Posted on

önbizalommal fogyni – támogasd magad minden nap!

rihanna_nails.gif

Sajnos szinte a legtöbb pluszkilókkal küzdő emberlánya nemcsak a tokával és integetőhájjal tarkított testképtől viszolyog; nem”csak” a fogyással küzd, de jelentős kihívásokkal kell nap mint nap megbirkóznia: az önbizalom hiányával. Rengeteg embert érint ez a dolog, van, aki hangossággal, van, aki csendességgel kompenzál – akárhogy is van, érdemes tenni ellene, mert a fogyásban és a siker felé vezető úton nélkülözhetetlen a hit önmagunkban és az, hogy egy kicsit azért szeressük azt az embert, aki minden reggel visszanéz a tükörben. Ehhez pedig önbizalom kell. Aminek a hiányát megszenvedjük, de egy valami van benne, ami viszont jó: építhető.

pexels-photo-208165.jpeg

Ha még nem érted pontosan, miről beszélek, akkor vegyünk egy példát a gyakorlatban: képzeld el, hogy elmész fürdőruhát venni! Elég egyszerű vizualizálni, nem? Mit látsz? Szenvedő-önmagát ostorozó, vagy elégedett, testét imádó vásárlót? Ha az előbbit, akkor érdemes lenne dolgoznod egy kicsit a magabiztosságodon és azon, hogy szeresd a tested! Vicces, de ha elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, akkor kezded majd el lerakni az evést: az utálommagam-chips és a kövérvagyokmármindegy-pizza a múlté lesz, ha végre nem frusztráltságból fogsz majd enni. Logikus, nem?

ELSŐ DOLOG: SZEMLÉLETVÁLTÁS

pexels-photo-243221.jpeg

Ha végignézel magadon és az az első gondolatod, hogy a szülés után sosem lehet lapos hasad, vagy hogy túl erősek combjaid és nem tetszenek semmilyen gatyában sem, akkor itt az ideje ezen változtatni! Minden kicsi hibában van valami jó, ha máshogy nézed: az a has egy gyereknek adott életet és még mindig erős tud lenni, a lábad pedig tökre alkalmas arra, hogy kisportold és menő combjaid legyenek! Nem szabad elsüllyedni az önsajnálat és önutálat tengerében: ennek csak evés és elégedetlenség lesz a vége.

MÁSODIK: KEZDJ EL DOLGOZNI RAJTA

rihannawork.gif

Vannak kifejezetten önbizalom-növelő módszerek, amik tök egyszerűek, csak csinálni kell őket, minden egyes nap! Ilyen például a tükörben szemlélődés és az, hogy kedves szavakkal jutalmazod magad közben – bár ettől elég sokan hülyének érezzük magunkat (kinek mi jön be), úgyhogy van egy ennél hatásosabb módszer: csinálj szeretem-listát önmagadról! Ha fel tudsz sorolni 10 olyan tulajdonságot, amit szeretsz magadban és azt ki is rakod a hűtődre, a spájzajtóra, a kamrába, a lekvárokra, bárhova, ahol éppen a pozitív irányba való fejlődésedet gátolnád meg, nehezebbé teszed majd a csalást és többször találkozol a jó tulajdonságaiddal – olyan érzés lesz, mintha dicsérnének. Hidd el, bejön!

HARMADIK: MIKOR ÉRZED JÓL MAGAD?

pexels-photo-341858.jpeg

Gondolj bele, hogy milyen helyzetekben szoktad magad nyeregben érezni: lehet az futás vagy bármilyen sport, munka, séta a kedvenc zenédre, házimunka vagy csinos cuccokban való mászkálás a városban; fogj egy papírt és írj össze 5 olyan helyzetet, amikor menőnek, jófejnek, szépnek és szexinek érzed magad! Megvan? Akkor most figyelj: mostantól kötelező minden egyes nap kettőt, de minimum egyet beiktatnod a napodba! Evés helyett más fogja a boldogsághormonjaidat felszabadítani – ez máris megéri.

NEGYEDIK: VIZSGÁLD MEG A SZOKÁSAID

pexels-photo-52649 (1).jpeg

Gondolj át egy nagyon fontos dolgot: van valamilyen önbizalomromboló szokásod? Például rendszeresen, amikor elmész a tükör előtt, mondasz valami gonoszat/pejoratívat magadra? Szidod magad mások előtt? Kiborulsz, ha valami szűket próbálsz fel? Folyton bocsánatot kérsz mindenért, akkor is, ha nem te vagy a hibás? Ezeket is írd össze, és készíts hozzájuk megoldási stratégiát! Minden egyes alkalommal, amikor azt az adott rossz szokást csinálnád, szólj rá magadra (egy befőttes gumit is rakhatsz a csuklódra és megcsípheted magad vele; ősrégi szokás, de működik) és javítsd ki a megjegyzést valami pozitívra, vagy állj ki magadért! Ha tudatosan megváltoztatod a reakcióidat, később már ösztönösen leszel magabiztos – próbáld ki!

KEDVCSINALO1.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *