bűnözés előnyei

  1. […] Durva ásványianyag-hiányt is okozhat az egyoldalú étrend, és akkor az alultápláltság miatti leptin-csökkenést még nem is említettük… Biztos így akarsz lefogyni, […]

  2. […] képtelenek néha nemet mondani, és ez az egész miért okoz ekkora lelki problémákat az adott cheater-alkalom […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *