Posted on

5 dolog, amit ne csinálj kajálás után

kutyaeszikalszik.gif

“Ettem egy jót és azonnal bealudtam”, “fú, de sokat ettem, rá kell gyújtanom”, “nemrég kajáltam, de muszáj sportolnom”. Ha ismerős bármelyik mondat, akkor jól figyelj a következő intelmekre, mert vannak olyan tevékenységek, amikkel csak rosszat teszel közvetlenül evés után! A fogyásod és az emésztésed is hálás lesz, ha megteremted a lehetőségét a tökéletes tápanyag-feldolgozásnak, úgyhogy hajrá, evésre fel! Csak arra figyelj, hogy miket kerülj el utána!

GYÜMÖLCSEVÉS

pexels-photo-327098.jpeg

Jobb, ha egy kiadós ebéd után elkerülöd a gyümölcsöket – persze egy alma belefér, de azt is inkább egy-két óra múlva iktasd be! Ha a gyomrod tartalmával keveredik a megkajált gyümölcs, az olyan erjedési folyamatokat indít el, amik lassítják a tápanyagok felszívódását, ergo lelassul az emésztésed és tovább tart majd a kajakóma – várj a gyümikkel pár órát inkább!

CIGI-NEM CIGI?

pexels-photo (7).jpg

Ha dohányzol, akkor biztosan minden étkezés után rágyújtasz – valószínűleg ezt a szokást nehéz lesz letenned, de megéri, ugyanis friss kutatások szerint egy szál cigi ebéd után tízszeres mérgezést okoz a szervezetedben! Azért nem mindegy, hogy egy cigi vagy 10 cigi… Ugye?

FORRÓ FÜRDŐ

love-romantic-bath-candlelight.jpg

Ha direkt le akarnád lassítani az emésztésed és megnehezítenéd az anyagcseréd dolgát, akkor csak vegyél egy forró fürdőt evés után – a vérkeringésedbe erősen beleszól a forró zuhany is; a melegtől ugyanis rosszabb lesz a gyomrod vérellátottsága. Magyarul: rosszabb lesz az emésztésed és a fogyásod, ha a kiadós kaja után még áztatsz egyet! Inkább várj 1-2 órát, és utána fürdőzz!

cukormentesüdítő receptek

ALVÁS

pexels-photo-271897 (1).jpeg

Óriási ebéd után egy jó nagy szunya? Hát igen, sokunkat elkap délutánra a kajakóma, de nem érdemes elcsábulni: ha közvetlenül evés után beájulsz, az emésztésed nagyon lelassul, az anyagcseréd már-már a leállást közelíti meg, a pluszkilók pedig csakúgy rakódnak. Tanácsos inkább keveset ebédelni és aztán uzsizni, hogy fenntartsd az energiaszintedet és elkerüld a brutálkómát!

TEÁZÁS

pexels-photo-405238.jpeg

Igen, sajnos a kedvenc fekete teád is tiltólistás kaja után: a benne lévő sav erősen károsítja az evéssel bevitt fehérjét, ami így túl nehezen lesz emészthető – könnyítsd meg a tested dolgát és inkább várj a fekete teával 1-2 órát!

fogyj okos tervezéssel!

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *