Posted on

4 fontos tény az absztinenciáról – megéri a lemondás?

reszegseg.jpg

Hadd szögezzem le, még mielőtt belevágnánk a témába : itt most nem a kőkemény alkoholizmusról beszélünk, sem a fesztiválidőszakokról, inkább a „hobbiivásról”, azokról, (pölö rólam), akik szívesen bedobnak (jó)pár sört a haverokkal munka után, vagy nehezen mondanak le a gyakori fröccsözgetésről, ha már jó kint az idő. Biztos te is túlvagy már olyan időszakokon – főleg nyáron jellemző ez -, amikor így vagy úgy, de majdnem minden nap ittál valamit. Bár nem igazán tűnik fel az egyébként nem drasztikus alkoholizálás, ha jól eszel és sokat mozogsz mellette, de hidd el, a tested megérzi, csak te nem veszed észre. Nehéz is észrevenni napi egy-két sört, hiszen másnaposságot nem igazán okoz (tisztelet a kivételnek, pölö nekem, én amióta átléptem a 20-at, meg akarok halni egy lájtos este után is), mégis ilyen kis rejtettfurfangos módon kicsinál egy kicsit.

Az alkoholhoz való ragaszkodás akkor kezdődik, amikor az embernek valamilyen viszonya fűződik hozzá: lelki oldószernek, problémamegoldásnak vagy lazításnak használja, esetleg elalváshoz nyugtatónak. Ha te is érzed magadon, hogy valamilyen célt akarsz elérni az italozással, akkor nagyon figyelj oda, mert nem hinnéd, de könnyen válhatsz függővé! Meg kell vizsgálnod a szokásaidat, hogy tudd, te hogy állsz ezzel a dologgal. Egy viszont biztos: ha már egy picikét is túlléped a “javasolt” egy poharat, azzal nem teszel jót magadnak. Olvass és mérlegelj – lehet, hogy téged is elkap az absztinencia világa!

giphy (2).gif
Giphy

TARTÓS FOGYÁS

Elképzelhető, hogy nem jutott még eszedbe, de kalóriák szempontjából nagyjából mindegy, hogy épp chipset eszel-e, vagy sörözöl. Üres, értelmetlen energiával töltöd fel a szervezetedet minden korty által – arról nem is beszélve, hogy egy durva bulizás alkalmával hány pohár csúszhat le (plusz a chips vagy pizza, ugye, ami kötelező mellé). Ha mindez nem lenne elég, az alkohol megakadályoz más tápanyagokat a felszívódásban, úgy, mint a C-vitamint, a B12-vitamint, vagy a cinket. Ha pedig fogyni akarsz, rá fogsz jönni, hogy sokkal egyszerűbb alkohol nélkül abszolválni a kitűzött célokig vezető utat: hiszen ha iszol, nő az étvágyad. Ráadásul alig hagy mélyen aludni, így fáradtabb leszel, tehát másnap az energiát pótolva újra enni fogsz. Ezt tapasztalatból tudom – állandóan zabálhatnék lesz úrrá rajtam másnap, de akkor is, ha nem a pia miatt alszom keveset. Szóval: rossz hír, de akár egy sör is megboríthatja a tested természetes ritmusát – akkor is, ha észre sem veszed. Megéri?

2107941577_cdeac6dea9_b.jpg

SEMMI BETEGSÉG

Tudjuk, vannak előnyei is a finom boroknak és söröknek, sőt nagyapáink még a betegségekre is pálinkát javasoltak. Mégis, tudtad, hogy az alkohol az elsőszámú felelőse a rákos megbetegedéseknek? Elég csak egy apró szokást felvenned: a mindennapos fogyasztást, és máris megvan a baj. Sajnos a rák mellett még további 60 betegség okának kutatása közben találták bűnösnek az alkoholt. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a diabétesz, amik nagyon gyakori problémák. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres ivás könnyen okoz korai demenciát, hiszen közvetlenül hat a központi idegrendszerre. Ami azért valljuk be, nem hangzik valami jól.

Hogy végre mondjak valami jót is: hamar megérezhetjük az absztinencia hatásait. Akár egy hónap „szárazságtól” optimalizálódhatnak a májfunkciók, a koleszterinszint és a vércukorszint. Plusz, az immunrendszer is hálás lesz a törődésért: kevésbé kapsz majd el betegségeket, és több energiád lesz. Az állandó dehidratáltságot pedig felváltja a hidratált állapot, ami a bőrre, az emésztésre és a fogyásra is csodás hatással lesz. Tudom, néha nehéz megállni, de sose árt tartani egy virgin hónapot. Vagy évet.

sober.gif
imgur.com

SZEX? IGEN!

Az alkohol és a szex elég szorosan összefüggenek: félmosollyal az arcunkon valljuk be, elég sokszor találkoznak. Az is egyértelmű, hogy miért: felszabadulnak a gátlások. Abban viszont remélem kiegyezhetünk, hogy ezek az együttlétek nem mindig kielégítőek mindenki számára. Sajnos a poharazás jelentősen befolyásolja a libidót – nagyon rossz irányba, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten tompít, így nehezebbé teheti az érzékszervek működését szex közben. Magyarul: nem igazán tudod élvezni a dolgot, ha ittál, míg ha józanon csinálod, kinyílik az érzékelés tárháza. De ezt biztos tudod. Viszont itt egy remekhír: egy hónap absztinenciával jelentősen növelheted a libidód, az állóképességed, meg a magabiztosságod mellett. Tiéd a döntés: részeg dajdajozás, vagy józan, király szex? Szerintem egyértelmű.

szerelem.jpg

OKOS DÖNTÉSEK

Gondolom azt már mindenki tapasztalta, hogy az alkohol már nagyon kis mennyiségben is rosszul hat az agyműködésre. Miközben szorgosan pusztítjuk az agysejtjeinket – főleg egy kiadós buli alkalmával -, általában nem azon aggódunk, hogy mennyi energiájába kerül majd a testünknek a helyreállítás. Pedig sajnos kéne, csak ez a probléma nem tűnik túl nagynak az instant house-termében hajnali 3-kor. Ami meg szintén tapasztalás, hogy a piálás szép lassan képes befolyásolni a szellemi frissességet is. Ennek nagyon sok tényezője van: kialvatlanságot okoz, rombolja az agysejteket, zavart képez a becsípett és józan pillanatok váltakozása, plusz az esetleges bűntudat, kedvetlenség egy átbulizott éjszaka után könnyen megbolygathatja az ember lányának lelkét is. Sokkal okosabb döntés nagyon mértékletesen, vagy egyáltalán nem inni. Szórakozni felesek és másnapi rosszullét nélkül is lehet, kérdés, hogy te mihez kötöd a jó érzésedet. De persze előfordul, hogy eseményeken megiszol 1-2 pohárral, ami nem baj. Viszont segíts a testednek ilyenkor is! Mindig igyál vizet mellé, vacsorára jótékony szénhidrátokat egyél, például avokádós pirítóst banánturmixszal. A tested megköszöni majd, és te is magadnak, hogy nem kell egy újabb fejfájós napot végigszenvedned.

tumblr_nsr5gsqq9w1uwokolo1_500.gif
Tumblr

Félre ne érts, nem azt mondom, hogy álnokság meginni egy pohár vörösbort, vagy soha ne sörözz a barátokkal – inkább arra figyelj oda, hogy TE érezd jól magad, és ne külső nyomásra fogyassz alkoholt. Ha pedig észreveszed magadon, hogy valamire kifejezetten használod a kedvenc piád, feltétlenül iktass be két hét, vagy inkább egy hónap absztinenciát, hogy megérezd, milyen hatással lesz a jóllétedre. Segítek: pozitív lesz! Persze nyáron a legnehezebb ezt tartani, de ha egy hónap nem is megy, legalább egy-két hetes szüneteket tarts. És hidratálj, a fogyásod is megköszöni majd!

yeah.gif

Megosztás

2 thoughts on “4 fontos tény az absztinenciáról – megéri a lemondás?

  1. […] tudom-tudom, nyár eleje van, de ha kacérkodsz az absztinencia gondolatával, katt ide és megtudod, milyen hatással lesz a fogyásodra és az […]

  2. […] olyan régen” lesz! Nem? Hát akkor igyekezz, hogy nemsokára ezt válaszolhasd! Az absztinencia ugyanis tökéletes fogyasztószer és helyreteszi az étvágyadat – érdemes […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *