Posted on

“Szeretem a testem” – tedd magadévá az önelfogadás pszichológiáját!

A legtöbb honlap, önsegítő könyv, pszicho-guru és lélektani tanácsadó már foglalkozott a témával, mégsem történt robbanásszerű változás: rengeteg vizsgálat eredménye vezet a feltételezéshez, miszerint az önelfogadás az utolsó kipipálandó tényezők között szerepel szinte mindannyiunk listáján. Előbb a gyerek, a munka, a pénz, a nyaralás, tanfolyamok, a párkapcsolatunk és a szórakozás van porondon – ez így is van rendjén, de azért itt az ideje végre legalább egy kevés figyelmet szentelni annak a klisének is, hogy a boldogság egyik fő összetevője önmagunk szeretete. Ez mégsem igazán megy, főleg akkor nem, ha némi túlsúlyt cipelünk minden egyes nap. De akadály ez az önbecsülésben?

tess-holliday-instagram.png

Mostanság annyi csatornán ömlik a tudatunkba a plus-size modellek elfogadása, a test mindegymilyensége és a narancsbőr felvállalása, hogy már ez is ugyanolyan közhellyé vált, mint a ‘nem a cél fontos, hanem az odavezető út’ és ehhez hasonló coelhói magasságok. Ez tökjó, hiszen a gebe Vogue-modellek mellé még ez is beszivárgott mindannyiunk facebook-falára, de mégsem jár át minket annyira a ‘body accepting’ magasztos szellemisége, egyszerűen nem olyan átható; maximum egy-két kampány erejéig, amikor is felfedezzük, hogy milyen jófej az a bizonyos a cég, hogy nem retusálta a modelleket a képeken, aztán két perc múlva megvesszük a legújabb “felfedjük a legnagyobb modellek alak-titkait”-magazint. Elfogadtuk magunkat? Amíg így cselekszünk, nem valószínű.

pörgesd fel az anyagcserédet pillanatok alatt!.png

Ahhoz, hogy végre kitörjünk ebből a social media által generált tökéletesnekkelllennem-körforgásból, jelentős energiabefektetés, egy pár gyakorlat napi elvégzése és a komfortzónánk folyamatos tágítása kell: sajnos, vagy nem sajnos nem tudjuk önmagunkat két perc és pár sor elolvasása után megszeretni, de erre nincs is szükség, mert hát a lényeg maga az út! (Muhahaha. Vicc volt. Vagyis nem, mert tényleg az a lényeg.) Íme, néhány tipp, amivel egyrészt a mindennapjaid hangulatát, másrészt önmagad szeretetét és elfogadását is fel tudod végre turbózni!

miért vagyok király-lista

pexels-photo-210661 (1).jpeg

Nem árt tisztában lenned a legjobb tulajdonságaiddal, ha pedig a tested elfogadása a cél, akkor kifejezetten a legszebb, legjobban szeretett részeidre koncentrálj! A diétanaplódat egészítsd ki, és minden nap írd le, min dolgoztál aznap, sőt azt is, melyik testrészeidet szereted a legjobban. Ha naponta 10-20 percet erre szánsz, kétszer olyan motivált és boldog leszel másnap, ezt elhiheted!

emlékezés

pexels-photo-185933.jpeg

Idézd fel, hogy mikor érezted magad utoljára iszonyú jó passzban! Fél éve? Egy éve? Múlt héten? És ez a súlyodnak volt köszönhető vagy az életed akkori alakulásának? Próbálj meg visszatalálni ahhoz az énedhez, sőt szárnyald túl! Csak egy kis agytorna kell, hogy megtudd, mit is hiányolsz – ha pedig egyszer már elérted a célt, miért ne érnéd el még egyszer?

kövesd ki a modelleket

pexels-photo-433617.jpeg

Ha éhesen azzal próbálod motiválni magadat, hogy nézegeted a kifutókon megtestesült anorexiát, azzal nem fogsz sokra menni, inkább még többet fogsz enni dühödben és csalódottságodban, ami nem gyengeség, hanem egy érthető és nagyon is emberi reakció: ha a léc túl magasan van – a csont és bőr nők márpedig ezt jelentik-, nem is fogod megugrani. Inkább azzal kísérletezz, hogy plus size-modelleket vagy sportolók instáját nézegeted! Sokkal motiválóbb Hosszú Katinka profilja, mint Alessandra Ambrosioé… Csak próbáld ki!

cetlik a tükrön

pexels-photo-318379 (1).jpeg

A legegyszerűbb és mégis a lehatásosabb gyakorlat: firkáld össze vagy hagyj cetliket a tükrödön, imádni fogod! Ha reggel, fogmosás és sminkelés közben pozitív megerősítéseket látsz az arcod mellett, tök máshogy fogod látni magad, ez tiszta pszichológia – tartsd fent a motivációdat és a jókedvedet ilyen egyszerűen; ha pedig egymásnak írtok kis papírkákat a pároddal, nem nyálasak, hanem boldogabbak lesztek (meg egy kicsit nyálasak, de ennyi belefér) – megéri!

kicsi szokások

pexels-photo-332835.jpeg

Ahhoz, hogy elfogadd magad, bár paradoxonnak hangzik, változtatnod kell a mindennapjaidon. Azt kell érezned, hogy te mindent megteszel az egészségedért és azért, hogy energikusan és jókedvűen tudj létezni: sportolj és egyél egészségesen, de ne egy fix étrendhez tartsd magad éjt nappallá téve! A lehető legjobb apró szokás, amit felvehetsz, az a mindennapos, 15 perces mozgás: kezdj 15 perc sétával, másnap 15 perc erősítés, aztán 15 perc kocogás, hétvégén 15 perc biciklizés – így nem fogod abbahagyni és megunni a mozgást, de egy apró szokást máris beépítettél a napjaidba. Hidd el, sokkal jobb így belevágni, mint egy 50 perces edzéssel kinyírni magad, aztán meg se mozdulni két hétig!

kiprobaltam_felhivas.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *