Posted on

mit egyek és mikor? – első rész: a reggeli

weneedfood.gif

Még a legmegtervezettebb, legprecízebb és legjobban beosztott étrendeken is túl, valahol, ahol az okos fogyás kezdődik, létezik egy olyan, mondhatni “diéta”, ami azon alapszik, hogy nem mindegy mit eszel, az is fontos, hogy mikor eszed azt a valamit. És ez most nem egy újabb trend, ami a szétválasztáson meg az update-n múlik; ez csak annyit tesz, hogy figyelembe vesszük a szervezetünk metabolizmusát, azt, hogy mikor mit kíván. Ha pedig belőjük az arany középutat, durva fogyást érhetünk el túlevés, érzelmi evés és kajafüggés nélkül – ha ismerjük az agyagcsere-fázisokat.

az anyagcserefázisai.png

ELSŐ FÁZIS

A reggeli ébredést követő 3 órát szokás első fázisként tekinteni. Igen, reggelizz úgy, mint egy király, de azért mégse: ilyenkor ugyanis beindul az enzim-és a hormontermelés,ami az egész napodat meghatározza. Arról már biztos tudsz, hogy miért nem szabad az ébredésedet követő egy órában kávét inni, de azzal is tisztában vagy, hogy mit ajánlott ilyenkor enni?

gordonramsey_gondolkodik.gif

Reggel beindul a testünkben a lipázok termelése: ez az enzim a zsírok lebontásáért felelős. De a fehérjékkel foglalkozó enzimek is felébrednek: többek között a tripszinek, a proteázok és a pepszinek is. A szénhidrátok lebontását pedig a laktáz, az amiláz és a maltáz segíti. És akkor még ott a kicsikét ismertebb tényező, az inzulin, ami a sejtek glükózfelvételét fokozza. Magyarul: a szervezet biokémiailag is készen áll a reggeli 100%-os feldolgozására.

Na, ezért nem mindegy, mit veszel magadhoz kómás fejjel a konyhában. Ha hajnalban megébredsz és cukros kávéval indítod a reggeled, minden kis szorgalmas enzimed hiába termelődik, ráadásul játszadozol az inzulinoddal, ami tudjuk, hogy nem egy jó lépés. Ez a fázisa a szervezetnek ugyanis meghatározó az egész napot nézve; ilyenkor dől el, hogy mennyire lesz gyors az anyagcseréd, milyen magasra szökik majd az energiaszinted, és hogyan fogod viselni a stresszt és a rohanást.

red-hands-woman-creative.jpg

Mit egyek?

Tévhit, hogy óriási adagokkal kell terhelned a szervezetedet már reggel: a lehető legjobb, ha ébredést követően magadhoz veszel egy normális adag kaját, de ne cukros csokibogyót tejjel, és sajnos a háromtojásos-baconös-fehérkenyeres bőségtál is tiltólistás. A legjobb, ha ‘lassú’ szénhidrátokat eszel (mondjuk egy teljes kiőrlésű, rozsos zsemlét), némi zsiradékkal (sajttal),ja, és a tojás kifejezetten reggelire való kaja! Két tojásból rántotta, egy teljes kiőrlésű pirítós, pár szelet avokádó, egy kis pulykasonka és némi gyümölcs: a tökéletes reggeli. Ha viszont az édesség az első gondolatod reggelenként, akkor zabos müzlit válassz, feltétlenül cukor nélkül!

pexels-photo-128865.jpeg

Mit ne egyek?

A leginkább tiltólistán szereplő reggelik a gyorsan felszívódó szénhidrátok: cukor, lekvár, fehér kenyér, méz, cornflakes és péksütik – ezek mind annyira megborítják az inzulin-fázist, hogy aztán a tested egész nap a helyreállításon kell hogy dolgozzon, ami vajon mihez vezet? Na ja, éhséghez. Nem igazán éri meg!

pexels-photo-376464.jpeg

Ha azt szeretnéd, hogy a napod energikusan, jókedvűen, könnyűen és sóvárgások nélkül teljen, nagyon figyelj oda a reggelidre, mert a “bekapok valamit a pékségben, aztán már csak zöldséget eszem” nem egy jó módszer. Ha a szervezeted megkapja a számára szükséges vitaminokat, tápanyagokat, akkor megtámogattad az egész napi fogyókúrádat! Reggelire fel!

Megosztás

3 thoughts on “mit egyek és mikor? – első rész: a reggeli

  1. […] ahogy a sorozatunk első részében beszámoltunk róla, létezik egy kizárólag a szervezet anyagcsere-fázisain alapuló diétás […]

  2. […] sorozatunk első két részében már végigmentünk az anyagcsere 1-es és 2-es fázisain, tehát a reggelin és az ebéden; tisztába tettük, mikor milyen hormonok és […]

  3. […] Ahhoz, hogy minden napszakban megfelelő minőségű kajákat tudj összeválogatni, a diétaguru mit és mikor-kisokosa tud neked segíteni! Kiegyensúlyozott táplálkozás, normális odafigyelés, semmi stressz és […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *