Posted on

az édesítőszer tényleg hizlal?



Manapság már az sem érezheti magát 100%-ig biztonságban, aki mindent édesítőszeresen fogyaszt, ugyanis lehet, hogy éppen az ellenkező hatást éri el az illető – legalábbis egy új kutatás eredményei erre engednek következtetni.

sugar-candy-1514712_960_720.jpg

Ausztráliában végeztek egy mesterséges cukorpótlókat vizsgáló kísérletet, amit végül a Cell Metabolism folyóiratban tettek közzé; eszerint a legtöbbet az alacsony szénhidráttartalomra alapozó diétában használt mesterséges édesítőszerek elég erőteljesen növelik az étvágyat, ami végső soron majdnem olyan hízást eredményez, mintha cukrot enne a gyanútlan diétázó. Ez kicsit olyan reflexeket mutat, mintha a test nem hagyná magát becsapni, és azért is magához akarná venni azokat a kalóriákat – egyelőre ez csak állatkísérletek szintjén bizonyított, de azért nem árt vigyázni, nem?

a szép lábak titka.png

A kutatásban gyümölcslegyek (bormuslicák) voltak az alanyok, akik minél több mesterséges édesítőt kaptak, annál nagyobb étvággyal ettek tovább. Bár pár darab légy még nem igazi bizonyíték arra, hogy ez benned is így játszódik le, azért érdemes inkább természetes édesítőkkel operálni, és nem mindenféle szintetikákat enni cukor helyett…

infosite-aspartame-fb.jpg
articles.mercola.com

Egy kis segítség; ha ezeket olvasod egy terméken, inkább hagyd a polcon:

aszpartám, szacharin, ciklamát, aceszulfám-K, szukralóz

(ahol találkozhatsz velük: bármilyen üdítő, tartós sütemény, cukorkák, fagyi, turmixporok, kekszek, diabetikus termékek)



Ha édesítenél, inkább olvasd el a mivel édesítsek-összeállításunkat, és maradj a természetes megoldásoknál!

cukormentesüdítő receptek.png

Megosztás

One thought on “az édesítőszer tényleg hizlal?

  1. […] a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú dzsemeket, de ezek nem jó választások: a legtöbb mesterséges édesítőszerrel készül, ami rettentően rosszat tesz az egészségnek, komolyan, százszor rosszabb, mintha cukrot ennél; […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *