Posted on

miből mennyit szabad? – az adagkisokos

hirdetés
 
 

Általában ha étteremben eszünk – ami azért elég sokszor előfordul, hiszen a sarki büfé, meg az átbulizott éjszaka utáni gyrosos is annak számít -, akkor hajlamosak vagyunk azt nézni, hogy a pénzünkért mekkora mennyiségű pizzát vagy sültkrumplit kapunk. Ez természetes dolog, ár-érték arány meg ilyenek, de abba sose gondolunk bele, hogy a standard, “normál” adag igazából tényleg normál-e, vagy csak egy megszokott forma, amit normálnak nevezünk. De akkor mi a féladag, gyerekadag, normál-és nagy adag? Hát, sajnos nem az, amit a címszó alatt mostanában kapunk. A legrosszabb mégis az, hogy ezt a szokást hazavisszük, és beépítjük a mindennapjainkba. Karácsonykor, szülinapokon, húsvétkor, szombatonként és még sorolhatnám pedig még négyszer akkora adagokat tálalunk. Mi lenne, ha ezt totál átvariálnánk, és ezentúl tök más menyiségeket vennénk és ennénk? Fogynánk.

carlos_cake.gif
forrás: youtube

Az az igazság, hogy amit mi normál adagnak gondolunk, annak távolról sincs semmi köze ahhoz, amit a táplálkozástudományi szakemberek ajánlott mennyiségnek hívnak. Mindenkivel előfordult már, hogy éhesen ment el kajálni, kihoztak egy óriási adag vacsit, az illető meg már a felénél majdnem megfulladt, de “győzött”, igen, letolta. Hát ja, szégyenszemre a többségünk megeszi azt, amit a tányéron talál. Ez lehet neveltetés, mohóság, “tisztaság” utáni vágy, bármi. A lényeg, hogy kezdeni kell vele valamit, mert ezekkel a nagyadagos étkezésekkel több ezer pluszkalóriát bevihetünk egy hét alatt. Ami egyértelműen pluszkilókat eredményez. Megéri ez? Nyilván nem. Ahhoz viszont, hogy tudd, miből mennyi kéne tolni, itt egy kis segítség, ami megmutatja, hogy néhány ételféléből mekkora a szakértők által ajánlott egy adag:

adagkisokos.png

hirdetés
 
 
 

Durva, mi? Hát igen, az óriási szelet rántott csirke általában nem akkora, mint egy szivacs, plusz hozzá a rizs is mondjuk négyszer-ötször annyi, mint egy teniszlabda. De ez még a megszeghető kategória; kenyérből viszont nem két post-it-nyi szeletkét, inkább egy hosszabb regénynyit szoktunk enni. Ami azért annyira nem jó. Itt az ideje elnegyedelni a baguetteket, és féladagot kérni az étteremben. Vagy, ami még jobb: előételt rendelni főétel helyett! Otthon is vedd elő a kistányérokat, nem fogod megbánni! Az elején nehéz lehet, de lassítsd le az evésedet, minden falat után mantrázz vagy beszélgess, élvezd a kajakóma nélküli délutánokat, az energikusságot és azt, hogy végre nem óriáskondérokban főzöl, 10 emberre 5 helyett!

Megosztás

One thought on “miből mennyit szabad? – az adagkisokos

  1. […] Tipp: Ahhoz, hogy felmérd, miből mennyit kell a fogyáshoz enned, használd a diétaguru saját adag-kisokosát! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *