Posted on

leleplezzük a diétabizniszt – miért NE fizess a fogyásodért

 

Sajnos egyre többször futok bele olyan weboldalakba, amik változást ígérnek – ez persze valahol nagyon jó, hiszen így rengeteg forrást tudunk használni, ha fogyózásra adjuk a fejünket. Természetesen a legtöbbször naivan kattintunk, várjuk, hogy milyen új információkat tudhatunk meg a fogyásról, az egészséges életmódról, de mielőtt bármit megpillanthatnánk, egy netes fizetési felület fogad minket:  x havidíjért megosztják velünk, hogyan fogyjunk le. Ráadásul x nem kevés. Sőt, ultrabrutálhevisok. Ne már. Tényleg?

dietabiznisz.png

Ha te is belefutottál már ezekbe, ismerős lehet a helyzet. Azt meg meg se említsük, milyen pofátlanul ügyes marketinggel adják el a különböző, “az életmódodat örökre megváltoztató” programokat. Néhány szétfilterezett és megfényelt instafotó egy almáról két vékony lábbal, és kész is az elegáns marketing. Mi pedig ki vagyunk szolgáltatva ennek. Nem azért, mert hülyék vagyunk, nem is azért, mert naivak, csak azért, mert még mindig elhisszük az egyébként nagyon okos reklámoknak, hogy az az adott cucc, az nekünk rohadtul kell. “Mert attól majd más lesz. Jobban fogok kinézni. Végre nem kell gondolkodnom azon, hogy mit egyek. Megváltozhat az életem.” Hadd tippeljek, hogy az esetek 90%-ában ez hogy zajlik: bezabálunk, aztán kattintunk, és fizetünk. Holnaptól zseniális lesz minden. De nem árt átgondolni, hogy miért is adunk ki havi több ezer, vagy több tízezer forintot. És akkor még nem beszéltünk az elvileg ingyenes diétákról, amiknek az első oldalán ott virít a bevásárlólista: vedd meg ezt meg azt a port – brutálmetálhorror áron -, aztán folytatjuk. Ilyen étrendet nem nehéz írni: helyettesítsd a vacsorádat porból készített turmixszal. Mielőtt ezt megrendelted, eszedbe jutott már, hogy este banánturmixot csinálj otthon 50 forintból? Ha nem a válasz, ne aggódj, mindannyian beleestünk már az ígéretek csapdájába, hiszen ha valamilyen fogyókúráért fizetni kell, attól már óriási eredményeket várunk. Pedig – mostfigyelj –

semmi.gif

Tényleg semmit nem mondanak, ami új, vagy innovatív. Azért hadd ne fizessek már, hogy egy kalkulátor kiszámolja azt, amit én is ki tudok, két perc alatt. Vagy mert valaki kitalálta, hogy szét kell szedni a tápanyagokat, és attól majd minden szipcsiszupcsi lesz. És igen, azért vagyok ilyen dühös, mert én is elhittem. Rengetegszer.

large.gif

Persze, megtudhatsz 1-2 újnak számító információt tápanyagokról meg kalóriákról, de ezeket gyakorlatilag bárhol fellelheted az interneten vagy – jé, itt a reklám helye – itt, a DiétaGurun. Ha már pénzt adsz ki, inkább menj el egy személyes konzultációra egy dietetikushoz, ő biztosan tud majd segíteni, miután pontosan felméri a helyzetedet. VAGY: költsd edző appokra, esetleg tápanyagokról szóló könyvekre. Mert igenigen, ezek hasznosak. Az ilyen drága és értelmetlen kalkulátorok nem látják, hogy mennyi zsír és izom van rajtad, ahogy azt sem, hogy mennyit mozogsz egy nap, így mennyi kalóriát igényelsz. Maximum saccolni tudod ezeket a számokat, de komolyan, ilyen súlyos összegekért megéri? Ja, meg a hasra ragasztható pillangó se ér szart se, ha közben fekszel. És álmodban se fogsz lefogyni, akkor se, ha beveszel, megveszel, kiveszel, beteszel bármit. Viszont elérhetsz akármit, ha összeszeded a megfelelő információkat, amik ehhez kellenek!

5f2c0d5812125d6f6c5b0321f9448edaa817050a65e2075d45ccfa906012bf1e.jpg

De miért ilyen csábítóak ezek az oldalak?

Szinte lehetetlen nem fellelkesülni valamiért, ami megoldást ígér egy túlságosan régóta  -és ez lehet egy hónap is – létező problémára. Minden vásárlással töltött pillanatunk erről szól. Megkeressük a pénzt, de ezért cserébe elvárjuk, hogy ne kelljen semmit csinálnunk. Se a szórakozásért, se a jóllétért, se az alakunkért. Pedig vannak dolgok, amik nem megvehetők, és a vékonyság, tehát az életmód sem ilyen. (Igen, én is nagyon sajnálom ezt, de valahol megvan a szépsége.) Éppen ezért nem szabadna hinnünk a vékony nőket, szép zöldségeket és mérőszalagokat ábrázoló fotóknak, ahogy a kamu sztoriknak sem, amikkel eladják a csodamódszereket. „Lefogytam 10 kilót 20 nap alatt, és azóta semmi dolgom az alakommal, emiatt a kapszula miatt”- őszintén, olvastál bármilyen hiteles oldalon erről a csodabogyóról ezelőtt? Nem? Akkor sajnos nem kicsit kamu ez a sztori. Ha megnézed a weboldal címét, sok mindent kideríthetsz. Adnak kontaktot? Van hol kérdezősködni a termék/program iránt? Igazi felhasználók írhatták a fejenként tízmondatos seggnyalást a cégnek? Ha nem, akkor ez valószínűleg nem a te megoldásod lesz. És ezzel semmi baj nincsen. A DiétaGuru éppen azért van veled, hogy kapj annyi információt, amennyi elég ahhoz, hogy végigvidd a saját kis fejlődéstörténetedet, és az ne egy hétre szóljon. De rengeteg forrás van még, bárhonnan szemezgethetsz – persze legyen hiteles-, a lényeg, hogy ne dőlj be még annak sem, ha egy celeb ajánlja az adott módszert: gondolom nem kell ezt kifejtenem. Legyél kitartóbb, és nézz tovább a reklámoknál. Tarts inkább azokkal, akik maguk írják össze a saját sikerük receptjét! Arról nem is beszélve, hogy spórolsz is vele, nem keveset.

tenor.gif

Megosztás

One thought on “leleplezzük a diétabizniszt – miért NE fizess a fogyásodért

  1. […] akciós csoki is a szatyorba. Arról, hogy miért rettentően nagy hülyeség ilyenekre költeni, itt már felsoroltunk neked részletesebb érveket, most inkább foglalkozzunk azzal, hogy a hétvégi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *