Posted on

“Csak felejtsd el a cukrot” – oké, de hogyan?

Amikor nekiállsz a diétának és elhatározod, hogy mostantól egészségesen fogod tengetni a mindennapjaidat és belevágsz a cukormentes életmódba, nem egyszerű kihívások elé állítod a tested és az elméd, hát még akkor, ha a tegnapi vacsid két óriási kakaóscsigából állt – mint minden régi, berögződött szokás leküzdésénél, a cukor végleges elengedésénél is a fokozatosságon kell, hogy legyen a hangsúly. A ‘holnaptól nem csinálom’-módszereket pedig hagyjuk inkább azokra, akik imádják ezt hangoztatni, mégis elmarasztalják a várt eredményeket, hiszen a lerakom-sóvárgás-kibírom-sóvárgás-erősvagyok-sóvárgás-és végül bezabálás folyamata nem éppen az, amire vágysz, ugye? Akkor tegyél óvatosan, biztosan haladva magadért és rakd le velünk a cukrot 6 egyszerű, mégis hatásos lépésben!

1.LÉPÉS: 3 napig semmi finomított cukros étel

A legelső lépés ebben a folyamatban az lesz, hogy megtanulj okos döntéseket hozni a kajaválasztásnál, még akkor is, ha éjfélkor mész haza az elhúzódó melódból és pont három túróstáskára való apró lapul a zsebedben – segíts magadon és gondolkodj előre! Csomagolj egészséges fogásokat, vásárolj inkább egy nagy tábla cukormentes csokit és azt majszold amikor rádtör a szokásos vágy, vegyél egy csomag eritritet és vidd be az irodába a kávégép mellé, szóval teremtsd meg a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy a csábulós pillanatokban is legyen mihez nyúlnod!

2.LÉPÉS: hagyd el a mesterséges édesítőket

 

Tudtad, hogy ezek a kemikáliák nemcsak egészségtelenek, de a fokozódó étvágy okai is lehetnek? Ne hagyd, hogy egy laboratóriumban előállított íz átvegye feletted az irányítást: a mivel édesítsek-cikkünkben bőven beszámolunk arról, hogy mely cukorpótlókkal jársz jól, és mikkel tudsz igazán finom sütiket csinálni otthon!

3.LÉPÉS: Viszlát, csomagolt kekszek!

 

Szereted a sós-ropogós cuccokat? Legközelebb kapd elő az olvasószemüveged, mert az a nagyon apróbetűs rész bizony szinte minden esetben magába foglalja a cukor-szót is. Hát, igen, nem valami biztató, de muszáj mindennek alaposan utánaolvasni. Ha rászoksz erre, meglátod, hogy mennyi mindent ettél eddig “fogyó” közben, amiben valójában jelentős mennyiségű cukor lapult: csomagolt felvágottak, diétás és light salátaöntetek, és a lista még nem ért véget, ITT elolvashatod, mikben van még egy csomó cukor!

4.LÉPÉS: Szokj rá a rostokra!

Ha már beszerezted a természetes édesítődet és végre nekiállnál azzal muffint sütni, még ne melegítsd elő a sütőt, mert muszáj még egy nagyon fontos dologra rászoknod, ha isteni cukormentes cukrász akarsz lenni, és ezek a rostok. Sajnos a fehérliszt az egyik legnagyobb ellensége a beleknek: nem kell gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy bántalmazza a bélrendszert, felpuffaszt, iszonyatos sóvárgásokat okoz, ráadásul szinte semennyi rost sincs benne, így teljes mértékben a raktáraidba megy a benne megtalálható szénhidrát. Igyekezz teljes kiőrlésű gabonákból készült lisztekkel sütni, de ami még jobb, az a magliszt: kókuszliszt, mandulaliszt, zöldbanánliszt, útifűmaghéjliszt, és hol van még a vége… Szerencsére egyre jobb áron lehet egyre több helyen hozzájutni ezekhez a csodákhoz, amik rostokkal (tehát nem felszívódó szénhidrátokkal) és egy csomó fehérjével látnak el egész nap!

5.LÉPÉS: Alkohol

 

 

 

Oké, de mi a helyzet akkor, amikor az emberlánya mindent megtesz: elhagyja a cukrot, paleo sütiket süt, csak gyümölcsből fedezi a napi cukoradagot és még a címkéket is megnézi a boltban, aztán elhívják egy buliba, ahol muszáj inni? (Oké, inni sose muszáj, de hát na… Hagyjuk.) Sajnos az alkoholban rengeteg a cukor, ezt mindenki tudja, így vagy megbarátkozunk az absztinencia gondolatával, vagy megvizsgáljuk, melyik típusú itallal járunk a legjobban. Ehhez hatalmas segítséget nyújthat az alkohol-kisokosunk, de azért meg is súgjuk: a vodkaszóda a titok (persze mértékkel, de tényleg)!

6.LÉPÉS: Hidratálás a köbön

 

Tudjuk, hogy már a füleden jön ki a téma, lassan mi is kezdjük megunni, de muszáj folyton hangsúlyozni, mert még mindig nagyon kevesen veszik komolyan: igyál rengeteg vizet! Nemcsak a cukorsóvárgás leküzdésében, de a fogyásban, a méregtelenítésben, a fáradtságod legyőzésében, a bőröd állapotának javításában, és az általános közérzeted jobbá tételében is segíteni fog az, ha megiszod azt a bizonyos 2.5, de inkább 3 litert – figyelj oda rá!

 

▶ Tudj meg még többet a gyümölcsökről és arról, hogy melyik hidratál a legjobban! 

 

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *