Posted on

Az ötnapos program, amivel végleg leszoksz majd a nasizásról

Ó, ha néha megszorongathatnánk azokat, akik kitalálták a chipset, a csokit, a rágcsákat, a celebrationst, vagy bármit, ami tök egészségtelen, addiktív, isteni finom és csak üres kalóriákat tartalmaz – te is ezt érzed szombat esténként, nem? Mind tudjuk, hogy az “eszem egy kis chipset” nem megoldás: ezek a kaják arra lettek kitalálva, hogy függj tőlük, minél többet vegyél és egyél belőlük, és hogy lehetőleg rászoktass mindenkit a környezetedben a fogyasztásukra. Ha neked is vannak olyan szokásaid, amik nehezítik a fogyásodat (késő esti nachos, két étkezés közötti üres szénhidráthalom, csokimánia, ropogtatás munka vagy tévézés közben, és még sorolhatnánk), akkor jól figyelj, mert ezzel az ötnapos programmal végre leszokhatsz erről a káros szenvedélyről!

chips-1169619_960_720.jpg

>> ha már 5 nap, csináld párhuzamosan az almadiétával! >>

Minden napra kapsz egy kihívást, amit aznap teljesítened kell az adott kedvenc kajáddal kapcsolatban; pipáld ki a napi challengeket és szokj le végre a mellékes evésről! Nem állítjuk, hogy könnyű lesz, de hidd el, nem is egetrengetően nehéz, csak igényel némi motivációt. Benne vagy? Vágjunk bele!

1. NAP – a felismerés napja

omg-jezus.gif

Ma egyetlen dolgod lesz: felismerni a problémát. Próbáld meg egész nap figyelgetni a szokásaidat, és feltétlenül írd le a tapasztalataidat! Munka közben, ha rád tör a lelki éhség, azonnal jegyezd, hogy pontosan:

  1. mit kívánsz
  2. mit ettél utoljára
  3. mennyi ideje ettél utoljára
  4. indokolt-e az előzőek alapján, hogy éhes legyél
  5. milyen érzelmi változás miatt döntöttél úgy, hogy nasiznál
  6. mivel tudnád szerinted legyőzni a sóvárgást

Ha a feljegyzettek szerint megvizsgálod a szokásaidat, végre tiszta lehet a problémád forrása. Összekötötted a tévézést-olvasást a rágcsálással? Csokival halogatod a teendőket? Stresszes vagy, emiatt muszáj finom, puha, ropogós, meleg péksütiket enned? Csak írd le minden egyes sóvárgásnál ezt a 6 legfontosabb pontot és már definiálva is van a probléma egésze!

2. NAP – mivel helyettesítsek?

oliva-bogyo.jpg
az olívabogyó nagyon okos megoldás, ha sósra vágysz! egészséges, eltelít, isteni és abbahagyható!

Tegnap rájöttél, mi a probléma, valószínűleg mára sikerült is elfogadnod, hogy stressz, boldogság, szerelem, félelem, vagy csak unalom áll a nasizhatnékjaid mögött. Ma még nem lesz nasimentes a napod, csak találd ki, mivel helyettesíthetnéd a kedvenc rágcsáidat, édességeidet! Csokira vágysz? Házi, cukormentes csoki! Ropit szeretnél enni? Akkor zellerszár házi hummusszal! Sültkrumpli? Akkor sült zeller! Hidd el, végtelen a lista, a diétaguru receptjei között pedig szinte bármire találhatsz megfelelő altenatívát – készülj fel a sóvárgós pillanatokra és készíts egy adagot a kiválasztott alternatív ételből!

3. NAP – megszabadulás

melyiketvalaszd.png
na, melyik sorral jársz jobban?

Nem lesz egyszerű a mai nap: szortírozás következik! Irány a konyha, és gyűjtsd össze az évek alatt felhalmozott egészségtelen nasikat egy nagy zsákba, majd az összeszedett kajákat osztogasd szét a kollégák között, ajándékozd egy hajléktalannak, vagy vidd be egy adománypontba! Elképesztően jól fogod magad érezni, ha megszabadultál a spájzban felhalmozott, esténként tévézésre csábító chipseszacskóktól – hiába magyarázzuk, ezt csak az érzi, akinél letisztult, maglisztekkel, zöldségekkel-gyümölcsökkel teli a konyha. Ess túl ezen a ponton még ma! És nem, egy zacskót sem hagyhatsz meg a kedvenc nasidból: mit tippelsz, hány óra múlva fogsz nekiesni, ha ottmarad a kamrában? És az sem elég jó kifogás, hogy ha vendégek jönnek, nekik kell. Meg az sem, hogy a gyerek szereti. A vendégek, a gyerek és mi is imádni fogjuk az egészséges alternatívákat – amíg szükség van rájuk!

>> érdekel, hogyan segíthet a kamrád a fogyásodban? >>

4. NAP – elfogadás

okayokay.gif

Valószínűleg elég drasztikus volt ez a váltás és szinte üresnek érzed a konyhát, amikor hazaérsz: ma töltsd fel új, izgalmas és 100%-ig diétabarát cuccokkal! Ebben segíthet a címke-kisokosunk (hogy kiszűrd, milyen termékeket vehetsz meg és mik a nagy átverés részei). Ha gondolod, és van időd, ma egy kicsit a környezetedet is megújíthatod: új színek, díszpárnák, rendrakás, letisztultság – ezek mind olyan apró tényezők, amik felébresztik a benned szunnyadó motivációt. A mai napon viszont csak egy adagot nasizhatsz -ha tápanyagdús kajákat eszel, ez nem lesz nehéz-, de semmiképp sem a tévé előtt, munka közben, vagy bármikor, amikor egyébként másra kéne koncentrálnod! Ha megnézel egy filmet, akkor főzz egy nagy adag gyümölcsteát, ha melózol, akkor csak az adott feladatra koncentrálj, ha unatkozol, akkor pedig élvezd ki a pillanatot: vegyél egy forró fürdőt vagy menj el kocogni! Minden jobb, mint átadni magad a csoki bűvöletének… Segítünk egy étrendjavaslattal, hogy ne szenvedj napközben a sóvárgásoktól!

  • Reggeli: tojásrántotta legalább kétféle zöldséggel (cukkini, hagyma, répa, spenót), egy pohár cukormentes natúr joghurt fahéjjal és egyféle gyümölccsel (és persze kávé, növényi tejjel, cukor nélkül!)
  • Ebéd: bármilyen nagy zöldségtál hússal, kenyér és lisztfélék nélkül (gyros-tál is jöhet, de a görög saláta csirkemellel, a rakott padlizsán, a wok-zöldségek és egy nagy adag minestrone-leves is tökéletes)
  • Vacsora: lehet ugyanaz, mint az ebéded, de bármit is választasz, a lényeg, hogy rostdús legyen, cukor-és lisztfélék nélkül (barnarizs egy szelet lazaccal, magliszttel készült borsófőzelék fasírttal, esetleg egy jó kis házi lecsó)
  • Nasi egyszer, cukor-és lisztmentesen, a DiétaGuru alternatíváiból!

5. NAP – végeztünk

mozgas-edzes

Eljött az utolsó nap, és minden bizonnyal ma már könnyebben, chipsmánia nélkül keltél ki az ágyból – ez mind a tegnapi, rostokban gazdag étkezéseid miatt van! Egy dolgod van mára: sport,sport,sport! Feltétlenül iktass be egy edzést a nap folyamán, mert -meglepő, de igaz- a mozgás segít az étvágy csökkentésében. Persze edzés után töltekezz fel megfelelő fehérjékkel, de kocogj, bringázz, ússz vagy csinálj végig bármilyen olyan (legalább 40 perces) edzést, ami közben erősnek és motiváltnak érezheted magad – kész vagy az új, nasimentes életre! Próbálj minden nap a tegnapi irányelvek szerint étkezni, főzz magadnak sok-sok teát, mozogj és chips helyett süss cukkini-falatokat… Gratulálunk, mára leszámoltál az egészségtelen nasi-szokásaiddal!

És ne feledd: ha minden nap leírod a sóvárgásodról az első napon megtanult 6 szempontot, akkor folyamatosan fenntarthatod az ésszerű táplálkozást – mindig legyen nálad jegyzetfüzet!

AMI MÉG TETSZENI FOG NEKED:

végleges fogyás rostokkal

egyszerű, de hatásos: a szemléletmód-diéta

bűntudat és helyrehozás: a párban járó diéta-fogalmak

éhségűzőGYAKORLATSOR.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *