Közzétéve:

A legkalóriagyilkosabb kalóriagyilkos edzés: az ugrálás

Az ugrálás sajnos 10 éves korunk után az idő előrehaladtával arányos mértékben veszik ki az életünkből – nincs több ugrálóvár, örömünkben pattogás az ágyon és indiánszökdelés tornaórán, meg felesleges energialevezetés a matracokon. Maximum egy-egy kangoo-óra csábít el minket az ugrándozás gyermeki örömeibe, de valljuk be, az nem pont ugyanolyan, mint anno volt. Oké, nem valószínű, hogy holnaptól majd minden jó hír után elkezdesz szökellni az irodában; lehet, hogy hülyének is néznének – bár kit érdekel -,viszont egyet kipróbálhatnál: felkapni az edzőcipődet és csak ugrálni, ugrálni, ugrálni… Aha, jól gondolod: ez a gyakorlat brutális kalóriagyilkos és elképesztő egészségügyi előnyei vannak – lássuk is, hogy miért legyen a következő edzésed szökdelések sorozata, esetleg ugrálókötelezés:

JAVÍTJA A KOORDINÁCIÓT ÉS A TUDATOSSÁGOT

ugralas.gif

Igen, akármennyire is észrevehetetlen gyakorlatozás közben, az agyad ezerrel dolgozik, ugyanis az egyensúlyodat ő tartja meg, miközben ugrálsz. Iszonyú jó koordináció-és egyensúlyfejlesztő gyakorlat,  sőt abban is segít, hogy könnyebben tudj egy dologra nagyon erősen koncentrálni. Ez pedig a munkában is sok előnyt okoz, és erős stresszoldó hatású!

CSÖKKENTI A SÉRÜLÉSVESZÉLYT

Már rengeteg kutatás igazolta, hogy ha jelentősebb túlsúllyal (10 kg) kezdünk el futni, az milyen rossz hatással van a térdünkre, bokánkra és úgy nagyjából minden ízületünkre. Oké, csak mivel az a lehető leghatékonyabb kardió, mi ragaszkodunk hozzá, de ne aggódj, itt egy alternatíva! Az ugrálás sokkal kíméletesebb minden ízületeddel, és megerősíti a térdeid-bokáid körüli izmokat, szóval a későbbiekben sokkal kevesebb eséllyel sérülsz majd le. Érdemes egy kicsit ugrókötelezni minden nap, nem?

MEGAGIGAFOGYÁS

ÁÁááá, elérkeztünk a kedvenc részemhez! Annyian utálnak futni… Sajnos ezt a motivációhiány, a kudarc, esetleg a megfelelő technika hiánya okozza, de ez a gyakorlat végre egy alternatívát jelent azoknak, akik nem szeretnek elmenni kocogni, meg azoknak, akiknek kevés idejük van, meg azoknak, akik még nem akarnak futni, csak állóképességet növelni és fogyni! Durva, de az ugrókötelezés szinte intenzívebb kalóriagyilkos, mint a futás: egy óra ugrálás kb 1200-1300 kalóriát képes elégetni. Igen, ezt viszont akkor, ha folyamatosan csinálod. Kezdetben vedd elő a kötelet és csinálj 2-3 perces etapokat, aztán magastérd, sarokemelés, jumping jack-ek… és újra! 30-40 percnyi edzés otthon, és elkezdenek leolvadni rólad a kilók. Ezaaazzzzz!

A CSONTOK, A SZÍV ÉS A TÜDŐ KEDVENCE

Az izmok, az agy, a pluszkilók és az ízületek mind-mind imádják az ugrálást, de itt egy újabb pro-érv: a sima fel-le szökdelés bizonyítottan javítja a csontsűrűséget, a szívműködést és a légzést is, szóval érdemes lenne minden egyes nap 20-30 percet ugrálásra szánnod! Ezen kívül javítja a reflexeket és az agyad olyan részeit stimulálja, amik szükségesek a memória és az olvasás fejlesztéséhez. Durva, nem?

MOTIVÁCIÓ

Ez egy olyan pont, amit nem hangoztatnak sehol, de szerintem nélkülözhetetlen. Ha futsz vagy futottál, akkor tudod, milyen nehéz  a motivációt állandóvá tenni a mindennapokban. Érdekes, de valamiért az agyunk az ugrálást könnyebbnek érzi, dolgozza fel – pont emiatt sokkal egyszerűbb lesz rávenni magad arra, hogy ugrálj! Igazából felveszed a cipőd, bemelegítesz, és lenyomod az edzést, amiben megizzadsz ugyan, de nagyobb örömmel tud eltölteni, mintha kezdő futóként szenvednél a kilométerekkel. Érdemes ezt az előnyt kihasználni, mert kitartásnövelő hatása is van az ugrándozásnak, és ez lehet az első lépésed a futás felé, vagy nagyon jó keresztedzésnek is, ha már rendszeresen futsz! Segít az izmok építésében és abban, hogy legközelebb még gyorsabb és kitartóbb legyél, ha elkezded falni a kilométereket. Na, nekiállsz te is, még ma?

Kipróbálnád az ugráló edzéstervünket? Akkor kattints!

Megosztás

A legkalóriagyilkosabb kalóriagyilkos edzés: az ugrálás” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. […] Korábban már beszámoltunk arról, hogy milyen jó dolog az ugrálás – ezerféle pozitív fizikai hatása van, és igen, ezek közül a legjobb, hogy iszonyú jó zsírégető. Ha még nem tartasz ott, hogy futni járj, erősítenéd az izmaidat, változatossá tennéd a mindennapokat, vagy csak egyszerűen fogyni akarsz a nyaralásra, kapd fel a cipőd és ugrálj velünk, mert ez az edzésterv követhető, simán személyre szabható és nagyon élvezetes! Na, kipróbálod? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.