Posted on

ússz és fogyj – érvek a rendszeres csobbanás mellett

macskaúszik.gif

Most, hogy a vizes vb napjait éljük, szinte mindenkinek megjön a kedve egy kis toronyugráshoz, víz alatti verekedéshez vagy gyorsúszáshoz, ami tök jó és rendszeressé kéne tenni, mert a vízben való mozgás élvezetes és brutálisan fogyasztó – lássuk is a további érveket amellett, hogy minden napodat az uszodában kezdd!

szás_kalóriák
elképesztő eredményeket érhetsz el már 30 perc alatt is!

KALÓRIÁK

Mint a mellékelt ábra is mutatja, nagyon durva energiavámpír sport az úszás: egy óra folyamatos, normál tempójú mell-és gyorsúszással akár 600 kalóriát is elégethetsz! Azért ez egy kis diétával kiegészítve már-már túl jó, nem? Ráadásul jelentős túlsúllyal is simán lehet végezni – arról nem is beszélve, milyen szép testet tud formálni: a rendszeres úszás elképesztően feszessé és kidolgozottá tesz, plusz építi az izmokat, és mind tudjuk, hogy minél több van belőle, annál több energiát használunk fel!

FEJLESZTI A KOORDINÁCIÓT

swimmers-swimming-race-competition-56837.jpeg

Amellett, hogy erőt, állóképességet és rugalmasságot köszönhetsz az úszásnak, erősen fejleszti a koordinációs skilljeidet, tehát az egyensúlyodat és az izmaid irányításának képességét – ez tudatossághoz, erőnléthez és magabiztossághoz vezet, úgyhogy ne sokat gondolkodj, irány a legközelebbi medence!

LELKI ELŐRELÉPÉS

pexels-photo-520348.jpeg

Mint minden sport, az úszás is stresszoldó hatású, de van egy sajátos hangulata: úgy tudod levezetni a feszültségedet, hogy közben nem érnek külső, zavaró ingerek a mobilodtól, a főnöködtől és a konditeremben szóló zenétől; magyarul tök zavartalanul tudsz úgy edzeni, hogy fel is töltődsz közben. A természetes vizekben való úszás pedig még inkább kikapcsol – nem véletlenül szokták idegnyugtatás céljából is ajánlani. Ha szorongó, idegeskedő vagy pánikrohamra hajlamos típus vagy, akkor egy megoldás létezik: kora reggeli úszás!

KITARTÁS, MOTIVÁCIÓ

pexels-photo-520720.jpeg
jelentős segítséget kaphatsz az úszástól abban is, hogy kontrolláld az étvágyad

Mivel ez a sport faltól falig tart – vagy bójától bójáig -, a legutolsó akaraterő-morzsádra is szükséged lesz ahhoz, hogy teljesítsd a kitűzött távot! Ez pedig elképesztően motiváló és edző nélkül is képessé tesz arra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Ha szinte minden nap sikerül a medencében egy kitűzött célt elérned, akkor lehetetlen, hogy aztán a lelki éhségedre hallgass, mert erősebbnek és kitartóbbnak fogod magad érezni. És az is leszel!

TÜDŐFEJLESZTÉS

Rengetegen szenvedünk allergiától, fulladástól, asztmától, esetleg szorongásos eredetű nehézlégzéstől – ezekre mind megoldás a rendszeres úszás! Mivel légzésszabályozásra kényszerít, fejleszti a tudatos lélegzetvételt, ezáltal a relaxálás képességét is – stresszoldás, fogyás és egészségfejlesztés egy edzéssel!

pexels-photo-443418
ha nem is tudsz otthon rendszeresen eljárni, a nyaralást mindenképp használd ki!

HOGYAN ÚSSZAK?

A legjobb eredmények elérése érdekében ajánlott legalább 20 percig megállás nélkül úszni. Lassan kezdd el, 5 perc bemelegítéssel, aztán fokozhatod a tempót az edzettségedtől függően! Az edzés végén is hagyj magadnak időt, hogy levezess egy-két könnyű hosszal! Ha pedig nem vagy biztos a technikádban, kérj segítséget, hogy aztán egyedül is szuper eredményeket érhess el – ugye már fél lábbal a vízben vagy?

csoki.gif
állj ellen a sóvárgásnak, KATTINTS a képre!
Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *