Posted on

a fogyás legfontosabb feltétele: a türelem

türelem.png

Léteznek olyan emberek, akik ha belevágnak valamibe – legyen az sport, egy új projekt, tanulás, családalapítás vagy csak egy süti megsütése – rettentően jól kezelik az idő múlása és az elért eredmények arányát, míg vannak olyanok, akik gyűlölnek sokat pepecselni, még a recepteket is elkészítési idő szerint választják ki, imádják a kézzelfogható eredményeket és ha valamihez úgy istenigazán hozzálátnak, azonnali sikert várnak. Ugyanígy van ez az életmódváltással. Ha te is egy hét alatt akarsz lefogyni és az első edzésed után már méredzkednél, akkor jó helyen vagy: tanuljunk együtt egy kis türelmet!

giphy.gif

Kezdetnek nézzünk át egy kis tananyagot arról, hogy az emberlánya mitől, hogyan, mennyi idő alatt és miért hízik meg: átlagosan 2000 kcal körül mozog a napi kalóriaigényed, persze ez változhat 1500-tól 3500-ig, nyilván attól függően, hogy mennyit mozogsz, hány éves vagy, satöbbi. Namost. Egy kg súly kábé 7000 kalóriának felel meg- ergo, ha le akarsz fogyni egy kilót, hétezret kell elégetned, vagy annyival kevesebbet kell bevinned. Hány kilót akarsz fogyni? Négyet-ötöt? Tízet? Számolj gyorsan utána, hogy az hány kalóriát jelent! Ha egy hét-öt kiló csodadiétákat nézegetsz a neten, az azt jelenti, hogy nagyjából naponta kellene 5ezer kalória mínuszban lenned. Aha. Tehát eszel mondjuk -(rossz esetben, mert kevés) 1000-et. Ahhhaaa… És a maradék négyezret majd ledolgozod a kondiban 6 óra futással? Hát szóval ez… érted már?

Valószínűleg azok a diéták, amik 7 nap alatt 5 kiló fogyást ígérnek, a vízveszteségre alapoznak. Ígéretes címek, jó kis laposhas-képek és zöldségek megfényelve, te meg máris azon kapod magad, hogy ezerrel tolod a szörnyű, sanyargató, ízetlen fogyikat. Simán lehet, hogy a mérleg megközelíti azt a számot, amit szerettél volna, de a számok mögött maximum izom-vagy vízveszteség lesz. Semmiképp sem zsír. Szomorú hír, de egyben egy kicsit felszabadító is: egy kilót fogyni egy hét alatt tehát nem kevés, meg “alap”, hanem egy nagyonnagyonnagyonjó eredmény! Persze mindenkinél változik a fogyás gyorsasága és milyensége, de a nagy átlagot számolva igenis legyél magadra büszke, ha hétfő reggel mérlegre állsz, és az egy kilóval kevesebbet mutat! Mindezt simán elérheted napi fél-egy óra edzéssel és étrendbeli változtatásokkal. Érted már, miért kell türelmesnek lenni?

ertem2.png

Az a helyzet, hogy hiába megnyugtató tény ez a számolás, sajnos ettől az idegrendszered nem fog azonnal zen-módba kapcsolni, maximum egy kicsit – remélem – megnyugszol, hogy jó úton jársz. Pont emiatt jók a különböző technikák, amikkel fejlesztheted a türelmedet és könnyebben vészelheted át az idő múlását. most ezekből kapsz párat, hogy véletlenül se feladás legyen a fogyi vége.

apró visszajelzések

tükörnézegetés.gif

Nem lehet mindennap látni a fogyást és a hurkák eltűnését a tükörben, mégis úgy tudjuk nézegetni magunkat, olyan elképesztő gyermeki várakozással, hogy az hihetetlen. Egyértelmű: mérlegelés csak hetente! Viszont: van egy-két dolog, amivel máshogyan, de mérni tudod a fogyásodat, és ezek a magadnak feltett kérdések:

Laposabb a hasam?

Érzek izomlázat?

Fizikailag fáradt vagyok estére?

Mindent megteszek a célom érdekében?

Kijön a mínusz 500-1000 kcal egy nap edzéssel és kajával?

Jobban érzem magam?

Közeledik a cél?

Ha minden egyes nap felteszed magadnak ezeket a kérdéseket és tényleg mindent megteszel az ügy érdekében, akkor hamarabb megnyugszol majd és sokkal nagyobb türelmed lesz, mert biztos leszel a sikerben. Nagyon király önellenőrzés: tudod tesztelni vele magadat és az erőfeszítéseidet, plusz jó türelemfejlesztő gyakorlat, hogy kibírd a következő mérlegelésig!

stresszoldás és meditáció

medital.png

Amikor úgy érzed, hogy elönt a kakitenger és nagyon nehéz túllépned a holtponton; úgy érzed, mindent megteszel és azt hitted, hamarabb látszik majd az eredmény, de a mérleg még nem vagy csak nagyon kicsit mozdult meg; amikor teljesen rápörögsz, hogy neked ez nem megy és jönnek a negatív érzések; amikor a feladás egyre közelebb kerül – na akkor érdemes nekiállni meditálni. Katt ide a különböző lézgés-és vizualizációs technikákért!

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *