Posted on

hogy éljem túl a karácsonyt? – első rész: a kajálás

Nos, ha valamit, akkor ezt aztán mindannyian jól ismerjük: valahol december közepe táján megérkezik a karácsonyi hangulat -najó, ha a hangulat nem is, a stressz és a hizlaló kaják biztosan-, és a bejglit várva, sokan az utolsó pillanatig keményen edzünk, szinte koplalunk, hogy aztán jól megérdemelt legyen a háromnapos kajadömping, sokan pedig már december 10-e körül feladjuk, hiszen “már tökmindegy, januártól úgyis indul a 90 napos”. Mondjuk karácsonykor nyilván nincs más választásunk, mint enni, hiszen a Jézuska meg a Mikulás meg a mennyből az angyal-nevektől azonnal beindul a nyálelválasztásunk, de azért gondoljunk bele: van ennek a hatalmas ünnepi kajakultusznak bármi jó oldala a rokonok látogatásán és a finom ízeken kívül?

VAN.

Igen, jól olvastad, felmentünk; most nem egy szokásos “miért kell karácsonykor annyit enni, ne már”-blogbejegyzés jön, nem is egy kioktatás vár rád, hogy nincs értelme várni és izgulni a sok finomság miatt, inkább arról kéne beszélnünk, ha már ünnepek vannak, hogy miért is lehet jó dolog, ha egy kicsit telerakod a hasad (hangsúlyosan: megfelelő alapanyagokkal, továbbra is kerülve a fehérlisztet, a cukrot, a tartósítószereket és mindent, aminek az összetevői között több a vegyjel, mint a betű).

>> csokis felfújt mindenmentesen, percek alatt? lehetséges, ide kattintva meg is mutatjuk, hogyan! >>

1.ÉLJEN A LEPTIN!

Egy korábbi, csalónapot taglaló bejegyzésben már beszámoltunk a leptinről: ez a hormon szabályozza a zsíranyagcserét, szóval ő dönti el, hogy most akkor menjen-e a raktárba a bejgli, vagy nincs is igazán szükséged rá, hiszen nem jön még holnap a zsírpárnákat kívánó zord jégkorszak. Amint kevesebbet kezdesz enni a megszokottnál, a leptin termelése visszaesik és raktározó üzemmódba lép az anyagcseréd – pont ezért érdemes karácsonykor követned a nagymamád bölcs utasításait és betolni még két kanál halászlevet! (Azért azt hadd tisztázzuk, hogy itt nem féktelen zabálásra buzdítunk, inkább csak arról van szó, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha jóllaksz.) Ilyenkor a leptinszinted megemelkedik, a tested megérzi, hogy szeretet és rengeteg kaja veszi körül, úgyhogy elengedi az aggódást és a felesleges zsírraktározást máskorra hagyja – érdemes ezzel játszani! Ha szeretnél idén mindent kihozni a leptinjeid munkájából karácsonykor is, akkor kövesd ezeket az alapelveket:

2.VAN MIBŐL VÁLOGATNI

Azért ha belegondolsz, valóban áldott ez az ünnep kaja szempontjából is: annyiféle isteni fogásból válogathatsz, mintha befizettél volna egy all inclusive-nyaralásra! Ebből már nem lesz nehéz összeszedni azokat a tápanyagokat, amikre szükséged van ahhoz, hogy a maxon pörögjön az anyagcseréd és a legtöbbet hozhasd ki magadból. Akár vendégségbe mész, akár otthon esztek, továbbra is igyekezz a lehető legjobb minőségű tányértartalmat összeszedni, mutatjuk, hogyan:

3.LESZ ENERGIÁD EDZENI

Ha a hétköznapokban egy kiadós zabkásától már kétszer annyit tudsz menni, gondolj csak bele, milyen jókat edzhetsz a karácsonyi időszakban és a két ünnep között! Ez nem stréber duma, próbáld meg így felfogni és nem addig enni magad, hogy meg se tudj mozdulni – ebben segítenek a tippjeink, amikkel átverheted az agyad evés közben. Igyekezz rengeteget mozogni, nem túl sok alkoholt inni (ha tudni akarod, melyik itallal jársz a legjobban, csapd fel a kisokosunkat), okosan összeválogatni a tányérod tartalmát és mindenek előtt rengeteget pihenni aktívan és passzívan is – nagyon boldog karácsonyt kíván a diétaguru!

AMI MÉG ÉRDEKELHET TÉGED:

karácsonyi raffaello-golyó mindenmentesen!

igazi almás-zabos süti az ünnepekre

fogyókúra az étteremben – lehetséges!

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *