Posted on

6 csapda, ami elkerülendő, ha edzel

Ha már megvan a futócipőd, és rendszeresen mozogsz a jókedved, egészséged, fogyásod, kondid vagy szelfijeid miatt -kinek mi-, akkor már nagyon jó úton jársz a kiegyensúlyozott életritmus felé. Vannak azonban olyan tényezők, amikre ha nem figyelsz eléggé, könnyen elronthatod a mozgás örömét – érdemes ezeket betartani, mert nem is gondolnád, de megsokszorozhatják a lelkesedésedet és a leadott kilóid számát is! Csak egy kis odafigyelés az egész, és már kész is van a tökéletes út. Neked már csak futni kell rajta.




 „MA IS SZÉTHAJTOTTAM MAGAM”

Ismerős mondat? Akkor te is hajlamos vagy nagyon beleélni magad a „mától egészséges leszek, és rengeteget fogok sportolni”-típusú elhatározásokba. Ez valahol nagyon jó hozzáállás, de mind tudjuk, hogy hiába közhelyes, bölcs a mondás: jóból is megárt a sok. Ha elkezdesz rohadtul lelkesen futni/kocogni/spinningre vagy bármilyen edzésre járni, aztán egy-két hónap elteltével abba is hagyod, az azt jelenti, hogy -meglepő módon-  valamit nem csináltál jól. Ez pedig a legtöbbször az intenzitáson és a magadhoz való szigoron múlik. Nem ritka az a típus, aki egy lustálkodós, este az ágyban nasizós este után másnap reggel már-már dühből leheli ki a lelkét a futópadon. Hidd el, nem ez a megoldás. Meg nem így, na. A sportnak is egy szokásnak kell lennie, amit szépen lassan – és a hangsúly ezen van – beépítesz a mindennapjaidba. Elég, ha elkezded tíz perc kocogással. Vagy öttel. Vagy csak sétálj egyet. Ami jólesik! A lényeg, hogy ne hajtsd szét magad minden nap a konditeremben, mert nagyon hamar el fog menni a kedved és az energiád is. Ha folyton váltogatod az edzéstípusokat és minden alkalommal úgy csinálod, hogy jólessen, észre fogod venni, hogy a kondíciód növekedésével te is egyre többet akarsz majd teljesíteni. És ez így van rendjén. Ehhez segítségedre lehetnek különböző edzéstervek, de nagyon könnyen összeállíthatod a saját ritmusodnak megfelelőt! A legfontosabb, hogy minden nap érezd azt, hogy ma is tettél valamit, és igen, holnap is megcsinálod. Plusz: eszedbe ne jusson ostorozni magad, ha a egy nap kimarad. Nem vagyunk robotok. Van olyan, hogy fáj a fejünk, van olyan, hogy esik az eső, meg olyan is van, hogy menstruálunk, vagy kifáradtunk. Egyszerűen legközelebb menj el, és kész. Csak lazán, légyszi.

„EDZETTEM, ÚGYHOGY MEGÉRDEMLEM, HOGY EGYEK EGY NAGYOT”

shrek_kaja.gif

Igen, valóban megérdemled, hogy egyél egy jót. Sőt azt is, hogy finomat és táplálót vegyél magadhoz. De sajnos nem jogosítod fel magad egy edzéssel arra, hogy este rendelj egy óriás pizzát és azt egy tábla csokival fojtsd le. Dönthetsz így, de legyél tisztában vele: magaddal tolsz ki. Nem is kicsit. Miután igénybe vetted a testedet egy intenzív edzéssel, hidd el, a szervezeted nem fehérlisztre és cukorra vágyik. Tudom, te arra, de a tested nem. A tested tápanyagokat igényel, emiatt érzed a farkaséhséget egy kiadós testmozgás után. Add meg a szervezetednek azt, amire szüksége van, ha már ő is dolgozott érted, ma is! Ha legközelebb fáradtan hazaesel, ezt gondold át, és csinálj egy kiadós salátát, vagy egyél meg egy nagy szelet steaket zöldségekkel, egészséges szénhidrátokkal körítve. Ha mindezek után is pizzára vágysz – bár kétlem, hogy így lenne -, akkor tolj be egy szeletet. De csak ha tényleg annyit edzettél! A tested mindig tudja, hogy mit kell tenned, hallgass rá!




„TUDOM A TECHNIKÁT”

futopadbaki.gif

Ha nem vagy élsportoló, de a mindennapos testmozgást a fogyásod és egészséged céljából bevezetted az életedbe, érdemes végiggondolnod, hogy a gyakorlatokat és feladatokat jó technikával végzed-e. Sokan azt gondolják, hogy tudják, hogyan kell futni, „hiszen futni mindenki tud”, aztán csodálkoznak, amikor fájó ízületekkel, derékkal indulnak neki egy hét múlva az edzéseknek. Arról nem is beszélve, hogy milyen fontos a helyes testtartás, légzés az erősítésnél: próbálj meg videókat megnézni az adott mozgásformáról, vagy kérj egy személyi edzőtől tanácsot (sokszor szívesen segítenek egy-egy kérdésben ingyen is), és járj utána alaposan annak a sportnak, amit űzöl! Többszörös eredményt fogsz elérni, ha tudod a pontos technikát. Ez pedig fogyáshoz és sikerekhez vezet, szóval türelem és tanulj!

„MINDEGY MIKOR, DE MA EDZENEM KELL”

Nagyon jó dolog a mozgás, de ellened tud fordulni, ha nem jókor csinálod. Például ha evés után nem hagysz magadnak – az adagodtól függően – elég időt, nagyon meg tudod bolygatni az emésztési folyamatokat, plusz rettenetesen fogod magad érezni közben. De igaz ennek az ellentéte is: ha már rég vagy alig ettél, nem érdemes nekivágni, mert hamar el fogsz gyengülni, és a cukroddal is játszhatsz. Kísérletezd ki, hogy melyik napszakban és időpontban esik a legjobban az edzés, mert mindannyian máshogy működünk. Van, akinek korán reggel, felkelés után megy a legjobban a futás, míg mások az estére szavaznak. Persze, függ attól, mikor érsz rá, de ha érzed, hogy csak rosszabbat tennél vele, inkább pihenj, és próbálj időt csinálni magadnak máskor, egy ideálisabb időpontban!




 „MINDIG KARDIÓZOM, MERT FOGYNI AKAROK”

kardio.gif

A legtöbben beleesünk néha ebbe a hibába, hiszen a futást, biciklizést és a különböző kardióedzéseket tartjuk a leghatékonyabbnak. Viszont át kell gondolnunk, mielőtt nekiállnánk a fogyásnak, hogy milyen mozgásformákat fogunk kombinálni a lehető legjobb eredmények elérése érdekében. A hosszú, de monoton és mérsékelt ritmusú mozgásfajtákat néha meg kell törni: próbálj ki rövidebb ideig tartó, de erős intenzitású edzéseket, kis szünetekkel! Az állóképességedet is nagyon meg tudod növelni, ha erre figyelsz. Tarts erősítő edzéseket is, mert ha több izmot építesz, azok több energiát igényelnek majd, tehát többet is fogsz elégetni. Ja, és ne mindig ugyanazon a lejtőszinten fuss a futópadon! Ha kimész a szabadba, akkor sem feltétlenül ugyanolyan környezetben futod végig a távot: találkozol lejtőkkel, lépcsőkkel, füves résszel, betonnal. A hétvégén pedig iktass be egy kirándulást, meredekebb terepviszonyok közé!

„ALIG VAN IDŐM. FUTOK, ÉS MEGYEK IS”

Az egyik legnagyobb hiba, amit el tudsz követni, ha nem melegítesz be az edzésed előtt, és nem nyújtasz le utána. Nagy tévhit, hogy futáshoz nem kell melegíteni, hiszen sokan magát a kocogást használják erre. Mielőtt bármit tennél, átöltözés után szánj minimum 5 percet erre! Nem sok idő, de megóvod magad a későbbi fájdalmaktól. Mindig kezdj fej-, kar-, csípő-és bokakörzésekkel, hajolgass nyújtott lábbal a föld felé, és szökdelj egyhelyben 50-100-szor! Aztán jöhet a tempós séta, és utána a kocogás/futás. Jobban is fog menni, figyeld meg! Oké, hogy néha a busz után nyomsz egy sprintet, de gondolj bele, jobb esetben azelőtt is sétálni szoktál. Ugyanilyen fontos a levezetés: edzés után minimum 5 percet sétálj, fokozatosan lassítva, és ugyanennyi időt szánj a nyújtásra is. Fontos, hogy ha „csak” futsz aznap, akkor is nyújtsd le minden izmodat, ne csak a lábaidat! Nem is hinnéd, de a hasizmaid, hátizmaid és karizmaid is erősen igénybe vannak véve egy kiadós futás, erősítő edzés vagy szökdellés alkalmával. Összesen 10 perc edzésenként, és mindent megtettél, hogy ne sérülj meg!




 

 

 

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *