Posted on

egyél egyszer, de akkor sokat – a megosztó, de valahol szimpatikus étrend

Minden évben megjelenik egy-egy új diétás – fogyókúrás módszer, amire mindenki esküszik, aztán jönnek a szkeptikusok, és próbálják begyömöszölni a süllyesztőbe az adott csodatechnikát. Majd valaki előszedi, és kezdődik az egész elölről: van, akinek használ, van, aki tiltakozik. Pont egy ilyen megosztó módja a fogyásnak a híres napi egyszeri étkezés-diéta, populáris nevén harcosok étrendje. Ez a módszer arról szól, hogy az ember lánya kibírja egész nap, majd este, feltételezhetően a tévé előtt úgy bezabál, hogy aztán mozdulni sem bír. Aha. Legalábbis mi azt hisszük, hogy erről szól, amikor az “akarsz végre esténként azt enni, amit akarsz?”-címeket látjuk. Pedig ez az egész nem ezt takarja. Van egy normálisabb verziója a diétának, ami izgalmas és cukorbeteg sem leszel tőle – ez pedig a napi 3 étkezéses verzió, ami szintén az estét hangsúlyozza, mégsem kell napközben éhenhalnod és négyszer elájulnod, mire kiéhezetten nekiesel a chipstartalékoknak otthon. Na, érdekel?

nanana.gif

Az egyélegyszer-diéta alapszabálya nyilván azért szerveződött az este köré, mert a nap végén már van időnk normálisan, nem sietve enni, utána pihenni és leereszteni, főzni, emészteni, wc-re menni, satöbbi. Merthát ugye ha napközben, mondjuk délben lenne megengedve az egyélbármit, akkor a már majdnem éhezés utáni állapotban egyrészt felvásárolnánk az egész büfét, másrészt az irodaasztalon, műtőasztalon, műhelyben, számítógépen, konyhában, autóban, vagy bárhol törne ránk a kajakóma. Ami annyira nem jó, ha az ember nem otthon, a négy fal között, biztonságban éli ezt meg. Plusz: valljuk be, hogy örömforrás este enni. Ha pedig az esti kaja megérdemelt, akkor meg még nagyobb heppiség. Ez ebben a formában még tök oké, viszont egy dolgot muszáj kiemelnünk:

MOST SEM EHETSZ BÁRMIT, BÁRMILYEN MENNYISÉGBEN. MERT ATTÓL HÍZNI FOGSZ.

szomoru.gif

Tudom, én is rettenetesen sajnálom, de ha egész nap csak fényt veszel magadhoz, akkor sem jó, ha este bekajálsz 2000 kalóriát. Egyszerűen hízni fogsz tőle: ha anyagcsere lennék, én is lelassulnék és raktározó módba kapcsolnék egy ilyen intézkedéstől. Ez az elsőszámú cáfolata a csodás szövegnek, miszerint bármit ehetsz, amit csak akarsz. De azért van még remény. Mert ez a diéta nem akármilyen, és pont az olyan zabagépeknek van kitalálva, mint például amilyen én is vagyok.  Még egy dolog, ami miatt ilyen jó:

dinner.png

Ha neked is nehezedre esik este fogyózni, pedig napközben mindent megtettél azért, hogy betartsd a napi étrended; ha te is imádsz besötétedés után kajálni vagy étterembe járni vacsizni; ha napközben a feladataid miatt könnyebben lemondasz a nagyobb adagoktól; ha kipróbálnál valami újat, vagy finomakat akarsz enni és magadnak főzőcskézni, akkor itt az ideje, hogy ráállj a nagy vacsidiétára! Ezt könnyen megszokod és be is tartod majd, plusz imádni is fogod. Én is imádom. Ki nem imádja az 1000 kalóriás vacsorát?

DE.

Van egy-két dolog, amit muszáj lesz betartanod, ha ezt a diétát választod. Először is, tartanod kell az állandó 1400-1600 kalóriát per nap – nyilván, ha marathonista vagy, rád nem ez a szám vonatkozik, te ezt is tudod -, tehát ha reggel mégis becsúszik több, mint 2-300 kcal, akkor azt az ebédből vagy a vacsiból vond le. Kávét ihatsz cukor nélkül, light növényi tejekkel vagy nagyon kevés tehéntejjel, és a legjobb, ha a zöldség-gyümölcs az, amit napközben beviszel. És akkor jön a fénypont, az este: jobban teszed, ha nem egy óriáspizzát vágsz be este 10-kor, és ha lehet, mindenképp kerüld a finomított cukrokat, a fehérlisztet, a krumpli és a készételeket. Sok-sok zöldséggel, hússal, teljes kiőrlésű gabonákkal tömd magad megérdemelten, DE mindenképpen alvás előtt két-három órával, legkésőbb! Nagyon jól fog esni egy egészséges vacsora, és ha nem közvetlenül lefekvés előtt tolod magadba, akkor hülyeségeket sem fogsz álmodni, ráadásul reggel sem savtúltengéssel ébredsz majd. Legyen minden vacsi egy emberes, nagyon egészséges gasztro-élmény!. Pluszkirályság: néha-néha egy korsó sör, vagy nagyfröccs is belefér!

yeah.gif

Próbáld ki az ájulásmentes, mégis finom vacsikra alapozó diétát, és tuti energikusabb leszel napközben és elégedettebb este. Minden nap igyál meg 3 liter folyadékot – vizet, teát, cukormentes limonádét- , eddz egy héten négyszer, és vacsizz istenieket. Szombaton pedig nyugodtan mozdulj ki, és igyál meg egy-két sört! A fogyás garantált. Még így is. Hajrá!

nagy_vacsidieta.png

Megosztás
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *