Posted on

téged érint valamelyik? – a hízás 5 hétköznapi, mégis meglepő oka

Sokan sokféleképpen próbálunk nap mint nap megküzdeni a pluszkilókkal, de hiába a sok segítő médium, étterem és információ, mégsem végződik az összes fogyókúrás sztori happy enndel; vannak olyan szokások, amik – néha tök észrevétlenül – szabotálják a fogyókúrát akkor is, amikor te látszólag mindent megteszel a sikerért.

smoothie-2243371_960_720.jpg

Ahhoz, hogy végre minden buktatót kiküszöbölj, fuss végig ezen az öt teljesen hétköznapi, mégis a vártnál nagyobb jelentőséggel bíró, sajnos zsírpárnákhoz vezető tevékenységen, és ha bármelyikben felismered magad, küzdj ellene a végleges sikerért!

1. túl sok egészséges kaját eszel

fruit-925202_960_720 (1).jpg

Örömmel konstatáltad, hogy a lazac, az avokádó, a növényi lisztek, az olajos magvak és néhány sajtféle is tök egészséges táplálék? Imádsz helyettesítő recepteket kipróbálni és szinte minden nap meg tudnál enni legalább három karfiolpizzát? Sajnos hiába iszonyú jók ezek a kaják – ja, és mindenképp tartsd meg az egészséget ünneplő jó szokásaidat -, sajnos a zöldségchipsek, a teljes kiőrlésű pirítósok és a magukban megevett szendvicsfeltétek is mind olyan ételek, amikkel vigyáznod kell; hiába jótékonyak, a kalóriatartalmuk így is úgy is magas marad.

Tipp: Ahhoz, hogy felmérd, miből mennyit kell a fogyáshoz enned, használd a diétaguru saját adag-kisokosát!

2. “csak” sportolsz

sport-1284655_960_720.jpg

A lehető legjobb dolog, ha igyekszel minden nap mozogni és mindeközben még a kajálásra is odafigyelsz, de ez néha annyira fárasztó, hogy az ember vagy csak az egyiket, vagy csak a másikat csinálja, pedig az összehangolás lenne a tökéletes megoldás. Sajnos, ha elégetsz a konditeremben 600 kalóriát – ami egyébként még mindig a leakalappal-kategória -,  az nem igazán jogosít fel arra, hogy 1600-at vacsorázz!

Tipp: Próbálj meg edzés után nagyjából annyi – vagy egy kicsikével kevesebb – kalóriát bevinni, mint amennyit elégettél, így sokkal hamarabb látszódnak majd az eredmények! De vigyázz, túl szigorú se legyél magadhoz, fontos, hogy megmaradjon a motivációd és élvezd a vacsijaidat.

hirdetés
 
 

3. nem eszel elég fehérjét

breakfast-765412_960_720.jpg

Az egyik legáltalánosabb hízás-ok a kiegyensúlyozatlan étrendben rejlik: ha fehérjében szegény, szénhidrátban gazdag egy átlagos napod, ne csodálkozz, ha nehezen vagy egyáltalán nem mennek le az utolsó kilók! Ha egy kicsit megemeled a mindennapi proteinbeviteledet, tovább maradsz majd tele az étkezések után, és jobb állapotban tarthatod az izmaidat, ami köztudottan több kalória elégetését eredményezi!

Tipp: Eddz minden egyes nap – akár csak 10 percet -, és figyelj arra, hogy a reggelid tartalmazzon tojást, az ebéded húst, a vacsorád zsírszegény tejtermékeket; ha pedig nasira vágysz, válaszd a tökmagot a még magasabb fehérjebevitelért!

4. dehidratált vagy

pink-924928_960_720.jpg

Biztos a könyöködön jön ki a “minden étkezés előtt egy pohár víz”-szabály, de tedd félre az unalmadat és fogadd meg ezt a közhelyes tanácsot, mert az egyik legjobb tipp, ha fogyásról van szó! Egyrészt kevesebbet fogsz tőle enni, másrészt egyensúlyba billented a vízháztartásodat, ami a legkisebb mennyiségű sós és zsíros kajától is felborulhat – ha érdekel, miért vezethet a sózás állandó éhséghez, olvasd el a folyamatos éhségről szóló cikkünket>>!

Tipp: Napközben óránként tarts mozgás-és ivószüneteket! Ha ülőmunkát végzel, akkor nagyon sokat fog dobni a kedveden és az anyagcseréden is, ráadásul jobban tudsz majd teljesíteni, ha minden órában adsz magadnak 5 percet. Főzz egy teát és mehet is tovább a meló!

5. éhesen és felelőtlenül vásárolsz

bags-of-colored-sugar-snacks.jpg

Gondoltad volna, hogy a heti diétád 80%-a a boltban dől el? Nemcsak arról van szó, hogy már a pénztár előtt megeszel 3 pekándiós párnát az Aldiban; arról is, hogy ami nasi és süti bekerül a kosárba, az otthon kikerül a polcra, és ami otthon a polcon van -valljuk be, emberek vagyunk-, az jó, ha elfogy. Ha van otthon chips, nagy valószínűséggel el is fog tűnni egy film mellett, tele hassal pedig elég könnyű azt kijelenteni, hogy “legközelebb nem veszem meg”. Aztán másnap kezdődik minden elölről, főleg, ha újra éhesen vásárolsz!

Tipp: Ha boltban jársz, mindenképp kajálj valami táplálót előtte, és igyekezd a zöldségespultnál telepakolni a kosaradat, hogy a nasi-részlegnél már ne csábulhass el annyira! (Igen,
a nasi-részleg mindig a bejáratnál van, na, vajon miért? Ennek mától vége!)

hirdetés
 
 

mentális_stratégiák.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *