Posted on

6 tipp az okos élelmiszervásárláshoz

pretzel-2730576_960_720.png

“Volt még két pizzás tekercs meg egy kakaós táska” – azért azt valljuk be, hogy mindannyiunkkal előfordult már, hogy ‘leszaladt’ pár pizzás-májas péksüti még a pénztár előtt, aztán ment a szégyenteli vallomás a kasszánál. Vajon miért annyira ellenállhatatlan a pékáruk polca, és miért nem sikerül sokszor azt venni, amit kéne? Ha megfogadod a bevásárlási tippjeinket, nemcsak okosabb döntéseket fogsz hozni az élelmiszerbeszerzés terén, de még extra kalóriákat és későbbi megbánáshoz vezető tetteket is lespórolhatsz a boltban!

hirdetés

1.SOHA ne vásárolj éhesen

store

Valószínűleg már párszor találkoztál ezzel az alaptanáccsal; ne is felejtsd el: amikor kopogó szemmel megyünk be a boltba, akkor szinte biztos, hogy még három doboz teljesen felesleges nasival jövünk ki onnan – a péksütis részleget meg hagyjuk is. Próbálj meg mindig egy tápláló reggeli-ebéd-vacsi után vásárolni! Ha nem is jöhet össze mindig minden, azért a biztonság kedvéért tarts magadnál egy banánt, almát vagy egy kis zacskó mandulát ilyen esetekre, így ha tudod, hogy jön a rettegett pékáru-illat, már felkészülten mondhatsz nemet a pekándiós táska hívogatásának.

2. NE menj hipermarketbe!

fruits-grocery-bananas-market.jpg

Hacsak nem hívogat a kuponfüzeted és épp nem maradsz le valamilyen óriási akcióról, kerüld el a hipermarketeket! A nagybevásárlást is simán el lehet intézni egy-egy kisebb élelmiszerüzletben, és akkor nemcsak időt, de méltóságot is spórolsz majd magadnak. Az óriási boltok hátránya az, hogy túl sok egészségtelen és csábító terméket helyeznek el a polcokra túl okosan. Lehet, hogy észre sem veszed, de ahogy járkálsz a sorok között, akaratlanul is bekerülnek olyan nasik -mert akciósak-, olyan tejtermékek -mert izgalmas a nevük-, olyan üdítők -mert ilyet még nem ittál- a kosaradba, amiket jobb lenne igazából otthagyni… Tudatosan vásárolj friss élelmiszereket kisebb boltokban, akár többször egy héten! Inkább, minthogy egyszer telerakj egy óriási kocsit felesleges kalóriabombákkal.

3.ARÁNYOK a boltban is

food-healthy-vegetables-potatoes (1).jpg

Olvastad már az arány-diétánkról szóló cikket? Ha nem, mindenképp kattints és próbáld ki, de alkalmazd a boltban is! Persze, ha tisztítószereket és wc-papírt is veszel, azokat ne számold bele, csak az élelmiszereket, de azokat szigorúan: a kosarad 70-75%-a csupa egészséges zöldségből és gyümölcsből álljon! Ha a maradék a tejtermék, a felvágott és a pékáru lesz, az már fél siker, ráadásul ha otthon tornyosulnak a vitaminbombák, mindig készen állsz majd egy smoothie, gyümölcssaláta vagy gyümölcs alapú snack összedobására. Így egyszerűbb lesz fogyózni!

4.LISTÁVAL menj

pexels-photo-164686.jpeg

Nagyon fontos eleme a vásárlásnak -és az élet szinte összes területének- az írásba foglalás. Ha előre kikalkulálod, hogy mik kellenek otthonra a diétádhoz, nagyjából mennyit akarsz költeni és pontosan milyen kajákat akarsz összeszedni, akkor semmit sem fogsz elfelejteni, mindent beszerzel majd és – hoppá!- a keksz és a pizzás tekercs sem lesz ott a kosárban! Lényeges, hogy akkor írd össze, amikor motivált és elszánt vagy, így nem fogsz majd mellé. Próbáld ki a diétaguru saját bevásárlólistáját, hogy megkönnyítsd az első vásárlásokat!

hirdetés

5.KOCSI vs. KOSÁR

shopping-cart-1269173_960_720.jpg

Persze tök kényelmes egy óriási kocsival begurulni a szupermarketbe és abba mindenféle finom és szép dolgot beledobálni, ami csak megtetszik, de ez nem egy tudatos megoldás, mert a nagy kocsi nagy mennyiségű cukros nasit is jelent egyben. Inkább húzz két kisebb kosarat vagy vásárolj a pároddal/barátoddal/gyerekeddel, és ő is fogjon egyet! Ha nincs annyi helyed, okos döntéseket fogsz hozni, ez puszta pszichológia.

6.NÉZD a címkét!

26620758906_76feb507ae_z.jpg

Nyilván nem akarod a fél életedet a boltban tölteni, de azért érdemes a ‘tetszik a csomagolása, úgyhogy viszem’-típusú döntéseknél egy kicsikét körültekintőbbnek lenned: lehet, hogy az a brownie nagyon olcsó és csábító, ráadásul rá van írva, hogy tönkölyös, de ha alaposabban végigolvasod, a nagy része akkor is csak finomliszt és cukor! Próbálj meg nem bedőlni a csomagolásnak – gondolj arra, hogy emberek élnek meg nagyon jól abból, hogy szó szerint bekajálod a terméküket. Olvasd el a címke-határozónkat, hogy tudd, mire kell odafigyelned és ne vegyél több gluténmentes cukrot feleslegesen! (Hiszen a cukor alapvetően gluténmentes – mégis árulják ilyen felirattal, no comment.)

hirdetés

fogyitabis_élelmiszerek.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *