Posted on

tea vagy kávé? – a nagy fogyasztóverseny

szürcsöl.gif

Mintha ez a világ még ebből a szempontból is meg lenne osztva; a szállodák reggelizői, a kávézók vendégei és a délutáni összejövetelek szürcsölői között mindig is két csoport létezett, és mindig is kettő fog: a kávésok meg a teások. Mindannyian tudjuk, hogy a zöld tea hatékony zsírégető, és hogy a feketekávé mennyi áldásos hatást tud okozni, de azt tudod, hogy a fogyás és az egészséges életmód szempontjából melyiket érdemesebb fogyasztani? Most fény derül az igazságra, jön a nagy kávé-tea meccs!

pexels-photo-370018

Ahhoz, hogy a verseny tiszta legyen, többféle nézőpontból kell megvizsgálnunk ezt a két italt; az első legyen a koffein-teszt! A koffein valójában elég jó dolog, ha nem visszük túlzásba: bepörgeti az anyagcserét és segít bizonyos hormonokat felszabadítani, hogy energikus és jókedvű legyél egész nap. Egy csésze fekete teában nagyjából 50-60 mg koffein van, míg egy csésze feketében 100 ml körül mozog ez a szám. Durva, de a teában lévő koffein – elvileg – ugyanaz a koffein, mint amit a feketéddel szürcsölsz el, mégis tök máshogyan hat a kettő: a teafűben átlagosan, arányban kevesebb koffein van, mint a kávébabban, a hatóanyaga pedig a csersavhoz kötődik, így a koffeint nehezebben veszi fel a testünk, ha tea formájában érkezik; amit viszont fontos megjegyezned: tovább tart a hatása. Tehát: első körben a kávé nyert, de mégsem; ha teázol, az enyhébb, de tovább érzed majd az energiát, ha pedig gyors pörgetésre van szükséged, akkor a kávé a megoldás!

love-beans-caffeine-coffee.jpg

A következő szempont legyen az egészség: mivel mindkét itallal végeztek már végtelen számú kísérletet, nehéz lenne megmondani, melyik a jobb, ha az életmódodról van szó; a kávé bizonyítottan véd a cukorbetegség, a szklerózis, a bőrrák és még rengeteg betegség ellen, míg a tea magas antioxidáns-tartalma miatt igazi immunturbó, tehát hatásos lehet a rákmegelőzésben és az Alzheimer-kór megelőzésében is… Hm, te ez alapján tudnál dönteni? Maradjunk egy 1-1-nél!

És akkor jöhet is a várva várt fogyás-nézőpont: melyiket idd, ha az áhított alakra vágysz? Először is, a kávé és a tea is étvágyelűző hatású, hiszen mindkettőben dolgozik a koffein, és könnyebben lendülsz át a sóvárgásokból egy csésze forró ital hatására; azonban a tea hatása tovább hat, ráadásul ez az ital kutatások szerint is jobb zsírégető; arról nem is beszélve, hogy a kávé a legtöbbször édesítéssel és tejjel jár… Fogyás? Ezek alapján egyértelműen tea! Igen ám, de van még egy szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül:

pexels-photo (8).jpg

Hiába hatékonyabb zsírégető a tea, ha izmot szeretnél építeni, akkor lehet, hogy jobb a kávéhoz fordulnod; egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy azok, akik edzés előtt – nem közvetlenül – elszürcsöltek egy csésze feketét, majdnem 10%-kal többet tudtak sprintelni, mint azok, akik nem ittak semmit a futás előtt… Ha szeretnéd felturbózni magad és a kondid, akkor inkább a kávé javasolt, az extrább és érezhetőbb hatása miatt! Tehát: nehéz eldönteni, hogy melyiket fogyaszd, ha fogyni szeretnél; ezt a leírt infók alapján rád bízzuk, de egy valamit ne felejts el: ébredés után minden esetben várj egy egy órát, mielőtt nekiállsz bármelyik koffeines italnak! Ha felkelsz és rögtön döntöd magadba a kávét, akkor ne csodálkozz, hogyha délutánra kipurcansz: ezzel ugyanis megszakítod a természetes kortizol-termelésedet és elintézed, hogy hirtelen felpörögj, aztán két óra múlva újra kávéznod kelljen… Ne szakítsd meg a folyamatot, hagyd a tested magától felkelni, aztán pedig kávézz vagy teázz kedved szerint!

a hibátlan futótechnika

Megosztás

2 thoughts on “tea vagy kávé? – a nagy fogyasztóverseny

  1. […] a diétában: akkor miért ne használd ezeket ki egy 10 napos program keretein belül? A nagy tea-kávé-meccsben már megtudhattad, hogy milyen jótékonyak a különböző fűfélék a diétádnak; most egy […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *