Posted on

5 ok, amiért muszáj rendszeresen halat enned

cápamacska.gif

Ha te is azok közé tartozol, akik imádják a halakat és a különböző tengeri-folyami-tavi herkentyűket, akkor nagyon szerencsésnek vagy mondható: ez a rajongásod erős egészségvédőszer, ugyanis a halnak szinte csak olyan tulajdonságai vannak, amikkel egy csomó betegség megelőzhető, ráadásul a fogyókúrád nagymestere is lehet, ha hagyod; ha pedig még nem szeretted meg, próbálkozz vele, mutatjuk is, hogy miért!

1. OKOSODJ!

pen-idea-bulb-paper.jpg

Biztos neked is mondta anyukád vagy a nagymamád, hogy edd a halászlevet, mert okosabb leszel tőle – ha nem is ér fel egy egyetemi diplomával, azért tényleg érdemes fogyasztani, hogy minél több, jó minőségű jódot vigyél be a testedbe; a jód ugyanis egy olyan ásványi anyag, ami segíti a pajzsmirigyedet a gondolkodásért és mozgásért felelős hormontermelésben. Durva, de anno, ük-és szépanyáink idejében sok ember volt butább a kelleténél az ásványi hiánya miatt; ezt végül a jódozott só oldotta meg, nálad pedig remélhetőleg a minél több hal fogyasztása fogja!

2. JÓ ZSÍROK

pexels-photo-428355 (1).jpeg

Azt biztos tudod, hogy a halban található omega-3 zsírsavak rettentően jótékonyak: csökkentik a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát, sőt a véralvadási hajlamot is, így a vérrögök előfordulásának esélye is egyre kisebb lesz a jó minőségű halak rendszeres sütésével-főzésével. Ja, és a koleszterin-szintre is jók! Na, mi lesz ma a vacsi?

3. KUTATÁSOK

salmon-2222554_960_720.jpg

2002-ben a Harvard Health Professionals kutatása azt az eredményt mutatta ki, hogy hogy azok, akik havonta legalább egyszer 80-100 g halat esznek, jelentősen kisebb eséllyel kapnak stroke-ot, mint azok akik egyáltalán nem építették be az étrendjükbe; egy másik, hasonló tanulmány pedig kifejezetten a nőket vizsgálta, és arra jutottak, hogy azok a nők, akik hetente kétszer-négyszer esznek egy tonhalkonzervnyi halat, 40%-kal kisebb eséllyel kapnak agyvérzést. Azért ezek elég komoly számok, nem?

teavagykávé

4. FOGYÁS

images (16).jpg

100%, hogy tudod, hogy a hal fogyókúrás kaja. Azt is tudod, miért? A legtöbb ember ilyenkor a magas fehérjetartalmat és a jó zsírokat emeli ki; ezek valóban pro érvek, de nem emiatt fogsz centiket fogyni, ha elkezdesz tengeri kajákat enni, hanem a leptin-szinted miatt. A leptin ugyanis egy hormon, ami az éhségérzetért felelős: minél kevesebbet eszel, annál alacsonyabb lesz a szintje, és annál többet fogsz kívánni; viszont ha olyan kajákat veszel magadhoz, amik megdobják a termelését, hamarabb leszel tele! Na, pont ilyen fogás a hal is.

leptinszint.png
itt láthatod, hogy miért is jó, ha nem éhezteted magad, ráadásul, ha tartasz egy csaló napot, a leptinjeid szintje újra megemelkedik!

5. AZ 5 LEGJOBB HALFAJTA

7667487974_eb22563652.jpg

Ha már meggyőztünk arról, hogy tényleg muszáj sok-sok halat enned, jöhet a kérdés: melyik fajta a legjobb? Nos, a lista élén egyértelműen a lazac és a tonhal áll: ez a két hal egy csomó jótékony zsírral látja el a szervezeted, emiatt pedig extra étvágycsökkentő hatással is bírnak, ráadásul kutatások is igazolták, hogy ha 3-4 alkalommal eszed őket hetente, sokkal többet fogsz fogyni, mint szárnyas-vagy vadhúsokkal! Amiről viszont lehet, hogy keveset hallottál, az az atlanti/óriási laposhal. Ez gyakorlatilag egy lepényhal-féle, amiről bizonyították, hogy a világ egyik legtelítőbb és egyben legegészségesebb kajája; tele van fehérjével és az étvágycsökkentő hormonok fő táplálékaival! És akkor egy kicsit bővítsük a látókörünket és ne csak halakra szűkítsük a listát, ugyanis a fésűkagyló és az osztriga a diétád abszolút legjobb barátjai lesznek – ha tengerparton nyaralsz, ne hagyd ki őket! Mindkettő csodás koleszterinszint-csökkentő, fogyasztó és egészségvédő hatással bír, úgyhogy tengerire fel!

+1: AMIT KERÜLJ EL

Tilapia_cabrae.jpg

Ismered a tilápia nevű halat? Sajnos elég sok helyen lehet kapni, és a fogynivágyók -mivel hal- meg is veszik, pedig kábé kétszer olyan rossz hatással van az egészségedre, mint a bacon! Egyrészt rettentően kevés benne az omega-3 zsírsav, helyette omega-6 van benne nagy mennyiségben, ami károsítja a szívműködést és gyulladásos folyamatokat indít el a testben – többnyire a rossz etetésnek köszönhetően. Hasonló tulajdonságokat őriz magában a pangasius is; ezt a két halfélét mindenképp kerüld el, ha egészségesen akarsz étkezni!

győzd le az unalomevést!.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *